Hopp til innhold

Mener Norge må stoppe bidrag til atomsikkerhet

Miljøorganisasjonen Bellona mener dette er nødvendig for at russiske myndigheter skal stoppe reaktorene ved Kola atomkraftverk.

Kola Atomkraftverk

Norske myndigheter har gitt klar beskjed om at det er ønskelig med en avvikling av reaktorene i Kola atomkraftverk. Anlegget ligger kun 20 mil fra Norges grense.

Foto: Rapp, Ole Magnus / SCANPIX

Utenriksminister Børge Brende redegjorde i dag for stortinget at han har informert Russlands utenriksminister Sergej Lavrov om Norges bekymringer om Kola Atomkraftverk.

Det siste året har Russland gått inn for å forlenge levetiden til atomkraftverkets to eldste reaktorer med 10- og 20 år. Disse reaktorene ble tatt i bruk på begynnelsen av 70-tallet, og den beregnede levetiden til reaktorene er langt på overtid. Sikkerheten rundt reaktorene er også et stort spørsmål, og så senest som i 2010 var den en større eksplosjon på kjernekraftverket.

– Vi har fra norsk side utvetydig understreket at Kola kjernekraftverk bør avvikles, og særlig de to eldste reaktorene, sa Brende fra stortingets talerstol da Kåre Simensen (Ap) stilte han spørsmålet om teamet på vegne av miljøorganisasjonen Bellona.

(Saken fortsetter under bildet)

VIKTIG DIALOG: Sergey Lavrov og Børge Brende møtes til samtaler i dag.

Norges utenriksminister Børge Brende (t.h.) og Russlands utenriksminister Sergej Lavrov (midten) diskuterte reaktorene til Kola Atomkraftverk da de møttes under frigjøringsmarkeringen i Kirkenes.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Les også: Utgjør stadig større fare for Norge
Les også: Vil forlenge levetiden til atomkraftverk

Savner tilbakemelding fra Russland Atomkraftverket produserer mer enn noengang

Daglig leder i Bellona, Nils Bøhmer, er fornøyd med svaret fra Brende, men understreker at spørsmålet er stilt russiske myndigheter en rekke ganger tidligere, uten å få svar tilbake om hva som vil gjøres.

– Det er positivt at Børge Brende tydelig understreker viktigheten av dialog, men samtidig er det fortvilende at man ikke får noen konkret informasjon tilbake fra russiske myndigheter. Vi vet at dette spørsmålet, knyttet til slukkedatoen for Kola Atomkraftverk, har en rekke ganger vært oppe i møte mellom norske og russiske myndigheter, men får svært lite konkret svar tilbake, sier Bøhmer.

Les også: Skremt etter Kola-eksplosjon

Vil fortsette dialogen

Norge og vestens forhold til Russland har blitt betydelig kjøligere, etter at landet gikk inn i Ukraina, men viktige samarbeid på tvers av landegrensene vil fortsette for å opprettholde dialogen. Det ble presentert av regjeringen under presentasjonen av nordområdesatsingen sist uke, men også under dagens muntlige spørretime i stortinget.

(Saken fortsetter under bildet)

Nils Bøhmer

Daglig leder i Bellona, Nils Bøhmer, mener Norge må stoppe økonomisk støtte til sikkerheten ved Kola atomkraftverk, inntil russerne bestemmer seg for hva som skal skje med anlegget.

Foto: Henrik Bøe / NRK

– Jeg mener vi nå i dialog med Russland må forsøke å få fram hva planene er for de to eldste kjernekraftreaktorene. Og der har Lavrov lovt meg en tilbakemelding. Basert på den tilbakemeldinga, bør vi se på hvordan vi mest strategisk kan jobbe vis a vi Russland for å påvirke at atomsikkerheten settes høyest, og at disse to reaktorene stenges, noe jeg mener er det ideelle, sier utenriksminister Brende.

Les også: Radioaktivt milliardsluk på Kolahalvøya
Les også: Produserer mer enn noen gang på Kola

Vil stoppe økonomisk støtte

Norge etterlyser svar om utviklingen av reaktorene i det russiske atomkraftverket, som ikke ligger langt fra grensen til Norge. Nils Bøhmer mener man må gå strategisk til verks for å få en fortgang i tilbakemeldingen fra Russland.

– Vi i Bellona kommer til å følge opp dette politisk, både her i Norge og Russland, for å få mer klarhet i de russiske planene om å stenge ned de eldste reaktorene. Så er det viktig fra Norsk side, at man har et krav om at, før man har fått en klarhet i slokkedato, så vil man ikke gi mer penger til sikkerheten ved Kola atomkraftverk, sier Bøhmer.

Bakgrunnen for at Russland er trege med å svare Norge, samt øke levetiden til de gamle reaktorene, tror Bøhmer skyldes økonomi.

– Det er nok en del usikkerhet på russisk side også. Det har vært mye diskusjon i Kola og Murmansk-området den siste tiden om bygging av nye reaktorer, noe som har blitt utsatt. Man har også hatt planer om å bygge noen mindre reaktorer, for at det kan være lettere å få ferdig tidligere. Dette henger nok sammen med at man mangler penger til å bygge nye kraftverk, og da opprettholder man de gamle så lenge som mulig, sier Nils Bøhmer, daglig leder i Bellona.

Kola atomkraftverk

Reaktorene ved Kola atomkraftverk, utenfor Murmansk, har fått en forlenget levetid med over 20 år.

Foto: Tormod Haugstad / Teknisk Ukeblad

Flere nyheter fra Troms og Finnmark