Hopp til innhold

Mener kritikere undergraver kontrollkomiteen

Kritikerne av Stortingets kontrollkomite driver med aktiv undergraving av Stortingets autoritet, mener kontrollkomiteens leder Martin Kolberg.

Kolberg og Kreutze i Politisk kvarter

SE VIDEO: Det ble høy temperatur i studio under Politisk kvarter onsdag morgen, da Martin Kolberg møtte administrerende direktør i Finans Norge, Idar Kreutze.

Før stortingshøringen i den såkalte Vimpelcom-saken fredag har kontrollkomiteen fått kritikk fra en rekke hold for å blande rollene på en måte som kan svekke statlig eierskap.

Martin Kolberg mener kritikerne ødelegger for Stortingets bekjempelse av korrupsjon i statlige selskaper. Han gikk hardt ut mot administrerende direktør i Finans Norge, Idar Kreutzer.

– Det du ikke snakker om, og det ingen andre som angriper meg snakker om, det er at Telenors ledelse ved Baksaas og Aaser har snakket usant til statsråden og Stortinget. De har til og med tillatt at statsråden gikk i stortingssalen på gale premisser fordi de ikke fortalte om korrupsjonen, sier Kolberg.

Kolberg har som leder av kontrollkomiteen blitt beskyldt for å blande rollene og i å gå altfor langt i å drive etterforsking ved siden av en pågående rettssak.

Ifølge kritikerne er det næringsministeren som skal stille Telenor-ledelsen spørsmål, for eksempel om hvordan de kunne overse at et selskap de er hovedeier i drev med korrupsjon i Usbekistan.

– Greit med korrupsjon?

Kreutzer mener Telenor ikke burde kalles inn til Stortinget til korrupsjonshøring.

– Det er bare næringsministeren som skal svare for Stortinget, mener han.

– Er det slik at Finans Norge mener at det greit at korrupsjon foregår? Mener du at den folkevalgte kontrollinstansen ikke skal ha anledning til å kontrollere sine egne vedtak i Stortinget? spør Kolberg til Kreutzer.

– Hvis noen taler usant så er det ikke bra, men det er tildelt ansvar i denne saken, og det er nettopp de som må ansvarliggjøres, sier Kreutzer.

Kreutzer forklarer at de han har forsøkt å heve diskusjonen opp på et prinsipielt plan.

– Staten er en stor, direkte eier i Norge, og staten er en stor indirekte eier gjennom oljefondet og må overholde sine egne prinsipper. Bryter vi det i viktige saker oppnår vi det motsatte av det som er målet, svarer Kreutzer.

Dette reagerer Kolberg veldig på.

– Maktfordelingsprinsippet vi fokuserer på

– At Finans Norge, NHO og andre næringslivstopper forsøker aktivt å undergrave Stortingets autoritet på dette området er helt uakseptabelt og det er en veldig alvorlig situasjon. Hvis den folkevalgte makten ikke er med på bygge opp den juridiske makten med tanke på å bekjempe korrupsjon kommer vi ingen vei, mener han.

Vi er enig om viktigheten av problemstillingen. Men vi har et maktfordelingsprinsipp i Norge mellom lovgivende og utøvende makt, og den utøvende makt i denne saken er Regjeringen og statsråden. Vi snakker om hvordan saken håndteres, og der er rollefordelingen klar og må følges, avslutter Kreutzer.

– Da burde du fokusert på det, skyter Kolberg inn.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger