Hopp til innhold

MMS-tabbe fra NRK

NRK angrer på at de ga en kunstner tilgang til 40.000 MMS-bilder som var sendt inn til chatteprogrammet Svisj. Puppe- og penis-bildene er det nå blitt bok av.

MMS TV
Foto: NRK

Kunstneren Eivind Lentz fikk innsyn i 40.000 mobilbilder som var sendt inn til musikk- og chatteprogrammet Svisj på NRK i 2003.

Slettes etter en måned

Da Lentz kontaktet NRK og spurte dem om å bruke bildene i et kunstprosjekt, sa ledelsen ja.

- Det skulle vi aldri ha gjort. Vi har gitt ut materiale som det skulle vært gjort mye grundigere vurderinger av. Flere personer skulle ha sett på det før vi ga det ut, sier NRKs markeds- og kommunikasjonsdirektør Sigurd Sandvin.

- Dette er jo dessuten programmateriale, og ikke minst upublisert materiale. Det er jo helt uaktuelt å gi ut noe slikt, sier han.

Juridisk sett kan NRK sitte i en knipe ettersom avtalen mellom NRK og fotografen trolig er brutt.

- Ingen reaksjoner

Avtalen sier at bildet kun skal skal brukes til å gjennomføre tjenesten (Svisj-tjenesten journ.anm.), og at bildet skal slettes fra databasen etter en måned.

- Frykter dere at noen av dem som har fått bildet sitt på trykk går til søksmål mot NRK?

- Nei det gjør vi ikke. Vi har ikke fått noen reaksjoner. Dessuten er jo boken gjort på en kunstnerisk måte. Men skulle det komme noe, må vi forholde oss til det, sier Sandvin.

Bildene, som er kommet inn fra seere fra hele landet, viser alt fra kjæledyr til erigerte peniser og blottede pupper. Da programmet ble startet var NRK ledende i verden på å vise MMS-bilder på fjernsynsskjermen. De ble bare slått av en koreansk fjernsynsstasjon med noen få timer.

- Mobilbilder er skapt for å sendes videre

Boka MMS TV selger godt etter at den ble gitt ut for et par uker siden. Lentz har ikke fått en eneste negativ tilbakemelding, men sier at dersom noen reagerer, må de gjerne ta kontakt med ham.

- Det har vært en fantastisk mottakelse. Alle butikkene har tatt den imot med åpne armer, sier Lentz til NRK.

- Synes du det er kontroversielt å gi ut en slik bok?

- Spørsmålene jeg har tatt opp er viktige. Vi går en visuell framtid i møte og vi er mye mer interaktive. Før tok vi bilder av sommerhuset og familiemiddager i oppstilte motiver. Nå tar vi mobilbilder som er skapt for å sendes videre, sier Lentz.

Han sier videre at vi går en ny tid og en ny kultur i møte, og at vi er svært hårsåre når det gjelder denne problematikken.

- Det handler om at vi er blitt mer lettkledde de siste 20-30 årene. Hvis man hadde vært like lettkledd for 50 år siden ville det skapt store reaksjoner, sier han.

- Ikke i Norge

I boken har han behandlet alle med respekt, ifølge ham selv.

- Men ser man på bildene samlet kan man lage problemstillinger som virker spekulative. Men de må brytes ned i sin enhet, sier kunstneren.

Boken er så langt trykket i 1000 eksemplarer. Lentz har ingen planer om å gi ut flere.

- Nei, i hvert fall ikke i Norge. Jeg er billedkunstner. Hvis det var pengene jeg var ute etter hadde jeg gjort noe annet, sier han.

- Kan føle seg krenket, men...

Datatilsynet har ikke sett på opphavsretten eller avtalen mellom NRK og den som har sendt inn bildet, men de har sett på det juridiske ved innholdet i boka.

- Innholdet går på ett unntak i loven, og det gjelder kunstneriske formål.

- Personvernmessig kan jeg godt forstå at noen kan føle seg krenket, det ser jeg, men dette grenser mot ytringsfriheten som denne kunstnerformen representerer, sier Sverre Engelssjøen i Datatilsynet.

Nå kommer Eivind Lentz ut med ny MMS-bok: Lentz frir til 8. og 9. klassinger

Les om boken MMS TV: MMS-bilder fra TV blir bok

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger