Hopp til innhold

Bulker 76 prosent mer enn ellers

22. og 23. desember er de store bulkedagene. Og det kan koste deg dyrt: I snitt koster hver skade 17.500 kroner, ifølge forsikringsbransjen.

To biler fraktes bort av Viking etter et sammenstøt

I juleinnspurten er det ventet rundt 5000 bulkeskader som følge av en rekke ulike trafikale uhell.

– Snittkostnaden for de uheldige vil komme på rundt drøyt 17.500 kroner, sier skadeleder i DNB Skadeforsikring, Anne Stine Eger Mollestad.

Ryggeulykker og påkjøring av parkerte kjøretøy er de to skadetypene som øker mest i juleinnspurten, og toppen nås 22. og 23. desember.

I fjor var det for eksempel 564 skader på personbiler etter rygging og påkjørsler av parkerte kjøretøy på lille julaften, viser tall fra forsikringsselskapene, som er meldt inn til Finans Norge.

I tillegg til de to nevnte skadetypene, kommer en rekke andre, som i mange tilfeller kanskje også kan tilskrives førjulsstress – som for eksempel når man slår handlevognen inn i bilen, eller glemmer vikeplikten fordi tankene er et helt annet sted.

Smeller oftest mellom klokken 12 og 17

Ifølge DNB Skadeforsikring kollideres det 76 prosent mer på lille julaften enn de andre dagene i løpet av året.

Sammenlignet med bare de andre dagene i desember, er det over 56 prosent flere kollisjoner 23. desember, og det smeller oftest mellom klokken 12 og 17.

Bilberger Jørn Milo hjelper en sjåfør

Bilberger Jørn Milo har ekstra travle arbeidsdager nå før jul. Her er han ute på ett av mange oppdrag.

Foto: Geir Larsen / NRK

– Det er ekstra mye å gjøre nå før jul. Det er mye trafikk på veiene, og det er mange som skal parkere ved kjøpesentrene. Folk stresser og skal handle inn i siste liten, og da får man mange såkalt stressrelaterte skader, sier Jørn Milo, bilberger hos Viking, til NRK.

– Kan fort ta julebudsjettet

Forsikringsbransjen har en dyster statistikk over små og store uhell nå i dagene før jul.

– Det er gjerne småskader, men de er dyre nok, så de kan fort ta julebudsjettet, sier Mollestad i DNB Skadeforsikring til NRK.

Hva er den typiske situasjonen?

– Det er veldig mange som kjører inn i en parkeringsluke i stedet for å rygge inn. De har da ganske god sikt når de kjører inn, men de har svært dårlig sikt når de skal rygge ut. Når trafikkbildet er som det er i parkeringshus, er det fort gjort å rygge inn i noen. I tillegg er det ofte trangt i parkeringshus, så kjører man en stor bil, kan det være vanskelig å beregne plassen, sier Mollestad.

– Dessuten gjør søylene i parkeringshusene at det ofte blir uoversiktlig. Dermed er det lett å kjøre borti noen, spesielt dersom man kjøper mange av julegavene i siste liten, for da er det fort gjort at man fyller bilen så full at man får dårlig sikt.

Mollestad ber også bilister være oppmerksomme når de kommer fra vinterkulden ute og inn i varme parkeringshus.

– Da dugger det på sidespeilene og på bakruta, så sikten kan bli ganske dårlig. Når det også er et høyt stressnivå hos folk, kan det fort skje småbulking. Det er hele tiden situasjoner som gjør at vi bør være veldig oppmerksomme, men stresset gjør at vi fort kan miste konsentrasjonen, sier Mollestad.

Hun har fem råd til førjulsbilister:

  • Skrap bilvinduene fri for is før oppstart, slik at du har sikt i alle retninger, ikke kun et tittehull fremover.
  • Sørg for å ha en ren bil med rene vinduer og lykter, slik at du ser og blir sett.
  • Husk at på parkeringsplasser gjelder vanlige trafikkregler.
  • Mange er stresset, vær hensynsfull og kjør defensivt.
  • Stable pakkene fornuftig inn i bilen, slik at du ikke mister sikten bakover. Husk også å sikre bagasjen slik at de ikke ligger løst i tilfelle du kolliderer.

AKTUELT NÅ