Hopp til innhold

Varmepumper knekker i kulda

Produsenten Panasonic må reparere varmepumper for flere titalls millioner kroner etter at mange pumper har gått i stykker i vinterkulda.

Varmepumpe
Foto: Knudsen, Anders / SCANPIX

Panasonic er en av verdens største produsenter av luftvarmepumper, og bekrefter at det er en fabrikasjonsfeil i flere av selskapets storselgende modeller.

- Det er en alvorlig feil der en del maskiner slås ut på grunn av at en fjær i kompressoren kan gå i stykker når det blir kaldt, sier Joe Colvin, salgssjef for Panasonic Norden til NRK.

 

 

Solgt i Norge

Han opplyser at det er solgt omtrent 60.000 av de aktuelle modellene i Norden. Han sier også at mange av disse ovnene er solgt i Norge, men har ikke de eksakte salgstallene.

- Vi har visst om feilen en stund, men dette er et problem som tydelig har vist seg når det har blitt kaldere i været - når vinteren har satt inn for alvor, sier Colvin til NRK.

Han legger til at Panasonic kommer til å betale kostnadene for varmepumpene med denne feilen, selv om varmepumpene er kjøpt utenom Panasonics autoriserte distibutører.

- Mange forbrukere kontakter oss direkte når de finner en feil med varmepumpen. Det er bedre å ta kontakt med distributørene eller forhandlerne, sier Colvin.

To distributører i Norge

Panasonic Norden selger varmepumper til Norge, Sverige og Danmark via distributører i hvert land. Panasonic Norden selger ingen varmepumper direkte til forhandlere eller sluttbrukere selv, bare via autoriserte distributører. I Norge er distributørene Bauer Energi i Kristiansand og EcoConsult i Oslo.

- Vi har fått reklamasjoner, ja, bekrefter Sondre Hugaas, produktsjef i EcoConsult til NRK.

Han presiserer at det kun er et fåtalls modeller som har "kulde-problemet", nemlig modellene CU-E9DKE, CU-E12DKE, CU-E9DKE-3 og CU-E12DKE-3.

- Det har vært mulig å kjøpe andre varmepumper, blant annet på nettet, men noen av disse tåler ikke temperaturer ned mot minus 5-6 grader, opplyser Hugaas.

 

Panasonic CU-E9DKE, varmepumpe
Foto: Panasonic

 

AKTUELT NÅ