Hopp til innhold

Vitner i menneskehandelsaker tilbys opphold i Norge

Alle som hjelper politiet med å vitne i straffesaker om menneskehandel, får nå tilbud om opphold i Norge.

Utlendingsdirektoratet, UDI
Foto: Arkivfoto: Stian Lysberg Solum, Solum, Stian Lysberg / Scanpix

Regjeringen har gitt UDI instruks om at de fra i dag ikke må sende ut noen som har stått fram som vitner i slike straffesaker.

Garanteres opphold

Regjeringen har lovet å jobbe aktivt mot menneskehandel. Tidligere har vitner blitt gitt beskyttelse og minst noen uker immunitet. Nå skal de garanteres opphold dersom de ønsker det, sier statssekretær i Arbeids- og inkluderingsdepartementet Libe Rieber-Mohn.

Statssekretær Libe Rieber-Mohn i Arbeids- og Inkluderingsdepartementet

Statssekretær Libe Rieber-Mohn i Arbeids- og inkluderingsdepartementet

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

- For å kunne ta bakmennene, så er vi helt avhengige av at ofre tør å anmelde og vitne i straffesaker. Det vi nå gjør er å gi ofre som vitner i straffesaker, en trygghet for at de kan få bli i Norge permanent, sier Rieber-Mohn.

De siste årene har det kommet fram flere historier om jenter som har vitnet mot bakmenn og deretter blitt sendt tilbake til hjemlandet. Etter hvert gikk advokater ut og advarte mot å vitne mot bakmennene sine fordi risikoen var for stor.

- Kjempepositivt

Dagens instruks fra regjeringen kan være helt avgjørende for arbeidet mot menneskehandel, sier Jon Ole Martinsen i Selvhjelp for innvandrere og flyktninger SEIF.

- Det er helt essensielt for at man skal få tak i bakmennene, så dette er et kjempepositivt riktig steg mot å være ledende i Europa i kampen mot menneskehandel, sier Martinsen.

AKTUELT NÅ