Hopp til innhold

Barskere hundeløp i Finnmark

Bergebyløpet dobler distansen for neste års løp og blir dermed en mye tøffere utgave av seg selv. Vil være et løp som kan være en skikkelig oppkjøring til Finnmarksløpet.

Tegnet kart over Bergebyløpet 2014.

Slik så løypa til Bergebyløpet ut i 2014. I februar 2015 er den dobbelt så lang.

Foto: tegner, Roger Persson. / Bergebyløpets venner

Tidligere har hundekjørere og hundespann vært samlet til dyst over 286 kilometer mellom Bergeby i Nesseby og Seidafjellet i Tana.

Mens Bergebyløpet 2015 strekker seg fra Masjok i vest til Krampenes i øst, gjennom kommunene Tana, Nesseby og Vadsø.

Bergebyløpet N70 er et langdistanse sledehundeløp i Nord-Varanger i Finnmark. Løpet ble første gang arrangert i 2003.

Løpets lengste distanse er på ca 65 mil. Det er blant de lengste sledehundeløpene i verden, og det er verdens eneste fastlandshundeløp som aldri går sør for den 70. breddegrad. Det vil si langt nord for Beringstredet og Nome i Alaska.

Løpet går av stabelen i februar, midt på hardeste vinteren. Det kan være en utfordring i seg selv.

(Saken fortsetter under bildet.)

Logo Bergebyløpet

Bergebyløpet har fått sin offisielle logo. Den er laget av Roger Persson i Bergebyløpets venner.

Foto: Designer, Roger Persson / Bergebyløpets venner

Må sove med hundene

– Det som er spesielt med Bergebyløpet i år kontra andre sledehundeløp er at vi har lagt inn en ny manndomsprøve. Vi skal innføre fire ubemannede villmarkssjekkpunkter langs løypa. Kjørerne får ingen hjelp på disse sjekkpunktene. De må klare seg selv, sier Mikal Lanes i Bergebyløpet.

Alt kjørerne skal ha på hvileplassene skal de ha med seg i sleden. Mat til seg selv, mat til hundene, andre typer ting som de trenger til hundestell, må være pakket med. Og nytt av året er at kjørerne også må sove med spannet.

– Det har ikke vært noe langdistanseløp i Norge som har sånn type villmarkssjekkpunkt tidligere. Det har vært snakk om det i miljøet i mange, mange år, og Bergebyløpet har ønsket å prøve det ut i år, sier Lanes.

Mikal Lanes

Bergebyløpet dobler distansen for neste års løp og blir dermed en hardere utgave av seg selv, forteller Mikal Lanes.

Foto: Trine Vidunsdatter / NRK

Konkurrerer med Femundløpet

Femundløpet er et langdistanse hundeløp som arrangeres midtvinters hvert år. Løpet har start og målgang på Røros, og det konkurreres i to klasser/distanser, F400 med maks 8 hunder og F600 med maks 12 hunder.

Flere kjører Femundløpet som en oppkjøring til Finnmarksløpet, men nå er også Bergebyløpet en konkurranse som blir en tøff oppkjøring til Finnmarksløpet en måned senere, mener Lanes i arrangørkomiteen.

Drøm i oppfyllelse

Jan Vidar Dahle fra Varanger Trekkhundklubb har kjørt 100 mila i Finnmarksløpet fire ganger. Han gleder seg til Bergebyløpet.

– Det er en gammel drøm at vi skal få et ordentlig langdistanseløp som trening og opptrapping til til Finnmarksløpet. Femundløpet er veldig langt unna når en må reise ned til Røros, sier Dahle.

Femundløpet er jo det store løpet utenom Finnmarksløpet og nå får vi vårt eget alternativ her i Finnmark. Og det betyr at mange heller vil velge Bergebyløpet, mener Dahle.

Jan Vidar Dahle

HundekjørerJan Vidar Dahle her avbildet under et Finnmarksløp, får en drøm i oppfyllelse.

Foto: Rolf Jakobsen

Positivt for hundesporten

Stein Tage Domås som er teknisk leder i Norges hundekjørerforbund mener at opptrappingen av Bergebyløpet er positivt for utviklingen av hundesporten.

– Det er tidkrevende og det er kostnadskrevende å reise sørover. Nå er det altså mulighet til å gjøre det samme treningsmessig i Finnmark. Vi har hatt Bergeby, men det har vært kortere og dermed ikke gitt samme muligheter til å forberede seg til Finnmarksløpet, som Femundsløpet har gitt, mener Domås.

Domås mener at det skaper likhet for kjørerene i nord og sør når de skal forberede seg til Finnmarksløpet, som er vinterens store happening for langdistansefolket.

Vil ha Finnmarksløpet til Vadsø

Bergebyløpet legger nå løypa inn på Varangerhalvøya og strekker hundeløpet helt til Vadsø. – I og med at vi strekker et så stort hundeløp til Vadsø nå, så kan vi være forløperen og så kan Finnmarksløpet komme etter. Vi tester det ut og fungerer det her så kan det være et alternativ for at Finnmarksløpet gjør det samme. Og da begynner vi å snakke veldig interessante tanker, mener Lanes.

Leder for sportslig komite i Finnmarksløpet AS, Arne Karlstrøm stiller seg positiv til ideen.

– Vi må jo forlenge løpet med eventuellt med 12 mil att og fram til Vadsø. Men det er jo klart vi har fått veldig gode inspill fra næringslivet i Vadsø som vil ha oss dit og. Så ja, det er absolutt et alternativ, sier Karlstrøm.

Unikt fortrinn logistikkmessig

Mikal Lanes mener den korte bilveien i området hvor løypen skal ligge gir de et unikt fortrinn. Bergebyløpet er veldig stort i utstrekning men lite i forhold til den veistrekningen som løpet operer i.

Det er veldig bra støttefunksjonærer som f.eks veterinærer og løpsledere, og ikke minst publikum.

– Det er jo veldig forskjellig fra Finnmarksløpet og Femundløpet som strekker seg over utallige mil, samt Finnmarksløpet strekker seg over hele Finnmark nesten, fram og tilbake fra Alta til Kirkenes, sier Lanes.

Bergebyløpet.

Bergebyløpet 2014.

Foto: Roger Persson / Bergebyløpets venner

Ren idealisme

– Arrangementet er drevet fram av ren idealisme og frivillig arbeid. Det viktigeste er ikke dyre premier, eller å tjene penger på løpet. Den største premien er å fullføre løpet og komme i mål med friske hunder, sier Mikal Lanes.

- Vi er jo kanskje et av de siste idealistiske arrangement, i hvertfall på arrangement på denne her størrelsen når det gjelder langdistanse trekkhundløp i Norge, Skandinavia og Europa og verden for øvrig. Så vi er et arrangement som drives av frivillige, og bare det, slår Lanes fast.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark