Hopp til innhold

– Varsler ny epoke i debatten om kongehuset

Nestleder Per Sandberg (Frp) og Fremskrittpartiets Ungdom taler moderpartiet midt imot når de tar til orde for å si farvel til kongehuset. Statsviter og kongehusekspert Carl-Erik Grimstad sier Sandberg er modig som tør å ta den politiske debatten.

Det kongelige slott og Carl-Erik Grimstad

– MODIG: Ifølge statsviter og kongehusekspert, Carl-Erik Grimstad, er det veldig upopulært for politikere å gå inn for å avskaffe det norske kongedømme. Han roser Per Sandberg (Frp) for å tørre å ta debatten, men tror han ikke ville ha gjort det dersom han hadde en statsrådspost.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Det er utelukkende negativt for et politisk parti å ta opp dette temaet fordi de taper stemmer på det. Meningsmålingene viser at det er rundt 60–70 prosent oppslutning for kongehuset i den norske befolkningen i dag, og det er en mastodontisk folkemening som forsvarer det, sier Grimstad.

Per Sandberg

Per Sandberg (Frp) står fram som en av få politikere i Frp som ønsker at Norge skal bli republikk. Frp regnes som et at de mest kongetro partiene i landet i dag.

Foto: Larsen, HÃ¥kon Mosvold / NTB scanpix

I boka til forfatter og Dagens Næringslivkommentator Kjetil B. Alstadheim, står Sandberg og næringsminister Monica Mæland fra Høyre fram som to av få politikere i Frp og Høyre som ønsker at Norge skal bli republikk. Høyre og Frp er partiene som regnes som blant de mest kongetro i landet i dag.

Statsviteren tror Sandberg kun kan tale moderpartiet imot fordi han har takket nei til en statsrådspost i partiet. På den måten kan han tillate seg å være mer kritisk, i tråd med Frp-velgernes ånd uten at det går på bekostning av en rolle i regjeringa.

– Uavhengig av hva jeg personlig mener om kongehuset, så er det strålende og interessant at kongehuset har kommet på den politiske agendaen som et politisk element. Det innvarsler en helt ny epoke i debatten om statsforfatningen i Norge, sier Grimstad.

Desto mer engasjement, desto større skiller

Ifølge Grimstad overskygges ofte debatten om statsformen av at man ikke klarer å skille mellom kongehusets personer, som er godt likt, og selve spørsmålet om monarki.

– Vi må ha et bevisst forhold til kongehuset, og ikke forholde oss til det som en religion, sier han.

Nestleder i Frp, Per Sandberg kritiserer kronprinsparet, som han mener opptrer mer og mer som politikere på venstresiden i saker som miljø, klima, innvandring, surrogati og en del verdispørsmål.

Grimstad deler ikke Sandbergs vurdering av kronprinsparet.

Carl-Erik Grimstad

– Det strålende og interessant at kongehuset har kommet på den politiske agendaen som et politisk element. Det innvarsler en helt ny epoke i debatten om statsforfatningen i Norge, sier statsviter Carl-Erik Grimstad.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

– Jeg oppfatter dem ikke som venstrevridde selv om de taler de svakes sak, men det at de tar moderne standpunkter viser tydelig hvor uskikket denne statsformen er til å håndtere utfordringene i et modnere samfunn. Kronprinsparet kan ikke trekke seg tilbake, være umoderne og bare klippe snorer i dagens samfunn.

Han peker på at jo mer engasjerte kronprinsparet blir, jo tydeligere blir det hvor vanskelig det er å holde på tradisjonelle former.

– Hvor klimavennlig kan en limousin fremstilles, spør han retorisk.

– Dersom de ikke finner en helt ny måte å være kongelige på, så tror jeg de vil måtte velge å trekke seg tilbake og heller dyrke sitt politiske engasjement i andre sammenhenger.

Tror aldri politikerne vil si opp kongehuset

Grimstad tror det norske folk per i dag ikke er modne for å avskaffe monarkiet, men at Norge på sikt vil få flertall for republikk i befolkningen.

– Så vidt jeg registrerer, så regner selv de mest hardcore monarkistene at vi uvilkårlig går mot en avskaffelse av kongehuset. Spørsmålet er bare hvor lang tid det vil ta.

50 år er blitt anslått som en mulig holdbarhetsdato. Grimstad tror det uansett kommer til å ta lang tid før landets politiske partier, bortsett fra Rødt og SV, tør å ta dette inn i partiprogrammet. Selv SV har fått kritikk for å feige ut når spørsmålet stilles direkte.

