Hopp til innhold

- Fritt sykehusvalg er ikke bra nok

Nettstedet Frittsykehusvalg.no skal hjelpe pasienter med å finne det beste behandlingstilbudet. Men det står ingenting om kvaliteten på helsetjenestene.

Illustrasjon
Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

På nettstedet Frittsykehusvalg.no  kan du blant annet finne ut av ventetid, utredningstid og behandlingstid på sykdommen din, men det står lite om kvaliteten på behandlingen som de ulike sykehusene tilbyr.

Lege og administrerende direktør, Grethe Asasved, ved Aleris-klinikkene, et av Nordens største private helseforetak, mener myndighetene må åpne for at norske sykehus får informere pasientene om helbredelse og sjansene å overleve.

- Informasjon om behandlingsresultatet bør være selve grunnlaget for pasientene når de skal velge et sykehus, sier Aasved.

Få bruker tjenesten

Aasved peker på at denne reformen med fritt valg av sykehus er et viktig skritt i riktig retning , men mener den mangler det mest vesentlige. Hun mener at myndighetene ikke er villige til å gi pasientene denne informasjonen, selv om både leger og pasientorganisasjoner flere ganger har etterlyst dette.

- Det er nok hovedgrunnen til at få benytter seg av denne rettigheten, sier lege Aasved.

Aasved understeker at enkelte sykehus selv velger å legge ut data om behandlingsresultatene, men dette er vanskelig for pasientene å forholde seg til i forhold til å kunne sammenligne sykehusene.

- Det kommer mer informasjon

Harry Martin Svabø i Norsk Pasientforening innrømmer at i noen tilfeller kunne det vært hensiktsmessig å vite mer om sjansene for å overleve, men mener likevel at pasientene får opplysninger om hvor de får forsvarlig behandling.

- Det viktigste er pasientene har en rimelig valgmulighet hvis de i ikke får den behandlingen de skal. Da har pasientene rett til å vite hvor de skal henvende seg, sier Svabø.

Sykehuskorridor (illustrasjonsfoto)
Foto: Sara Johannessen / Scanpix

Statsekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, Rigmor Åserud, sier at de er i gang med å lage flere kvalitetsindikatorer som kan legges ut på frittsykehusvalg.no.

- De ressursvake er taperne

Lege Grethe Aasved mener at det er de ressurssvake som er taperne, mens de med kunnskap om og netterk innenfor helsevesenet ikke har noen problemer med å finne det beste behandlingstilbudet.

- De som er prisgitt myndighetenes informasjon er imidlertid dårligere stilt med et slikt system som vi har i dag, sier Aasved.

Statssekretæren innrømmer at Norge er for dårlige til å informere, og at det ikke blir slik at bare de ressurssterke får den beste behandlingen.

Danmark ble i fjorårets indeks for helseforbruk berømmet for sin informasjon om pasientrettigheter. Der har danske myndigheter opprettet et nettsted hvor pasientene kan gå inn og se på behandlingsresultatene. Der kan du også få informasjon om ditt sykehus ligger over eller under landsgjennomsnittet.

Statsekretær Rigmor Åserud lover at norske myndigheter skal forbedre informasjonen til pasientene i løpet av noen måneder.

AKTUELT NÅ