Hopp til innhold

Gislefoss kaster pekestokken

Et av NRKs kjæreste ikoner gjennom over 40 år skal plasseres i glassmonter.

NRK-værmeldere
Foto: NRK/scanpix

Å parodiere NRKs værmelding er stadig populært:

Yngve Freiholt melder været

Trond-Viggo som TV-meteorolog

Yngve Freiholt som værmelder

Yngve Freiholt i fri utfoldelse, i Robert Stoltenbergs skikkelse

Foto: NRK

Mandag 20. august sendes værmeldernes legendariske pekestokk til de evige jaktmarker.

Overføres på nettet

I en gripende seremoni som blir kringkastet på internett vil kjente og kjære meteorologer ta farvel med sin pedagogiske forlengelse gjennom flere tiår.

Etter avskjedsseremonien vil de jordiske levningene av stokken bli utstilt i et eget glassmonter i NRKs Opplevelsessenter på Marienlyst.

Stjålet før sending

Helt siden 1961 har værmeldingen vært fast sisteinnslag i Dagsrevyen. Og i like mange år - 46 - har pekestokken vært med.

Men det har ikke alltid vært den samme pekestokken. De første var i tre og ble fort slitt. I tillegg truet andre farer.

Kristen Gislefoss

Kristen Gislefoss med stokken anno 2007

Foto: Signe Karin Hotvedt / NRK

- Noen ganger ble de stjålet, sammen med de gamle værmagnetene, forteller Kristen Gislefoss.

- Skjedde det rett før sending var det gjerne litt krise, men det fantes nok et lager et sted, for nye pekestokker dukket alltid opp.

Andre ganger var det værtrommelen og de svake magnetene på lavtrykk og piler som skapte problemer. Som her: Magnet-problem under værmeldingen

Vidar Theisen

Vidar Theisen holdt seg til en kort, hvit stokk, anno 1980

Foto: SCANPIX

Spraglete

Gjennom årene har pekestokkene også skiftet farge, fra mørkbrun til hvit og tivolistripet. Da den store ensfargede grønnveggen kom, var det viktig at fargen sto klart frem slik at stokken ble synlig mot det digitale TV-bildet.

En grell gulfarge ble valgt. I en periode brukte værmelderne også en teleskopstav i metall.

Fikk hjemmelaget pinne i posten

Eilert Theisen

Eilert Theisen med pekestokk anno 1963

Foto: Scanpix / SCANPIX

Ofte hendte det også at værmelderne fikk tilsendt pekestokker fra seerne. Mange var svært forseggjorte med utskjæringer og rosemaling, men de ble sjelden brukt på skjermen.

Bommet på fargen

Sønnen til Gislefoss laget også en pekestokk til pappa på sløyden: - Men han bommet på fargen, så den kunne jeg bare bruke privat, ler Gislefoss.

Pekestokken har vært under angrep i lang tid. Ikke bare fra ivrige souvenirjegere, men også fra designere, trendnisser og andre forståsegpåere.

Kristian Trægde

Kristian Trægde med kort-kort stokk anno 1964

Foto: Storløkken, Aage / SCANPIX

De har i lang tid forsøkt å få NRKs værmeldere til å oppgi pekestokken og satse på en mer moderne tilnærming med store armbeveglser og digitale triks. Men den klassiske skolen har holdt stand - helt til nå.

Premiere på ny værmelding

Meteorologene er nå i gang med å øve inn en ny værmelding hvor pekestokken blir overflødig. I stedet skal de stå foran en stor videoskjerm og bruke både armbevegelser og blikkretning for å antyde hvor seerne gjør lurt i å feste blikket.

Slik, demonstrerer Gislefoss, mens han kaster på manken i retning Rustefjelbma i Øst-Finnmark

Meteorologene har øvd seg sammen med NRKs nyhetsopplesere i flere prøvesendinger. Foran premieren på nytt studio mandag 20. august kl. 17 er de veldig spent.

- Jeg tror det skal bli veldig fint, og tror ikke jeg kommer til å savne pekestokken lenge, sier Gislefoss lurt. I tilfelle har han jo sønnens stokk i bakhånd.

Kjendistung seremoni

Folkekjære meteorologer med Gislefoss, Jens Sunde og Ørnulf Fremming i spissen, vil mandag samles til avskjedslag hvor pekestokken får en siste hilsen med på veien.

Selve seremonien blir en pensjonist verdig - med blomster, kake, chanpagnebrus og takketaler. Det er ventet at kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas også vil si noen ord.

Siste hvilested

Siste hvilested blir altså NRKs opplevelsessenter på Marienlyst i Oslo. Der kan turister, skoleklasser og pensjonistforeninger beundre ikonet i den toppsikrede museale avdelingen.

Der vil den hvile i selskap av Flodes tannbørste, Karl den XIIs gamasjer, Bjørge Lilleliens verbale utbrudd og Ingrid Espelids persillekvast.

Mer om vær:

Norsk uvær - ekstremværuka

Lær deg meteorologslangen

Husker du værtrommelen?

Slik sjekker du været selv (lynkurs i værobservasjon)

Nostalgiavdelingen:

Værmelding anno 1982 (Torgeir Varaas)

Værmelding anno 1992 (Jan Erik Johnsen)

Værmelding anno 2002 (Terje Alsvik Wallø)

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger