Hopp til innhold

- Norsk etterretning mot Iran

Kilder i Forsvaret bekrefter overfor NRK at det drives omfattende norsk etterretning mot Iran.

Fra Lutvann leir styres den norske militære etterretningstjenesten.

Fra Lutvann leir i Oslo styres den norske militære etterretningstjenesten. Alt som skjer her er strengt hemmelig.

Foto: NRK

NETT-TV: Norske spioner i Iran

Etterretningstjenesten vil kartlegge iranernes mulige atomvåpenprogram og sikre norske interesser i landet. Virksomheten skjer på flere ulike måter, og de topphemmelige operasjonene skjer også inne i Iran.

Vil sikre norske interesser

Sjefen for den militære E-tjenesten, generalmajor Torgeir Hagen.

Sjefen for den militære E-tjenesten, generalmajor Torgeir Hagen.

Foto: NRK

Forsvaret vil ikke være konkrete på hvor og hvordan de hemmelige tjenestene opererer. Men kilder i etterretningstjenesten bekrefter overfor Dagsrevyen at operasjoner rettet mot Iran har økt i omfang. Årsaken er både landets mulige atomvåpenprogram, trusler mot våre allierte og Norges ønske om å sikre sine egne interesser i området.

Etterretningsvirksomheten skjer på flere ulike måter og det bekreftes at Norge har godt plasserte kilder og informanter inne i Iran. Mye tyder på at også personell fra norsk etterretning har vært inne på iransk territorium.

Viktig bidragsyter

Den norske militære etterretningstjenesten har helt siden 50-tallet vært i en særklasse. Norge avlyttet og overvåket sovjetiske spionsatellitter og opplysningene ble brukt av våre allierte.

Norge har vært en viktig bidragsyter til amerikanske og britiske krigsoperasjoner over hele verden.

Norsk etterretningstjeneste har også blitt sendt til områder hvor norske soldater skal tjenestegjøre. Store operasjoner har pågått på Balkan, i Sudan, i Irak og i Afghanistan.

Utmerkelser for Afghanistan-innsats

Lutvann leir.
Foto: NRK

VG-journalist Tom Bakkeli har skrevet bok om Norges hemmelige oppdrag i utlandet hvor etterretningen og spesialstyrkene har deltatt. Han har avdekket at etterretningstjenestens innsats i Afghanistan har vært langt mer omfattende enn det som tidligere har vært kjent.

Etterretningstjenesten har hatt en avgjørende rolle under NATOs operasjoner i Afghanistan. Flere ansatte har fått utmerkelser av amerikanske myndigheter, og Norge har gitt viktige bidrag i kampen mot Taliban.

Farlig arbeid

Etterretningspersonell på jobb i utlandet har en av de farligste arbeidsoppgavene som finnes i Forsvaret. Slike operasjoner blir oppfattet som spionasje, og konsekvensene av å bli tatt vil være katastrofale.

Det er ingen i Forsvaret som vil fortelle hvem eller hvor mange som jobber i den militære etterretningstjenesten. Hemmeligholdet vil fortsette og det er naturlig - vi skal ikke få vite hvem som sendes på slike utenlandsoppdrag.

AKTUELT NÅ