Hopp til innhold

E-sjefen: – Bakkestyrker helt nødvendig for å bekjempe IS

Sjefen for den militære etterretningen i Norge sier dagens luftkrig ikke er nok hvis vestlige myndigheter for alvor ønsker å bli kvitt IS.

Korleis kunne IS greie å planlegge terroren i Paris utan at vestleg etterretning fanga det opp? Det er urovekkande, meiner den norske etterretningssjefen Kjell Grandhagen. Han meiner at IS har fått eit fortrinn i måten dei driv organisasjonen på.

PARIS OG BAKKESTYRKER: E-sjef Kjell Grandhagen snakker om hans tanker etter Paris-angrepet. Han mener IS ikke kan bekjempes fra luften.

– Det er ganske åpenbart at å bekjempe IS fra luften ikke kan gi de resultatene man håper på. Hvis man skal strupe IS må man gjøre mer.

Kjell Grandhagen skal gå av som sjef for Norges militære etterretning og har valgt å gi et eksklusivt intervju med NRK.

Avhengig av bakkestyrker for å bli kvitt IS

Søndag sa Grandhagen til NRK at IS ligger ett skritt foran vestlig etterretnings- og sikkerhetstjenester.

– Hovedbekymringen er at terroren i Paris kunne skje uten at vestlige etterretnings- eller sikkerhetsorganisasjoner klarte å finne ut hva som var i ferd med å skje på forhånd, sa Grandhagen.

Nå sier han at angrepene i Paris viser et nytt IS.

– De signaliserer at de tar forsvarskampen sin til våre arenaer. De forholder seg til oss på en asymmetrisk ved at vestens angrep i Syria besvares med angrep i våre hjemland.

Hva er oppskriften på å bekjempe IS?

– Det er det ikke min oppgave å si. Hvis jeg skal si noe må det bli ut fra militær erfaring, sier Grandhagen.

Han ramser opp disse tiltakene:

  • Angripe organisasjonen økonomisk.
  • Motvirke og forebygge radikaliseringsprosessene som drives blant annet på nett.
  • Fortsette luftangrepene.

– Men man må også gjøre mer på bakken i Syria og Irak enn i dag dersom man skal få den effekten man ønsker.

Innebærer det bakkestyrker?

– Ja, det er vanskelig å se for seg at du kan tvinge IS ut av de områdene de kontrollerer uten bakkestyrker. De er infiltrert med sivilbefolkningen hele veien. Det gjør det utrolig vanskelig å gjennomføre presise operasjoner som svekker kapasiteten deres over tid. Det er ingen tvil om at IS er svekket i forhold til hva de var for bare et halvt år tilbake, at de har mindre handlerom. Men derfra til at de opphører å være en kraft er et ganske langt stykke.

Han understreker at han ikke har noen mening om hvilket land bakkestyrkene eventuelt skal komme fra, og han vil heller ikke mene noe om hva Norge eventuelt kan bidra med i kampen mot IS.

Betraktningen rundt bakkestyrker er i tråd med rådene fra tidligere forsvarssjef Sverre Diesen.

Diesen: – IS kan ikke beseires fra lufta

4. desember i år gikk Diesen ut mot vestens strategi.

– En seier over IS og stabilisering av konfliktområdene i Irak og Syria krever like stor innsats som i Afghanistan. Man kan gå inn på bakken og fordrive dem fra områdene de kontrollerer i både Syria og Irak, sa Diesen til Klassekampen.

Han advarte politikerne mot å tro at krigen mot ekstremistene kan vinnes fra luften.

AKTUELT NÅ