– Jeg tror ikke vi noen gang får et vedtak i Stortinget som sier opp kongehuset, men hvis det etter hvert oppstår et flertall i folket for republikk, så tror jeg kongehuset selv vil trekke konklusjonen at de ønsker å trekke seg, sier statsviteren.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kongefamilien ankommer Holmenkollen kapell

1. julidag 2012 ankom kongefamilien den tradisjonelle gudstjenesten i Holmenkollen kapell i Kong Haralds nye julegave: en limouisin. Grimstad peker på at limousin klinger dårlig med kronprinsparets miljøengasjement.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

FpU: – Bedre å starte debatten når vi har en godt likt kongefamilie

I en e-post til NRK skriver ungdomspartiet at Per Sandberg ikke står alene i Fremskrittspartiet om å ønske å avskaffe monarkiet i Norge.

«Norge trenger å velge gode ledere for fremtiden – ikke arve dem fra fortiden,» argumenterer ungdomspolitikerne.

FpU sier de er enige i kritikken om at kronprinsparet ikke bør fronte politikk ut fra kongefamiliens mandat i dag, men er mer kritiske til at noen ved lov overhodet skal fødes inn i et yrke, og bli nektet politisk deltakelse på grunn av dette.

De ønsker å starte debatten om Norge skal ha et monarki «mens vi har en kongefamilie som er godt likt», slik at den baseres på demokratiske prinsipper «enn at en tronarving har benyttet seg av prostituerte, narkotika eller begått utroskap», skriver FpU.

SU: – Velkommen etter

Andreas Halse

Sosialistisk Ungdom (SU) har i mange år vært for å avskaffe monarkiet i Norge. SU-leder Andreas Halse sier FpU er hjertelig velkommen innom SU-kontoret dersom de trenger argumenter 'fra noen som har vært imot monarkiet i mer enn to-tre uker'.

Foto: Camilla H. Wernersen / NRK

Leder i Sosialistisk Ungdom (SU), Andreas Halse, innrømmer at han er overrasket over utspillet fra deres tradisjonelle meningsmotstander.

– Men jeg synes dette er kjempebra, og kan bare ønske Sandberg og FpU velkommen etter, sier Halse.

Ungdomspartiet til Sosialistisk Venstreparti har lenge argumentert for at makt og privilegier ikke burde gå i arv, men velges av folk flest, slik som Frps ungdomsparti nå også tar til orde for.

– Dette her har SU sagt veldig lenge, og vi er glade for at det kommer nye toner fra Sandberg og FpU. Det kan tyde på en viss modernisering, og at norsk politikk og Norge går i riktig retning. På ett eller annet tidspunkt så kommer monarkiet til å gå ut på dato i Norge, tror Halse.

Tror Sandberg og FpU skal jobbe hardt for å overbevise moderpartiet

SU-lederen er imidlertid uenig med Sandberg i at kronprinsparet bedriver politikk på venstresiden.

– Jeg kan betrygge Per Sandberg at jeg ikke fått henvendelser fra kronprinsparet med ønske om medlemskap hos oss, og et slikt medlemskap hadde heller ikke blitt innvilget. Vi oppfatter ikke at de er for SU-politikk, sier Halse med et lite flir.

– Hva synes du om at dere nå har samme prinsipielle mening om monarkiet som deres meningsmotstandere?

– Det er litt rar følelse, må jeg innrømme, men synes det er veldig hyggelig.

Halse tror imidlertid at ungdomspartiet og Sandberg skal jobbe hardt for å overbevise resten av de kongetro medlemmene av moderpartiet om å skifte standpunkt i monarkidebatten.

– Vi får bare håpe på at ledelsen i Frp hører på dem, slik at dette blir mer enn tomme ord. De er hjertelig velkomne innom SU-kontoret dersom de trenger argumenter fra noen som har vært imot monarkiet i mer enn to-tre uker, legger han til.

Unge Høyre: – Kongehuset en hjørnestein i det norske samfunnet

Paul Joakim Sandøy

Leder av Unge Høyre, Paul Joakim Sandøy, sier de fortsatt ønsker at Norge skal være et monarki.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Leder av Unge Høyre, Paul Joakim Sandøy, sier det ikke er aktuelt for dem å endre mening om kongehuset som følge av den pågående debatten som er startet.

– Nei, vi er for å bevare det norske kongehuset, og tror ikke Norge blir republikk med det første. Jeg tror kongehuset er en hjørnestein i et samfunn hvor ting går raskere og raskere i den digitale alderen, sier Sandøy.

Han mener det er greit at profilerte Høyre-politikere som Monica Mæland flagger at de har motsatt standpunkt.

– Det har alltid vært et mindretall i Unge Høyre og Høyre, som ønsker å avskaffe monarkiet, men monarkiet har en sterk legitimitet i befolkningen, som er et avgjørende argument for at vi er for monarkiet, sier Unge Høyre-lederen.

Han legger til at kongehuset også representerer tradisjoner og verdier som Høyre mener er viktige å bevare i Norge.

AKTUELT NÅ