Jan Mayen kan bli skytefelt

Forsvaret vurderer å skyte missiler over Jan Mayen, samtidig som det lages en verneplan for vulkanøya.

Pressesjef Birgitte Frisch i Forsvarsstaben sier til NRK at forslaget om Jan Mayen nå utredes.

Forslaget går ut på å teste missiler over land, men Forsvaret understreker at dette ligger langt fram i tid.

Forsvaret trenger å teste hvordan missilet oppfører seg når det blir skutt fra et fartøy over land, forteller pressesjefen.

- Unik øy

- Vulkanøya Jan Mayen er unik med sine fjellformasjoner, og er en av Norges kandidater til verdensarvlista. Et forslag fra Forsvaret vil måtte vurderes nøye, sier seniorrådgiver Jan-Petter Huberth-Hansen i Direktoratet for naturforvaltning.

- Isolert sett så kan det hende at det er greit hvis man gjør dette en gang, eller for å teste ut noe. Men slik som vi har fått det fortalt, kan det være at man skal etablere et skytefelt, og det ville jo være lite forenlig med å opprette et naturreservat, og kanskje også et verdensarvområdet på Jan Mayen, sier Huberth-Hansen.

 

Flere nyheter

Krigsdrosje - Kristian Moldenæs og Gunnar Nesset med Chevroleten som statsminister Johan Nygaardsvold satt på med. - Foto: Arild Moe / NRK

Faren fikk drosjetur med statsministeren i 1940 – sønnen fikk ei krone av ham

Han var ti år og satt på med farens drosje i Øverbygd krigsvåren 1940. Tilfeldig fikk de en tur med statsminister Johan Nygaardsvold som var på flukt fra den tyske okkupasjonsmakta. Etterpå fikk han en krone av statsministeren. 74 år senere kjører han og NRK samme bilen.

Les saken

Flere nyheter

TV-reportasjer

8. klassingene i Hammerfest er blant de tusenvis av skoleelever i en rekke land som nå skal vise hva de kan med lego.
Og når årets tema for First Lego League er naturkatastrofer, så føler finnmarkingene seg "på hjemmebane".
Hekla Stålstrenger spiller live låten 37,5 i NRK studio.
Jens Kloster spiller på sin kopi av en 3.000 år gammel bronselur. Spesielt med dette instrumentet er at munnstykket er helt likt munnstykker som brukes på dagens horn. Instrumentet er også stemt i samme tone som dagens instrumenter, noe som er et lite mysterium ifølge Kloster.