Hopp til innhold

– Ser ikke forskjell på oppdrettslaks og villaks

Cirka 20 prosent av fisken var oppdrett.

Laks rømt

Leinan er ikke bekymret for renommeet til Altaelva på kortsikt. Men hvis denne er en trend som fortsetter kan det gå på bekostning av det gode ryktet til elva. På bildet fiskes det oppdrettslaks etter at flere tusen laks rømte utenfor Alta.

Foto: Kai-Erik Bull

I perioden 17 - 19. september hadde Alta Laksefiskeri interessentskap et prøvefiske over hele elva.

Innslaget av oppdrettslaks de dagene under fangst var omtrent 20 prosent. Det ble da tatt skjellprøver av alle fiskene som ble fanget.

Tidlig oktober gjennomførte de et overvåkningsfiske til. Da viste tallene at i nedre delen av elva var det ikke mange tilfeller av oppdrettslaks. Kun 8 prosent.

Mye oppdrett

Men i den øvre delen i Sautso var tallet meget høyt, spesielt på toppen fikk de veldig mye oppdrett.

– Det er bekymringsverdig. Sautsodelen av elva har en kraftig reduksjon av bestanden allerede, og hvis det er sånn at all oppdrettsfisk går til Sautso, så er det grunn til bekymring.

Han mener oppdrettsnæringen må ta ansvar.

Tidlig oktober gjennomførte de et overvåkningsfiske til. Da viste tallene at i nedre delen av elva var det ikke mange tilfeller av oppdrettslaks. Kun 8 prosent. Men i den øvre delen i Sautso var tallet meget høyt, spesielt på toppen fikk de veldig mye oppdrett.

20 prosent av all fangst var oppdrettsfisk. Foto: Kristian Sønvisen Bye.

– Det er til syvende og sist oppdrettsnæringen som har skyld i dette. Det er de som mister fisken og de som må ta ansvar og forsøke å rydde opp i det.

Are Kvistad, kommunikasjonsdirektør i Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening, sier dette til NRK:

– Dette er ikke en god situasjon verken for oppdrettsnæringen eller elveforvalter. Det er for så vidt ikke overraskende etter rømmingen tidligere i år. Men dette er helt klart et område næringen kan bli bedre på. Vi har en nullvisjon på rømming og jobber med å forbedre blant annet merking og sporing av oppdrettslaks, sier han.

– Skremmende

Are Kvistad

Are Kvistad, kommunikasjonsdirektør i Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening, sier det ikke er en god situasjon.

Foto: FHL, pressefoto

Et annet moment som ble trukket frem på pressekonferansen var at man ikke lengre ser forskjell på villaksen og oppdrettslaksen.

Selv om det var erfarne laksefiskere som var med og vurderte fangsten.

– Tidligere har vi drevet overvåkningsfiske kun ved å se hva som er oppdrettslaks og hva som er villaks. Når vi nå har tatt skjellprøver av fangsten viser det seg at vi ikke lengre klarer å se forskjellen. Det er skremmende, sier han.

Må ta ansvar

I utgangspunktet er det lite interessentskapet kan gjøre annet enn og forvaltet elva på best mulig måte.

Leinan mener politikerne og myndighetene må ta ansvar og sette strengere regler for slike hendelser.

Frem mot neste sesong tror ikke Leinan at man vil se de store endringene. Men interessentskapet kan komme til å gå i gang med en lengre prosess der de ser spesielt på den øverste delen av Altaelva. Leinan poengterer at dette er tall isolert sett i fangst og ikke tall for gytebestanden i Altaelva.

Laksedøgn til 150.000 kroner

I forrige uke ble to laksedøgn i Altaelva auksjonert bort på den årlige «villaksauksjonen» i Oslo. Da endte prisen til slutt på 150.000 kroner.

Leinan er ikke bekymret for renommeet til Altaelva på kortsikt. Men hvis denne er en trend som fortsetter kan det gå på bekostning av det gode ryktet til elva.

– Det er klart at mange av dem som kommer hit for å fiske ser etter det ville og naturlige de søker. Ikke for å fiske oppdrettslaks. Fortsetter dette er det grunn bekymring for at elva mister litt av sitt gode rykte.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark