Hopp til innhold

Utnytter rettssystemet i svindel

Forliksrådene er ikke pålagt å sjekke adresser opp i folkeregisteret. Det kan utnyttes av uærlige bedrifter, advarer Juss-Buss.

Marie Natland Wabakken

Marie Natland Wabakken i Juss-Buss er bekymret over at systemet til forliksrådet blir utnyttet av uærlige bedrifter til å kreve inn penger.

Foto: Andreas Hætta / NRK

– Dette er et kjempestort problem for rettssikkerheten for en stor del av Norges befolkning, sier Marie Natland Wabakken i Juss-Buss. Hun er bekymret for forliksrådenes system, som hun mener er skremmende dårlig.

Sjekker ikke adressen

Forliksrådet er den eneste domstolen i landet som kan sende ut viktige dokumenter med vanlig post, og bruker adressen som klageren har oppgitt. Adressen blir ikke sjekket opp mot folkeregisteret.

Juss-Buss sier dette kan utnyttes av uærlige bedrifter.

– Vi har sett flere saker hvor bedrifter som bygger opp forretningsmodellen sin på å sende ut krav som er grunnløse, men gjennom dette systemet vinner i en tom rettssal, og kan drive inn kravet sitt på gyldig vis, sier Wabakken.

– Skjer sjelden

Baard Stig Bratberg

Baard Stig Bratsberg, styreleder i Virke Inkasso, sier at de svært sjelden opplever slike saker.

Baard Stig Bratsberg er styreleder i Virke Inkasso, og han forsikrer at de passer på at inkassokravene kommer frem.

– Hvis vi ser at det er en oppdragsgiver hvor det ofte skjer at adressen er feil, tar vi kontakt med denne oppdragsgiveren, og bryter eventuelt kontrakten.

Justisdepartementet mener systemet i forliksrådet fungerer godt nok.

– Er saken sendt til feil adresse, og man mener dommen er feil, kan man anke til tingretten, sier statssekretær Ove Vanebo (Frp).

Men Juss-Buss mener ankeretten ikke er rettssikkerhet nok.

– Veldig få har ressurser nok til å anke. Det er både tidkrevende og kostbart. Mange velger derfor å bare betale når de får et slikt krav mot seg, selv om det er ugyldig.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger