Hopp til innhold

Greenpeace refser taus Statoil

Mens oljeselskapene Shell og ENI har uttalt støtte til de fengslede Greenpeace-aktivistene, velger Statoil å forholde seg taus.

Arctic Sunrise

28 Greenpeace-aktivitister og 2 frilansfotografer har vært fengslet av russiske myndigheter siden september.

Foto: Montasje: Greenpeace

Greenpeace refser Statoil etter at selskapet ikke ønsket å kommentere saken om aktivistene som sitter fengslet i Murmansk.

Det var under konferansen Arctic Futures i Brussel i forrige uke at Statoils representant nektet å kommentere et direkte spørsmål fra Greenpeace.

Miljøorganisasjonen ville vite om selskapet ville uttrykke støtte til aktivistene som sitter fengslet i Murmansk for å ha forsøkt å ta seg ombord i en russisk rigg i Barentshavet.

Truls Gulowsen

Truls Gulowsen, Greenpeace Norge.

Foto: Pressebilde

– Det er underlig at vi ennå ikke har hørt noe fra Statoil som hevder å sette sosialt ansvar og bærekraftig utvikling høyt. Mens oljeselskapene Shell og ENI, som begge er involvert i russisk oljeindustri, har uttalt støtte til aksjonistene, har Statoil nektet å kommentere, sier Truls Gulowsen, leder for Greenpeace i Norge.

30 personer fengslet

28 Greenpeace-aktivister og 2 frilansjournalister sitter fengslet i Russland etter en miljøprotest mot russiske Gazprom første arktiske oljeplattform. Alle er tiltalt for piratvirksomhet, noe som har en strafferamme på opp til 15 år.

Flere vestlige oljeselskaper har nå uttrykt støtte til de 28 Greenpeace-aktivistene og to fotojournalistene som sitter fengslet i Russland.

Arctic Sunrise

Skipet «Arctic Sunrise» ligger i arrest i Murmansk.

Foto: DMITRI SHAROMOV / Afp

Brev til Statoil

I et brev til Statoil krever Greenpeace at de også kommer på banen. I brevet, som er adressert til konsernsjef Helge Lund, trekker Greenpeace frem at Statoil har vært involvert i russisk oljeindustri siden 1996.

Russisk oljeindustri er kjent for manglende hensyn til miljø og sikkerhet - hvert år slippes det ut olje tilsvarende seks Deepwater Horizon-utslipp på russisk jord. Det var blant annet denne manglende sikkerhetskulturen som fikk Greenpeace til å demonstrere mot den første russiske oljeplattformen i Arktis, Prirazlomnaya.

– Om Statoil tier i denne saken kan jeg ikke tolke det på noen annen måte enn at de setter framtidig profitt i russisk olje foran sine egne verdier. Det er nok en grunn til at staten må ta styring over Statoil, sier Gulowsen.

– Kjenner ikke saken godt nok

I en e-post til NRK mener Statoil at det ikke er riktig å kommentere saken på nåværende tidspunkt.

Pressekontakt i Statoil, Jannik Lindbæk Jr.

Statoils Jannik Lindbæk Jr.

Foto: Harald Pettersen / Statoil

– Statoil har ikke kjennskap til saken annet enn gjennom mediene. Det pågår etter det vi forstår rettslige prosesser, også knyttet til havrettspørsmål. Det er i denne situasjonen ikke naturlig at Statoil kommenterer saken, uttaler informasjonsdirektør Jannik Lindbæk i Statoil.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark