Hopp til innhold

Fikk erstatning etter 17 år

Da Øivind Kristian Stavik var 18 år ble han frastjålet en sykkel og 3000 kroner i kontanter. I dag er erstatningen klar til utbetaling. 17 år har det tatt .

Øyvind Kristian Stavik
Foto: Privat

Selv hadde han nesten glemt det, men i 1991 ble han frastjålet sykkelen sin og 3000 kroner i kontanter.

Han anmeldte saken og fikk mehold i at han hadde krav på erstatning. Saken var opplagt, Stavik visste hvem gjerningsmannen var.

Gjest hos naboen

Rett etter tyveriet fikk Stavik tips fra pålitelig hold om at det var en som bodde hos naboen som hadde stjålet både kontantene og sykkelen.

Vedkommende ble dømt til å betale erstatning til Øivind Kristian Stavik, og saken ble sendt til Statens innkrevingssentral. Årene går, han får verken penger eller sykkel.

Nytt i postkassen

Øivind Kristian Stavik er blitt 36 år og jobber i Posten Norge. I går, da han åpnet sin egen postkasse, fant han et brev fra Statens innkrevingssentral.

Det er et særorgan under Politiavdelingen i Justisdepartementet som har til oppgave å kreve inn økonomiske straffekrav som politiet og domstolene har utstedt.

Budskapet i Staviks postkasse er at erstatningen nå er klar til utbetaling. Etter 17 år.

Sjokkert, men litt glad

- Jeg vet ennå ikke hvor mye jeg får i erstatning, men hadde ærlig talt glemt hele saken. Jeg trodde vel egentlig den var henlagt de få gangene jeg har tenkt på det, sier han.

Siden han foreløpig ikke vet hvor mye han får, har han heller ikke bestemt seg for hva han skal bruke dem til.

Men 3000 kroner i 1991 tilsvarer 4108 kroner i dag.

Her kan du regne ut prisveksten selv

Om det er tatt hensyn til at han også mistet en sykkel, gjenstår å se. - Men de kommer uansett godt med, sier Stavik.

Ny rekord

- Jeg kan ikke huske å ha hørt om at noen har ventet så lenge som 17 år, sier direktør i Statens innkrevingssentral, Per Waage.

Men han avviser at det skyldes byråkrati, han mener at saken viser at systemet fungerer. De fleste erstatningskrav må inndrives ved tvang. Erstatningskrav er prioritert, det er bare bidragsgjeld som står høyere på listen.

Ny foreldelsesfrist

- I den aktuelle saken har vi helt sikkert sjekket hver eneste måned i ti år om det finnes noen penger å inndrive hos den dømte. Hvis vi ikke har funnet noe etter ti år, blir foreldelsesfristen forlenget med nye ti år, forteller Waage.

- Jeg vet ikke hva som har skjedd i Staviks sak, men åpenbart har Statens innkrevingssentral plutselig funnet noen penger å inndrive, sier Waage.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger