Ny app for å betale bussbilletten - Fra nyttår kan folk i Finnmark kjøpe bussbillett gjennom en ny app. Samtidig reduseres prisene kraftig. - Foto: Bent Lindsetmo / NRK

Fra nyttår kan folk i Finnmark kjøpe bussbillett gjennom en ny app. Samtidig reduseres prisene kraftig.

Foto: Bent Lindsetmo / NRK

Kutter busspriser i Finnmark med flere hundre kroner

Fra nyttår blir det enklere og billigere å ta bussen i Finnmark.

Finnmark Fylkeskommune innfører nå makspris både på bybussene og langrutene. På bybussen blir prisen senket fra 35 til 20 kroner.

Og på langrutene blir det enda mer å spare, forteller samferdselssjef i Finnmark Fylkeskommune, Per Bjørn Holm- Varsi.

– I dag er minsteprisen på 35 kroner for bybuss, men der får vi en makspris på 20 kroner. På langrutebiletter får en ny makspris på 315 kroner, sier Holm-Varsi.

Priskutt på over 900 kroner

Den dyreste bussbilleten i Finnmark koster i dag 1220 kroner, det er prisen for en bussreise fra Kautokeino til Kirkenes. Ny pris blir altså 315 kroner, og samferdselssjefen håper det store priskuttet vil få folk til å bruke bussen mer.

– Plutselig er det et godt alternativ å ta bussen. Vi ser at sonetaksten vi har hatt frem til nå slår veldig uheldig ut når man skal reise langt. Enkelte ganger kan bussbilletten koste mer enn flybiletter, og sånn skal det ikke være.

Innfører billett-app

Fylkestinget i Finnmark har vedtatt at alle kollektive transportruter skal være kontantfrie fra 1. januar 2016. 2. januar 2014 innføres «mobilletten», en app til smarttelefoner for å kjøpe bussbillett. Den vil i første omgang komme i bruk på bybussene

– Folk har sjelden med seg kontanter, men mobilen har alle med seg til enhver tid. Det er en naturlig betalingsmåte, sier Holm-Varsi.

Samtidig starter bruk av bysonetakst på 20 kroner og makstakst på 315 kroner på reiser i hele fylket. Reduksjonen skal gjelde både for billettkjøp på bussen og gjennom appen.

Flere nyheter

Flere nyheter

TV-reportasjer

8. klassingene i Hammerfest er blant de tusenvis av skoleelever i en rekke land som nå skal vise hva de kan med lego.
Og når årets tema for First Lego League er naturkatastrofer, så føler finnmarkingene seg "på hjemmebane".
Hekla Stålstrenger spiller live låten 37,5 i NRK studio.
Jens Kloster spiller på sin kopi av en 3.000 år gammel bronselur. Spesielt med dette instrumentet er at munnstykket er helt likt munnstykker som brukes på dagens horn. Instrumentet er også stemt i samme tone som dagens instrumenter, noe som er et lite mysterium ifølge Kloster.