Hopp til innhold

Politiet tror ikke store hasjbeslag stopper markedet

Til tross for store aksjoner mot narkotikaomsetning tror ikke politiet at tilgangen på hasj på gata blir mye endret.

Einar Aas

FORSTYRRER: Einar Aas i Oslo-politiets seksjon for organisert kriminalitet mener det er viktig å forstyrre de kriminelle selv om de ikke klarer å stoppe tilgangen på narkotika med noen få store beslag.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Søndag kunne NRK fortelle hvordan Oslo-politiet har brukt store ressurser over ti måneder på å rulle opp et narkonettverk knyttet til gjengmiljøer.

Totalt har politiet i aksjonen beslaglagt over 600 kg hasj og rundt 8 millioner kroner i aksjonen som de selv kaller «Operasjon Ikaros».

Politiet har også tidligere i år i en annen stor sak tatt 100 kilo kokain, amfetamin og heroin. Likevel går narkotikamarkedet sin vante gang, tror politiet selv.

– Jeg skulle gjerne kunne sagt at det hadde betydning, men jeg er nok redd for at det ikke har nevneverdig betydning for tilgang på markedet, sier Einar Aas som leder Oslo politidistrikts seksjon for organisert kriminalitet til NRK.

Politiet er stolte over innsatsen og at de også har tatt mange sentrale kriminelle i praktisk talt hele kjeden fra utlandet til narkotikamarkedet i Norge.

Samtidig vedgår de at det ikke stopper tilgangen på hasj her i landet.

Støtte fra forskere

Anne Line Bretteville-Jensen

FORSKYVES: Anne Line Bretteville-Jensen forsker på rusbruk i Norge i Sirus, og mener at det fort bare er andre som tar over markedet om en aktør tas av politiet.

Foto: Mohammed Alayoubi / NRK

Ingen vet helt sikkert hvor mye narkotika som kommer inn til Norge og så blir solgt og brukt her.

Men Statens institutt for rusmiddelforskning (Sirus) anslår at det blir omsatt rundt 1,5 tonn heroin i året.

Rundt fire prosent blir beslaglagt, forteller forskningsleder ved Statens institutt for rusmiddelforskning, Anne Line Bretteville-Jensen.

– Hvis vi tenker at det er noenlunde likt for hasj, kokain og heroin kan vi si at det er klart at slike beslag ikke får kjempebetydning for disse markedene, sier Bretteville-Jensen hos Sirus.

Hvorfor ikke?
– Det er mange som importerer og selger disse stoffene. Så om en selger slås ut for en periode vil fort andre erstatte vedkommendes omsetning, svarer forskningslederen.

Se politiets bilder av beslag og overvåking av de mistenkte:

12,8 kg penger beslaglagt i mars 2014
Foto: Politiet

Politiet: Må mye større beslag til totalt

Politiet mener i forbindelse med «Operasjon Ikaros» og andre saker at det ofte er svært godt organiserte kriminelle nettverk som står bak.
Nettverkene har ofte forgreininger utover norske grenser, og narkotikaen går også til flere landsdeler her i Norge.

De mener de måtte tatt mye mer for å påvirke tilgangen på for eksempel hasj.

– Vi mener faktisk at vi måtte gjort denne typen beslag fire eller fem ganger før det hadde fått innflytelse på tilgangen i markedet, sier Einar Aas.

Han sikter da til beslagene i den koordinerte aksjonen de kaller "Operasjon Ikaros, der de til nå har tatt litt over 600 kg hasj.

– Men er det ikke bortkastet å bruke så mye ressurser da på store aksjoner?

– Nei, tvert imot. Det er mulig det er kamper man ikke kan vinne, men samtidig må vi ikke tape helt. Det å være inne og forstyrre denne formidable svarte økonomien med narkotika og profitt fra handel med stoff er viktig. Noen undervurderer det nok også kanskje, sier Aas.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger