- Vi har få mattradisjoner igjen i Norge, derfor er det viktig å ta vare på dem vi har, mener Lars Barmen som er kjent fra flere matprogram på NRK.
Han har ikke sansen for at mange, særlig unge, foretrekker frossen pizza og fast food i høytida. Derfor anbefaler han alle til å spise mat som ribbe, pinnekjøtt, kveite og torsk.
De som er vegetarianere har også muligheten til å spise tradisjonsmat, mener Barmen.
- De kan spise rosenkål i deilige sauser som kan være et godt måltid i seg selv, foreslår Barmen som har vært 12 år på det norske kokkelandslaget.
Barmen har gitt ut en rekke kokkebøker og ønsker å bidra til at nordmenn tar vare på mattradisjonene, særlig i høytida.
- I jula samles venner og familie, og da er mat en viktig del av hyggen.
150 000 spiser grandis julaften
I følge pizzaprodusenten Stabburet spiser mer enn 150 000 nordmenn Grandiosa på selve julaften. De selger ekstra mye frossen pizza i dagene rundt jul, noe som merkes hos blant andre Bunnpris i Trondheim.
- Mange handler ferdigmiddager og frossen pizza fordi de har det travelt med pakker og forberedelser til jul, og da er det lettvint å slenge inn en pizza i ovnen, sier butikksjef Bengt Erik Haugnes ved Bunnpris Gourmet på Tyholt.
- Men de handler også mye ribbe og kveite i ferskvaredisken som de spiser på julaften og helligdagene, påpeker butikksjefen.
- Må ha ribbe til jul
Cecilie Østby (35) handler laks og kveite i ferskvaren, og spiser både tradisjonsrik fisk og kjøtt i jula.
- På julaften har vi svineribbe, og det har vi hatt hvert år siden jeg var lita. Vi spiser også pinnekjøtt, kveite og lutefisk i juledagene, forteller Cecilie.
- Det er viktig å holde på mattradisjonen for meg, og jeg håper jeg kan videreføre den videre til barna mine.
- Hvorfor er det viktig med tradisjonsmat i jula?
- Fordi det er hyggelig å spise god mat sammen. Jeg liker jula og å samles med familien. Og jeg har mange gode minner fra tidligere år, sier Cecilie.
Feirer jula på Hawaii
21 år gamle Øyvind er også vant med ribbe på julaften, og synes det er veldig godt.
- Det er koselig med god mat som du ikke spiser resten av året, mener Øyvind.
Men i år skal han feire jul på Hawaii sammen med kompiser istedet for å reise hjem til Mo i Rana og går glipp av moras ribbe.
- Jeg aner ikke hva vi får servert der, og kommer garantert til å savne ribba på julaften, sier Øyvind.