Hopp til innhold

Resirkulerer så lenge det er lett

Halvparten av nordmenn mener de er over middels miljøbevisst, og oppgir at de kildesorterer - så lenge det er lettvint.

I en undersøkelse gjort av boligeiermagasinet Vi i Villa oppgir 97 prosent at de alltid eller ofte kildesorterer bokser og flasker med pantemerke.

Nesten like mange sier de alltid eller ofte resirkulerer papir og trykksaker.

En av fire oppgir derimot at de sjelden eller aldri kildesorterer drikkekartonger, til tross for at disse kan puttes i papiravfallet.

Kildesortering
Foto: Ness, Rune Petter / Scanpix

Vi kaster mer

Norske husholdninger produserer stadig mer avfall. I 2005 produserte hver av oss i snitt 407 kg avfall, en økning på 29 kg fra året før.

Til sammen produserte norske husholdninger 1,8 millioner tonn avfall i 2005, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Drøyt 49 prosent av husholdningsavfallet på landsbasis går til resirkulering, og andelen øker noe fra år til år.

Oppgangen er likevel ikke stor nok til å veie opp for økningen i den totale avfallsmengden, som har gått opp med 170 kg per person siden målingene begynte i 1992.

- Man snakker mye om holdningsskapende arbeid, men kildesortering er et eksempel på at man faktisk skaper holdninger gjennom handling, sier Tone Granaas, som er daglig leder i miljøstiftelsen Grønn Hverdag.

Tone Granaas
Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Skyll brett og stapp

I undersøkelsen oppgir imidlertid 24 prosent at de aldri eller kun av og til kildesorterer drikkekartonger, til tross for store landsdekkende kampanjer på tv og i aviser de siste årene, såvel som muligheter til å vinne pengepremier ved å skylle, brette og stappe drikkekartongene på riktig måte.

- Det overrasker meg litt, sier Granaas, som mener det er spesielt viktig å resirkulere drikkekartonger på grunn av kvaliteten i fibrene.

- Melkekartongen er "jomfruelig" papir som ikke har vært resirkulert, og kan dermed gjennvinnes mange ganger, sier hun.

Store forskjeller fra sted til sted

Det er også store regionale forskjeller i hvor store deler av avfallsmengdene som går til resirkulering, og 8 av 10 deltagere i undersøkelsen svarer at hvor godt tilrettelagt returordningene er lokalt, er avgjørende for miljøbevisstheten.

I undersøkelsen oppgir 41 prosent at de aldri eller kun av og til kildesorterer metallemballasje, mens tallet for isopor er 57 prosent.

Hele 8 av 10 deltagere i undersøkelsen sier det er avgjørende for deres egen innsats hvor enkelt det er å få levert avfallet.

Grønn hverdag mener returordningene for flere av avfallstypene bør bli bedre enn de er i dag.

- Vi skulle ønsket oss henteordninger for glass og metall. Når vi forbrukere må oppsøke egne innsamlingspunkter, blir det fort nedprioritert i tidsklemma, sier Granaas.

Du kan lese mer om kildesortering av avfall på LOOP.no .

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger