Hopp til innhold

Sterke reaksjoner etter vraking i Oslo Ap: – Vi er mange som ble sjokkerte

Det er full strid i Oslo Ap etter at Espen Barth Eide søndag ble vraket fra sikker stortingsplass, og Kamzy Gunaratnam bare endte på fjerdeplass – med mindretallets støtte.

Kommune- og fylkesvalget 2019. Arbeiderpartiets valgvake

Espen Bart Eide og Kamzy Gunaratnam er ikke blitt høyt nok prioritert av nominasjonskomiteen i Oslo Ap, mener flere. Her er de to under valgvaken til Arbeiderpartiet (Ap) i Folkets Hus i Oslo i 2019.

Foto: Fredrik Hagen / NTB

– Vi er mange i Oslo Ap som ble sjokkerte i går. Nominasjonskomiteen har ikke tatt hensyn til partiorganisasjonen. Vi vil ha Barth Eide og Kamzy. Det har et flertall i partiet sagt tydelig fra om, og det har de ikke tatt hensyn til, sier lokallagsleder for Hasle Ap, Mads Andreas Danielsen, til NRK.

Han er provosert over at nominasjonskomiteen ikke har lyttet mer til lokallagene.

– Dette viser at komiteen ikke har bakkekontakt, og det må vi ordne opp i, sier Danielsen.

Lokallagsleder for Hasle Ap, Mads Andreas Danielsen

Mads Andreas Danielsen, lokallagsleder for Hasle Ap, mener lokallagene nå må si klart fra.

Foto: NRK

Han er ikke alene.

Det skapte sterke reaksjoner internt i Oslo Ap, da nominasjonskomiteen søndag kveld offentliggjorde sin nominasjonsliste. Det viser interne diskusjonstråder som NRK har fått innblikk i.

Noe av det som har skapt reaksjoner, er at Espen Barth Eides ikke er å finne på lista.

Espen Barth Eide stilte ultimatum til Oslo Ap om å bli innstilt til 3. plass på valglisten før stortingsvalget. Han ønsket ikke å stå på 5. plass på listen, slik nominasjonskomiteen endte opp med å tilby, og dermed er han nå ute av lista.

Espen Barth Eide hos NRK på Marienlyst, Oslo

Espen Barth Eide stilte ultimatum om 3.-plassen på valglisten til Oslo Arbeiderparti før stortingsvalget, og ble vraket fra listen.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

– Jeg var motivert og ønsket meg 3.-plassen. Jeg er skuffet over at jeg ikke får den. Vi får se hva som skjer. Jeg har gitt beskjed til komiteen om at jeg var svært motivert, men ville ha en sikker plass. Jeg har ikke trukket meg som kandidat, sa Barth Eide til NRK søndag.

Vil også ha Kamzy høyere

Komiteen har innstilt partileder Jonas Gahr Støre fra Vestre Aker som førstekandidat på listen. Deretter kommer Zaineb Al-Samarai fra Nordstrand på andreplass, og Frode Jacobsen på den tredje plassen.

Nominasjonskomiteen er delt om fjerdeplassen.

Et flertall på seks vil ha LO-topp Trine Lise Sundnes på fjerdeplassen, mens et mindretall på tre vil ha varaordfører Kamzy Gunaratnam.

I tillegg til vrakingen av Barth Eide, så har mange blitt provosert av at Kamzy Gunaratnam ikke har endt opp høyere enn på fjerdeplass – og det bare med mindretallets støtte.

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit deltar på Zerokonferansen 2016, §'Fra fossil til grønn særstilling».

Et mindretall på tre i nominasjonskomiteen har innstilt varaordfører Kamzy Gunaratnam på fjerdeplass.

Foto: Vidar Ruud / NTB

Listen fra nominasjonskomiteen skal nå ut på høring til Oslo Aps partilag og AUF. Mads Andreas Danielsen mener lokallagene nå må si klart fra.

– Hvem mener du skal ut for å gi plass til Kamzy Gunaratnam og Espen Barth Eide?

– Det må nå partiet komme med innspill på. Men jeg mener Frode Jacobsen kunne gjort en god jobb på femteplass.

– Så du tar sjanse på å sette Frode Jacobsen på usikker plass?

– Jeg har stor tillit til Frode, men Kamzy og Barth Eide er en av de største velgermagnetene vi har, og vi trenger de på topp, svarer Danielsen.

