Hopp til innhold

Trange p-hus er bulkefeller

– Men det største problemet er at mange som bulker stikker av fra regninga, mener forsikringsbransjen.

Trange p-hus er bulkefeller

Parkeringshuset ved St. Olavs Hospital i Trondheim er av den typen der det er trangt om plassen. En klar bulkefelle, mener forsikringsbransjen.

Foto: Rune Kjær Valberg

– Vi vet at det skjer mye i parkeringshus. Men det som er beklagelig er at mange stikker av etter at de har smelt borti en bil. Det sier informasjonssjef Bjarne Rysstad i Gjensidige forsikring.

I 2010 gjorde Nordstat en undersøkelse for Storebrand. De kunne avdekke at hver tredje bilfører opplever å bulke i parkeringshus. Men blir du bulket og vedkommende stikker av er det du som må betale for det.

Parkeringshus bulkefeller

Informasjonssjef Bjarne Rysstad i Gjensidige mener trange parkeringsplasser i parkeringshus er et problem. Men tipser folk å rygge seg inn. Det gir mer oversikt.

Foto: Gensidige

– Den som har fått bilen sin påkjørt, har da ingen motpart å forholde seg til. De får et vanlig forsikringsoppgjør, men må betale egenandel og får bonustap på egen kappe, sier Rysstad i Gjensidige.

– Ærlighet varer lengst

Hva bør man gjøre hvis man dulter borti en bil?

– Ærlighet varer lengst, så vi anbefaler på det aller sterkeste at alle som dulter borti en annen bil sjekker hva som har skjedd. Deretter er det lurt å legge igjen en lapp i ruta til den andre bilen med navn og nummer, sier Rysstad.

Han påpeker at neste gang kan det være den som bulker som blir bulka.

Må ha større plass

Gerd Werkland er helt avhengig av å ha hele bildøra opp for å komme seg ut.

Harald Johnsen og Gerd Werkland

Gerd Werkland er avhengig av god plass når hun skal parkere. For hun må åpne hele døra for å komme seg ut av bilen. Hun og Harald Johnsen er på Sirkus shopping. Deres beste tips mot bulking er å kjøre sakte og å se seg godt for.

Foto: Rune Kjær Valberg

– Ja, jeg trenger litt plass. Hofta mi kan gå ut av ledd, og da kan det hende at jeg må opereres igjen. Det er helt forferdelig med trange parkeringshus. Det er fordi jeg trenger ekstra plass. Man må liksom krype både inn og ut av bilen, sier Gerd Werkland.

Bygger større p-plasser i Trondheim

Ved Sirkus shopping og City Lade kjøpesenter i Trondheim har de laget større parkeringsplasser helt bevisst.

– Vi vet at enkel parkering er viktig når folk skal ut og handle. Vi har større parkeringsplasser enn i de andre parkeringshusene i byen. Det skal være lett å finne ledig plass, det er god takhøyde og tre ganger lysere enn andre steder. Det sier senterleder Trine Fosnes ved Sirkus Shopping i Trondheim.

Hun forteller om et intelligent parkeringssystem, der det lyser rødt eller grønt over parkeringsplassene, for å vise om de er ledig eller ikke.

– Du får også beskjed hvor mange ledige plasser det er i de forskjellige etasjene når du kommer inn, sier Fosnes.

Parkering Sirkus shopping

Ved Sirkus Shopping har de laget større parkeringsplasser helt bevisst.

Foto: Rune Kjær Valbarg / NRK

– Riktig utvikling

To nye kjøpesenter i Trondheim har laget større parkeringsplasser enn det som er vanlig, hva mener du om det?

– Vi tror det er en riktig utvikling, at man utvider parkeringsplassene for å minske risikoen for skader. Jeg har selv erfart steder med veldig små marginer, sier Rysstad.

– Bør utbyggere ta mer ansvar?

– Det er fornuftig å dimensjonere litt større enn det som gjøres nå, sier Rysstad.

Rygging gir oversikt

Rysstad har et smart tips til alle som skal parkere i trange parkeringshus.

– De færreste gjør det, men en god anbefaling er faktisk å rygge inn på parkeringsplassen istedenfor å kjøre med snuten. Det gir en bedre oversikt, mener Rysstad. Som påpeker at det I tillegg vil det være enklere når man forlater parkeringshuset.

Parkering

Både forsikringsselskap og privatpersoner må ut med tusenvis av kroner når det bulkes i parkeringshus.

Foto: Rune Kjær Valberg