Hopp til innhold

Overgrep mot barn etterforskes lite

Det er store forskjeller i hvor mange voldssaker mot barn som avdekkes ute i politidistriktene.

Statens Barnehus

Det er store forskjeller på hvor mange dommeravhør som gjøres av barn.

Foto: NRK

Tall NRK har innhentet viser at Troms politidistrikt gjorde 179 dommeravhør i fjor. Mens i Midtre Hålogaland som har samme befolkningsgrunnlag var tallet bare 60. Også i andre deler av landet er det store forskjeller.

Påtaleansvarlig ved Midtre Hålogaland politidistrikt, Ketil Woldstad, avviser at de ikke prioriterer barnevoldsaker.

– Når det gjelder familievoldssaker, og saker hvor barn er involvert, er det saker som over tid har vært prioritert hos oss, sier Woldstad.

Skal ta dommeravhør

Når det er mistanke om, eller det foreligger en anmeldelse hvor barn er involvert, skal det foretas et såkalt dommeravhør. Det er et avhør som politi eller dommere gjør på Statens Barnehus, eller i en tingrett.

Hvorfor Midtre Hålogaland har så få saker i forhold til Troms kan ikke Woldstad svare på, men han har noen teorier.

– Slike saker oppstår gjerne i forbindelse med det arbeidet som barnevernet gjør. Vi kan jo tenke oss de enkelte steder ikke har den kapasiteten som for eksempel de har i Tromsø. Dessuten tror jeg Tromsø har et sterkt fagmiljø ved Barnehuset.

Best i landet

Forskning viser at det er det ikke er grunn til å tro at det er store variasjoner i tilfeller av vold mot barn rundt om i landet.

Politimester, Ole B. Sæverud, i Troms politidistrikt, sier at de er helt avhengige av et tett samarbeid med de som jobber opp mot barn. Det kan være ansatte på skoler, barnehager, i barnevernet og så videre.

– Det vi har innsett er at vi alene ikke løser disse problemene. Her må alle bidra, sier han.

(Artikkelen fortsetter under)

Ole B. Sæverud

Politimester Ole B. Sæverud sier de er avhengige av et tett samarbeid med dem som jobber med barn.

– Vi er ikke der vi skal være

Troms politidistrikt avdekker vold mot barn i langt flere saker enn andre distrikter. De er med på konferanser om temaet og foreleser også for andre yrkesgrupper.

– En annen ting er at vi undersøker også saker hvor det ikke er opplagt at barna blir utsatt for systematiske overgrep. VI tar barna på alvor fra starten av. Det fører til enda flere saker.

– Men vi er ikke der vi skal være. Vi må jobbe enda bedre for å avdekke flere saker, sier Sæverud.

– Må se nærmere på det

Sæverud var inntil nylig statsadvokat ved Troms og Finnmark statsadvokatembeter. Han har ledet det regjeringsoppnevnte utvalget som kommer med forslag til endringer i forbindelse med dommeravhør. De foreslår blant annet at et barn ikke skal vente lenger enn en uke fra politiet får en anmeldelse til de blir avhørt. I dag er fristen 14 dager.

Statsadvokat i Nordland, Geir Fornebo, mener det er påfallende at det er så store forskjeller i hvor mange barnevoldsaker politidistriktene avdekker.

– Dette må vi se nærmere på og vi vil ta det opp i fagmøter med politiet, sier Geir Fornebo.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark