Hopp til innhold

Puskas (61) platedebuterer

Etter 42 år med låtskriving har Gunnar «Puskas» Schwaiger fra Alta vært i legendariske Abbey Road Studio for å legge siste hånd på debutplata «Latter og tårer».

Puskas med plate

Gunnar «Puskas» Schwaiger (61) fra Alta, plateselger - og nå også plateartist.

Foto: Rune Berg/NRK

– Jeg har egentlig ikke følt noe trang til å gi noe ut før nå, slår den populære musikkforhandleren fra Alta fast.

Siden 1989 har han levd av å selge musikk, men nå havner han i platehylla sjøl.

Innspillingen er gjort i Alta Lydstudio med kjente musikere som bl.a. Knut Reiersrud, Terje Tysland og Ytre Suløens Jazz-ensemble.

Låter fra 60-tallet og fram til i da

Jeg blir selvsagt skuffa om det blir slakt. Artister som sier noe annet, ljuger.

Gunnar «Puskas» Schwaiger, platedebutant

I høst gir han ut dobbelalbumet «Latter og tårer» - et knippe med 20 egenskrevne låter på norsk.

– De er skrevet fra da jeg var ganske ung og fram til nå nylig. Når jeg har skrevet låter over så mange år, så sier det seg selv at det er mange tiår som låtene vil preges av. Det vil man høre både i stil og innhold. Jeg vil si det blir en blanding av viser og blues, slår han fast.

Radiolyd

  Hør Puskas i studio her – radioportrett

 

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Tårer i Abbey Road

På legendarisk grunn

Masteringstekniker Alex Wharton og Gunnar Schwaiger i Abbey Road Studio. - Among the 10 prosent best sounding we get in here, var britens kommentar om lydarbeidet som var gjort i Alta.

Foto: MMS/Privat

Den siste finpussen gjorde han nylig i legendariske Abbey Road Studio i London, som er mest kjent for å ha vært The Beatles' favorittstudio.

– Man kunne absolutt føle på Beatles-magien der inne. Den fikk vi allerede i det vi vandra over den kjente gåstripa slik Beatles-gutta gjorde. Inne i Abbey Road-studioet ble det faktisk tårer i øya for noen av oss, erkjenner platedebutanten som betaler for utgivelsen selv.

– Hva har dette kosta?

– Hehe, du kan si det har vært dyrt.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Blir skuffa med slakt

Beatles - 'Abbey Road'

The Beatles spilte de fleste av sine plater inn i Abbey Road Studio. Her er platecoveret fra albumet «Abbey Road». Gangfeltet ligger få meter fra studioet.

Foto: EMI/Wikipedia

Puskas betegner seg som lidenskapelig opptatt av musikk og har 18.000 plater og 6.000 singler hjemme. Den erfarne platepusheren bedyrer at han går inn i artistbransjen med lave skuldre.

– Jeg er glad for at dette ikke er Norske Talenter, for da kunne det nok blitt en del X'er. Haha, men spøk til side, jeg blir selvsagt skuffa om det blir slakt. Artister som sier noe annet, ljuger.

Etter den egenfinansierte plata blir det litt turnévirksomhet med det han betegner som grunnstammen blant platas musikere. Puskas har imidlertid ikke tenkt å forsvinne fra butikken i Alta sentrum.

– Vi skal først og fremst bare spille og hygge oss.