Hopp til innhold

Flere assistenter i skolen

Det er blitt færre lærere i Norge. Samtidig øker antallet assistenter i norsk skolevesen.

Lærer og elev
Foto: Unspecified / SCANPIX

Utdanningsforbundet er ikke tvil om hva som er årsaken.

- Utelukkende økonomiske grunner. Det er klart at en assistent er billigere enn en lærer, sier nestleder i Utdanningsforbundet, Per Aahlin.

LES OGSÅ: Norske skoler mangler kvalifiserte lærere

- Trengs flere - ikke færre

Det er blitt færre lærere i Norge siden årtusenskiftet. Delvis fordi det er blitt færre skoler, men samtidig vokser også antallet assistenter som jobber i skolen.

Undervisningen i norsk skole blir hemmet av mangel på kvalifiserte lærere, viser den internasjonale skoleundersøkelsen PISA.

- Når vi nå har resultatene som viser at norsk skole har store oppgaver i forhold til lesing, regning, naturfag, så trengs det flere kvalifiserte lærere - ikke færre, understreker Aahlin overfor NRK.

Ikke et problem

Utdanningsdirektoratet ser imidlertid ikke på det som et problem at det er blitt flere assistenter i skolen.

- Det kan like godt bety en styrking av skolen totalt når det gjelder antall voksne. Det er ingen ting i det tallgrunnlaget vi har som tyder på at assistenter erstatter lærere, sier områdedirektør Anne Berit Kavli.

Det er Per Aahlin helt uenig i.

- Når det gjelder spesialundervisning, har vi eksempler på at det istedet for å sette inn lærere med spesialkompetanse, så blir det satt inn assistenter, sier han.

AKTUELT NÅ