KV Svalbard - Å leve ombord i et kystvaktfartøy fortøyd til et isflak har vært en kjempeopplevelse. - Foto: Picasa 2.0 / NRK

Å leve ombord i et kystvaktfartøy fortøyd til et isflak har vært en kjempeopplevelse.

Foto: Picasa 2.0 / NRK

Ved veis ende

KV Svalbard og NRKs Sylvi Inez Liljegren er på vei hjem fra Framstredet.

Av Sylvi Inez Liljegren

Klokka er snart halv sju, morgen. Jeg ligger i lugaren og hører lyden av isen som bryter mot baugen, kjenner ristinga når vi skjærer gjennom de siste flakene. Vi har gått gjennom Grønlandshavet, har passert inn i vernesonen, og er snart ute av isen.

Tar med isflak hjem

Det går mot veis ende. I går kveld tok vi om bord et isflak på nesten sju tonn som står på bakdekket. I fryserommet ligger det tre store snøblokker med isbjørnspor som skal vises fram for publikum under Åpent skip i Tromsø 1. juni.

Isblokk - i går kveld heiste KV Svalbard ombord ei isblokk som de hadde slept inn til skipssida. - Foto: Rudi Caeyers /

i går kveld heiste KV Svalbard ombord ei isblokk som de hadde slept inn til skipssida.

Foto: Rudi Caeyers

Det er sommer i sør og vår i ishavsbyen. Men dette har vært tre helt fantastiske uker av livet mitt, som jeg aldri kommer til å glemme.

Skruis - Is og snø virker som et speil som reflekterer varmen fra sola. Her er et stykke skruis i kunstnerisk utforming på nesten 80 grader nord. - Foto: Picasa 2.0 / NRK

Is og snø virker som et speil som reflekterer varmen fra sola. Her er et stykke skruis i kunstnerisk utforming på nesten 80 grader nord.

Foto: Picasa 2.0 / NRK

Jeg husker en sein høst for noen år sia. Jeg kom fra USA, der jeg hadde opplevd 11. september på nært hold. Jeg hadde et snev av post 9/11-syndromet, som de så fint kalte det. Jeg følte meg nedtrykt, rotløs og i kaos.

- Snu fokus, sa en venn av meg, - kom til Longyearbyen i februar. For da er det så fint lys.

Lært utrolig mye

Alle mennesker opplever vendepunkter i livet. Det er øyeblikk du seinere ser tilbake på, med visshet om at det skjedde det noe vesentlig. Jeg dro til Svalbard i februar, og en varm interesse for Arktis våkna i meg. Min kjærlighet til kulde, som jeg ofte kaller den.

I fjor var Framstredet et vagt begrep i min bevissthet. Nå er det et landskap av is, hav og himmel der jeg har lært urolig mye om klima og nedsmelting på kloden.

Iskjerne - Sjøisforskerne i full gang med å bore ut en iskjerne. Stilig bilde, ikke sant? - Foto: Picasa 2.0 / NRK

Sjøisforskerne i full gang med å bore ut en iskjerne. Stilig bilde, ikke sant?

Foto: Picasa 2.0 / NRK

Der jeg har vasset i snø til knærne med dagslys hele døgnet, filmet isbjørn og forskere på isen og dykkere på vei ned under den. Der jeg har lært om dypvannsdannelse og Dopplereffekt, om saltholdighet og CTD-målinger, en kunnskap som jeg håper å kunne gjøre bruk av i mitt virke som journalist og forfatter.

Jeg har også lært å se med nye øyne. Gjennom kameralinsa så jeg detaljer som jeg aldri har visst om, i tåke og krusninger på havet, i is som brytes og lys som skifter.

Takk og hurra!

Derfor har jeg lyst til å takke IAOOS og Det Internasjonale Polaråret for deres fokus på viktige problemstillinger i verden, takke Norsk Polarinstitutt for plass på toktet, NRK som ga meg anledning til å reise og nyhetsavdelinga for Troms og Finnmark som ga meg plass til blogg og bilder gjennom tre lange uker.

Edmond Hansen, Marit Reigstad og Sebastian Gerland - Edmond Hansen, Marit Reigstad og Sebastian Gerland har vært entusiatiske gruppeledere for oseanografene, marinbiologene og sjøisforskerne under toktet. - Foto: Picasa 2.0 / NRK

Edmond Hansen, Marit Reigstad og Sebastian Gerland har vært entusiatiske gruppeledere for oseanografene, marinbiologene og sjøisforskerne under toktet.

Foto: Picasa 2.0 / NRK

En kjempestor takk til alle forskerne for inspirerende samtaler og AirLift-gutta for coole helikoperturer, en klem til tekniker Tor Ivan Karlsen og fotograf Rudi Caeyers for fine innspill og spennende vinklinger i kameraet. Honnør til VTO Wingsternæs som tjora meg fast i baugluka så jeg kunne henge med kamera foran båten og filme isbryting på nært hold.

Og ikke minst, et rungende hurra for hele KV Svalbards besetning og skipssjef, som det har vært en opplevelse å få reise sammen med.

Sylvi Inez Liljegren - Sjøl vil jeg gjerne takke leserne for følget disse ukene. Håper det har vært hyggelig og lærerikt å bli med nordover! - Foto: Picasa 2.0 / NRK

Sjøl vil jeg gjerne takke leserne for følget disse ukene. Håper det har vært hyggelig og lærerikt å bli med nordover!

Foto: Picasa 2.0 / NRK

Flere nyheter

Ulykke i Bossekop - DØDSULYKKE: En kvinne i 50-årene er tiltalt for uaktsom bildrap etter en påkjørsel av en annen kvinne i et fotgjengerfelt. Dette bildet er tatt like etter ulykken. - Foto: Marte Lindi /

Vil ha 90 dagers fengsel for bildrap

I sin sluttprosedyre mener aktor at den tiltalte kvinnen oppdaterte seg for sent på trafikkbildet da hun traff en annen kvinne med bil slik at hun døde. Det er også lagt ned påstand om erstatningskrav til syv barn og barnebarn. – Alle fakta er ikke belyst, sier forsvarer Stein Rønning, som la ned påstand om full frifinnelse.

Les saken

Flere nyheter

TV-reportasjer

8. klassingene i Hammerfest er blant de tusenvis av skoleelever i en rekke land som nå skal vise hva de kan med lego.
Og når årets tema for First Lego League er naturkatastrofer, så føler finnmarkingene seg "på hjemmebane".
Hekla Stålstrenger spiller live låten 37,5 i NRK studio.
Jens Kloster spiller på sin kopi av en 3.000 år gammel bronselur. Spesielt med dette instrumentet er at munnstykket er helt likt munnstykker som brukes på dagens horn. Instrumentet er også stemt i samme tone som dagens instrumenter, noe som er et lite mysterium ifølge Kloster.