Hopp til innhold

Hundeløp i - 40 effektive kuldegrader og stiv kuling

Det er ingen spøk å delta på hundeløpet Alta 2 dagers. I stiv kuling og isende kuldegrader føk spannene over Finnmarksvidda i helga.

Alta 2 dagers
Foto: Steinar Vik / Privat

Fredag gikk starten på det over 20 år gamle hundeløpet, Alta 2 dagers fra Gargia i Alta. Ruta går over Beskades mot Mieron i Kautokeino.

Men dette er ingen vanlig helgetur. For på turen over Finnmarksvidda tas også hvilen ute i sporet. Og i helga dro spannene gjennom sterk vind som førte til stive kuldegrader i allerede minus 20 kuldegrader.

Rita Hallvig

Rennleder i Alta 2 dagers, Rita Hallvig.

Foto: Privat

– Vi har hatt mye vær før, men nå var det kombinasjonen vind og kulde som var litt uvanlig. Det ble målt 14 - 15 meter per sekund på vindstyrken og dette ga oss rundt 40 effektive minusgrader underveis, sier rennleder Rita Hallvig etter løpet

– En erfaringssport, på alle måter

Fra i år har løpet satset på såkalt villmarkssjekkpunkt, hvor løperne er utstyrt med hver sin GPS-enhet ute i sporet og tar syv timer obligatorisk hvile der.

I tillegg er løypa fra i år utvidet med seks mil, til 22 mil ute på vidda.

Men det ingen kunne gjøre noe med, var været som herjet underveis. I den tradisjonelle distansen to ganger 5 mil gjennomførte kun et spann, men i den lange distansen satte alle ut til start.

– Dette er en erfaringssport, på alle måter. Jo lengere man har holdt på, jo tryggere er man på fjellet også i dårlig vær. Man skal ha respekt for været og de som var litt ferskere i sporten, valgte dermed å korte ned på turen, forteller rennlederen.

(Saken fortsetter under bildet.)

Alta 2 dagers

Michal Mikuska fra Slovakia gikk av med seieren med 12-spann, her med Kristian Walseth (t.h.) og Harald Tunheim (t.v.).

Foto: Alta 2 dagers

Slovaker gikk av med seieren

Alta 2 dagers er et løp flere bruker som oppkjøring mot de større og lengre løpene. Det kan også brukes som kvalifisering til VM i hundeløp i Finnmarksløpet.

Dermed er det en god blanding av både nye og mer erfarne hundekjørere.

Den som derimot gikk av med seieren i 12-spann, var Michal Mikuska. Etter å ha kommet til Alta, har han jobbet for Steinar Kristensen som driver hundekjøring fra Joatka Fjellstue. Han kunne selv ikke stille til start, og ga dermed spannet over til handleren.

– Det var utrolig artig at han og spannet vant. Det er et godt spann og Michal kjenner de godt. Han fulgte den opprinnelige planen vår og gjorde en perfekt jobb, sier Kristensen etter løpet.

Kristian Walseth kom inn knappe kvarteret etter, og den erfarne Harald Tunheim kom inn til en tredje plass.

Ole Christian Uglebakken vant 8-spann klassen, etterfulgt av Geir Wang og Martin Andre Aslaksen.

(Saken fortsetter under bildet.)

Alta 2 dagers

Det var tøffe forhold for kjørere og hunder under helgas løp.

Foto: Steinar Vik / Privat

Måtte hentes i sporet

I årets løp var det også flere juniorer som stilte til sin klasse i alderen 15 - 18 år.

Fem jenter kjørte ti mil, men da været ble på det verste natt til lørdag mistet tre av de sporet og måtte få hjelp.

Rennlederen roser ungdommene for å gjøre det rette når været ble for voldsomt.

– Da tre av dem mistet sporet, stoppet de opp med det samme og gjorde de rette tiltakene for å ta best mulig vare på seg selv og hundene før de varsla i fra. Det gjorde at vi kunne dra ut å lede dem på rett spor igjen, sier Rita Hallvig i Alta 2 dagers.

Andre etappe for denne klassen ble derimot avlyst på grunn av værforholdene.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark