Hopp til innhold

Norge mer og mer mangfoldig

- Flere kommer. De blir her. De tar med seg familiene sine, og det vil komme flere, fastslår UDI-direktør Ida Børresen.

Fra UDIs video "Norge, et mer mangfoldig land"
Foto: UDI

UDI-leder Ida Børresen
Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Tallene peker bare én vei - oppover. Det er flere arbeidsinnvandrere, flere familieinnvandrere og flere asylsøkere, og de kommer fra alle kanter, så Norge blir mer og mer mangfoldig, fortsatte hun på en pressekonferanse i dag.

LES MER OM KONFERANSEN HER

SE VIDEO FRA KONFERANSEN  

Endringene er kanskje aller mest synlige i Oslo, der 24 prosent nå har   innvandrerbakgrunn, omtrent som i UDI, påpekte hun.

Stor arbeidsinnvandring

Behovet for utenlandsk arbeidskraft er større enn noen gang, og i slutten av 2007 hadde 80 000 arbeidsinnvandrere gyldig arbeidstillatelse i Norge.

De fleste kom fra Norges nærområder, og det var Polen, Tyskland og Litauen som toppet listen.

Over 53 000 av tillatelsene i slutten av 2007 ble gitt til borgere av de nye EU-landene. Rundt 37 000 av disse til polske borgere, etterfulgt av litauere med nær 9000 tillatelser, og vi fikk også søkere fra de helt ferske EU-landene Bulgaria og Romania.

Dessuten kom det flere faglærte, nesten 3000 i 2007 mot vel  2000 i 2006, og aller mest økte innvandringen fra India, som det kom 618 faglærte fra, nesten dobbelt så mange som i 2006.

SE: REKORDHØY ARBEIDSINNVANDRING  

Norge, et mangfoldig og fargerikt fellesskap.

De fleste kommer for å få arbeide og mange for å bli gjenforent, og de blir.

Foto: UDI

Familien følger etter

- Det er også  en klar tendens til at flere og flere av dem som kommer til Norge gjennom familieinnvandring, forenes med personer som selv er innvandrere, mens de fleste tidligere ble gjenforent med nordmenn eller nordiske borgere, og igjen topper Polen listen.

I fjor ble det gitt 3293 tillatelser til polakker, og det var omtrent dobbelt så mange som året før.

Det er altså en klar sammenheng mellom familieinnvandring og arbeidsinnvanding. Arbeidsinnvandring fører til familieinnvandring, noe vi ikke så før.

SE: FLERE FRA POLEN

Flere asyksøkere 

Det kommer også flere asylsøkere. I 2007 søkte 6500 personer asyl i Norge, mot 5300 i 2006.

1226 asylsøkere var fra Irak, og var en økning på 22 prosent. Ellers ble listen toppet av Russland og særligTsjetsjenia, Eritrea og Serbia.  

SE: FLERE IRAKERE

Det var en økning i det siste halvår, og aller mest i det siste kvartalet, men selv om Irak toppet listen, kan vi ikke knytte den økte søkningen bare til én konflikt.

Det var økning i mange land. Og både i 2006 og 2007 var det færre søkere fra det krigsherjede Afghanistan.

Flere får opphold

Det er også en stadig større del som får opphold. 58 prosent av de 5000 som fikk asylsøknaden sin behandlet i 2007, og ellers fikk flere kvinner opphold enn menn. Noe som skyldes at de er spesielt utsatt i totalitære regimer og krigssituasjoner.

Det kommer flere. De blir værende. De nærmeste følger etter - og det vil komme enda flere, konkluderer Ida Børresen.

- I fjor fikk vi inn 86.000 nye saker, og behandlet 90.000. Vi minsket altså stabelen med ubehandlede saker.

Og vi har fått 200 nye ansatte og arbeider hele tiden med å effektivisere. Prosedyrene for å komme hit er blitt enklere, og vil bli enda enklere.

 

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger