Hopp til innhold

Se video av bordingen av Greenpeace-skipet

Se den første videoen av da de russiske soldatene tok kontroll over «Arctic Sunrise».

Greenpeace

Fra videoen under bordingen av Greenpeace-skipet i september.

De 28 Greenpeace-aktivistene, samt to frilansjournalister, har nå sittet fengslet i over 50 dager i Murmansk i Russland.

Aktivistene ble arrestert om bord i Greenpeace-skipet «Arctic Sunrise» i september, etter å ha aksjonert mot en russisk oljeplattform i Petsjorahavet. Greenpeace ønsket å protestere mot oljeaktivitet i Arktis, men aktivistene er nå siktet for oppvigleri og risikerer flere år i fengsel.

Nå er den første videoen av bordingen av skipet sluppet. Den viser de russiske soldatene som tar seg om bord med hjelp av helikopter.

– Overdreven maktmisbruk

Leder i Greenpeace Norge, Truls Gulowsen, mener Russland ikke har noen sak mot aktivistene, og at alle må løslates.

– Videoen viser russiske spesialsoldater døgnet etter at våre aksjonister hadde gjennomført aksjonen. Jeg vet ikke hvor videoen kommer fra, sier han.

Truls Gulowsen.

Truls Gulowsen.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn, Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX

Gulowsen mener soldatene viser en overdreven maktmisbruk.

– De peker med våpen i alle retninger, herjer vilt om bord i skipet, og samler folk på dekk som om de skulle vært krigsfanger. Men man ser hvor eksepsjonelt fredelig og glimrende våre folk opptrer. Det bekrefter at vi bare har fredelige hensikter, men blir møtt med uproposjonale maktmidler, sier han.

– Men siden de russiske soldatene ikke visste hvem som var om bord, er det ikke forståelig at de tok sine forholdsregler?

– Ja, det kan man si, men de visste godt at dette var Greenpeace. Kystvakta hadde fulgt med i flere dager. Bordingen med helikopter var et døgn etter at våre folk hadde forsøkt å feste et flagg på plattformsiden. Så de hadde god mulighet til å vite hvem de hadde å forholde seg til, og at det var Greenpeace, svarer Gulowsen.

Arctic Sunrise

Greenpeace-skipet ligger i arrest til havn i Murmansk.

Foto: Dmitri Sharomov / Ap

Kan bli flyttet

Greenpeace-aktivistene sitter varetektsfengslet fram til 24. november.

– Foreløpig er det uklart om varetektsfengslingen blir forlenget, eller om de blir fremstilt for rettsbehandling, sier Gulowsen.

Det har også vært opplsyninger om at alle de fengslede skulle flyttes til St. Petersburg.

Russland gir skylda til Nederland

Denne uka har det også vært rettsbehandling i den internasjonale havrettsdomstolen i Hamburg.

Det er Nederland som har dratt saken og Russland inn for havrettsdomstolen. Dette fordi Greenpeace-skipet seilte med nederlandsk flagg, og bordingen skjedde i internasjonalt farvann. Nederland har krevd at aktivistene løslates og at skipet frigis.

En avgjørelse derfra er ventet i slutten av november.

Russland møtte ikke opp, men fredag svarte talsmann Alexander Lukashevich fra det russiske utenriksdepartementet på beskyldningene og kravene fra Nederland.

Under en pressekonferanse i Moskva fredag påpekte Lukashevich at nederlandske myndigheter må bære en stor del av ansvaret for det som har skjedd. Det melder det russiske nettstedet Voice of Russia.

Dette fordi russiske myndigheter mener det var godt kjent at skipet kom til russisk farvann med et «mål om å utføre ulovlige handlinger», og at Nederland ikke gjorde noe for å forhindre dette.

Lukashevich sa videre at det nå er de russiske domstolene som avgjør videre hva som skjer i saken.

Anne Mie Roer Jensen

Det er ingen nordmenn blant aktivistene, men en av dem er danske Anne Mie Roer Jensen. Her fra et fengslingsmøte.

Foto: Reuters

Flere nyheter fra Troms og Finnmark