Arbeiderpartiets landsmøte 2019

Frode Jacobsen og Kamzy Gunaratnam er begge høyt opp på nominasjonslista til Oslo Ap, men plasseringene skaper reaksjoner. Her fra landsmøtet til Arbeiderpartiet i Folkets Hus i Oslo i 2019.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Stilte ikke ultimatum

Frode Jacobsen sier at det nå blir opp til nominasjonsmøtet 3. desember å avgjøre den endelige lista.

– Hvorfor bør du ha den sikre tredjeplassen, og ikke Espen Barth Eide?

– Espen har gjort en veldig god jobb som stortingsrepresentant for Oslo Ap, og jeg skulle ønske han var villig til å stå på femteplass. Jeg har takket ja til tredjeplassen, og så blir det nominasjonsmøtet som skal avgjøre dette endelig, sier han til NRK.

Jacobsen understreker at han ble spurt om å stå på tredjeplassen av nominasjonskomiteen, og at han selv ikke har stilt noen ultimatum.

– Jeg føler sjøl at jeg har mye å bidra med og er veldig motivert. Arbeiderpartiet må være representert fra hele byen, og det er viktig at folk som kan Oslo er på Stortinget.

– Hvor viktig er det at ikke to av tre fra Oslo vest står på de tre øverste plassene?

– Først og fremst må Arbeiderpartiets liste i Oslo, som alle andre steder, gi et representativt uttrykk for hele byen. Jeg tror det er viktig at også den delen av byen, og drabantbyen jeg er fra og har bodd i hele mitt liv, er representert.

NRK har ikke lykkes i å få en kommentar fra Kamzy Gunaratnam mandag, men hun skriver følgende i en Facebook-post mandag ettermiddag:

«De siste 24 timene har mildt sagt vært utenom det vanlige. Å stå på en dissens er ikke noe man gjør med glede. Men å lytte til den overveldende responsen fra grasrota i partiet ble avgjørende. Likevel ønsker jeg å få frem at det er en veldig personlig prosess jeg nå går inn i. Jeg vet at mitt navn kommer til å bli vurdert opp og ned de neste ukene. Det krever mye av deg for å tørre å stå i en slik diskusjon. Mest av alt krever det mot.»

Mandag kveld sier Zained Al-Samarai, som altså er innstilt på andreplassen, at hun har fått mye støtte siden nominasjonen ble kjent. Hun forteller at mange er positive til kandidatene på listen.

– Når det er så mange som ønsker å gjøre en jobb for partiet, men et begrenset antall plasser, så sier det seg selv at det nødvendigvis er noen som ikke får den ønskede plassen.

– Det gjelder kandidatene selv, men selvsagt også mange medlemmer som har heiet på dem, og som ønsker dem inn, sier hun.

Forsvarer arbeidet

Leder av nominasjonskomiteen, Tone Tellevik Dahl, forsvarer nominasjonskomiteens arbeid. Hun påpeker at komiteen nesten utelukkende har vært enstemmig, med kun én dissens.

– Kritikerne mener nominasjonskomiteen har vært oppsiktsvekkende lite lydhøre på innspill fra lokallagene?

– Det opplever jeg ikke. Kandidatene vi har foreslått har også bred støtte i lokallagene, sier Tellevik Dahl til NRK.

Krisemøte om vold i Oslo-skolen
Foto: Tore Meek / NTB

– Kamzy har vært foreslått av overveldende mange lokallag på andreplass, men nominasjonskomiteen har satt henne på fjerdeplass sammen med Trine Lise Sundnes fra LO. Hvorfor har dere vurdert hennes kandidatur på denne måten?

– Både 2. og 4. plass anser vi som faste for kvinner. Vi har forsøkt å finne et sammensatt lag – både med erfarne og nye navn. Flertallet i komiteen havnet på Zaineb Al-Samarai på andreplass, og dissens på Gunaratnam.

– Kamzy Gunaratnam og Espen Barth Eide blir sett på som velgermagneter, hvorfor fant dere ikke plass til dem på fast plass?

– En enstemmig komite ville innstille ham på 5. plass. Den er ikke sikker, men med Espen på en slik plass, så kunne vi ha mobilisert ytterligere for å ha økt antall plasser. Jeg tar til etterretning at han takker nei til den plassen. Det er synd, men hans valg.

Når frustrasjonen er så sterk som den er nå, har du gjør jobben din som leder for nominasjonskomiteen?

– Jeg registrerer også at det er mange heiarop på den kandidaten vi har foreslått. Nå er det opp til lokallagene å kommentere lista.

AKTUELT NÅ