Hopp til innhold

Vil vinne nordlyskampen med Birkelands observatorium

– Får vi turistene til Haldde slår vi alle andre nordlysdestinasjoner, sier reiselivsaktør i Alta.

Halddetoppen

Haldde har en høyde på 1149 meter over havet og er det tredje høyeste fjellet i Finnmark. Nå vil turoperatør gjør Haldde mer turistvennlig.

Foto: Rolf Jakobsen

Trygve Nygård

Trygve Nygård i reselivsbedriften Glød.

Foto: Marte Lindi / NRK

Haldde er en fjelltopp i Alta der verdens første permanente nordlysobservatorium ble bygd i begynnelsen av forrige århundre.

Men stedet er i dag lite vedlikeholdt, og ikke tilrettelagt for turister.

Reiselivsgründeren Trygve Nygård som driver Glød, et selskap som tilbyr turer og aktiviteter for turister i Alta og Finnmark, tror at en utbygging av Haldde vil bli en suksess. Til tross for en del skepsis.

– Det er en del nøling rundt om man skal bygge ut Haldde eller ikke. Men jeg tror at hvis man først gjør det, så blir det litt som røykeloven. Det var veldig mye motstand for å innføre den. Men fem minutter etter at røykeloven var innført var det ingen som kunne begripe at man ikke hadde gjort dette før, sier Nygård.

Nordlysbyen Alta

Kristian Birkeland

Kristian Birkeland studerte elektrisitet og magnetisme. Han gjorde banebrytende arbeid i forståelsen av nordlys, aurora borealis, og klarte å simulere nordlysdannelse i en terrella i laboratoriet sitt. Han var grunnleggeren av nordlysobservatoriet på Haldde. (kilde: Wikipedia).

Foto: Historisk

Alta har siden år 2000 kalt seg Nordlysbyen. Og få steder i verden har så gode forhold for å se og observere nordlyset som akkurat her. Det var bakgrunnen for at Kristian Birkeland ville bygge et observatorium nettopp her.

Norge var et pionerland innen geofysikk og meteorologi og Haldde ble en fast arbeidsplass for noen av Norges og verdens fremste forskere innenfor disse fagfeltene. Her bodde disse forskerne med familiene sine, og det ble til og med født barn på fjelltoppen.

I 1926 ble likevel virksomheten lagt ned. Men nordlyset flammer fortsatt over Alta - og ordfører i byen Laila Davidsen har satt ned arbeidsgrupper som ser på blant annet tilgjengelighet. I dag må man gå for å komme opp til Haldde, en fottur på om lag tre timer per vei.

– Vi må utvikle det til å kunne bli en turist attraksjon. Vi må promotere oss som nordlysbyen ved å bruke Halddetoppen, sier hun.

Artikkelen fortsetter under bildeserien.

Mange ønsker å tilby nordlys

Nygård i Glød mener at om Halddetoppen hadde blitt tilrettelagt for turister med for eksempel taubane opp til toppen av fjellet 900 moh- og et museum og en restaurant- så vil Alta kunne bli det mest populære reisemålet for nordlysturister over hele verden.

– I Tromsø ser vi jo en eksplosjon innenfor nordlysturismen. Etter hvert dukker det opp nordlysdestinasjoner i hele Norge. Det er mange som ønsker å tilby nordlys. Hvis vi skal kunne skille oss ut, hva hadde da vært bedre enn å ha et museum på arnestedet til nordlysforskningen, sier han.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Mens turister nå strømmer til Nord-Norge for å oppleve nordlyset, er det som regnes som verdens første nordlys-observatorium, utilgjengelig for de aller fleste. 
Det var på et fjell i Finnmark at nordlysforskninga starta.

Halddetoppen er utilgjengelig for turistene i Alta. Fotograf: Rolf Jakobsen / Kai Erik Bull.

Kommunen har ikke råd

Problemet er at kommunen har ikke råd til å bygge for eksempel en taubane. Dermed må de åpne for at også privat eierskap skal komme på banen.

Laila Davidsen sier de vil vurdere hvordan man kan opprette for eksempel en stiftelse, med aktører som Den Norske Turistforening som en av aktørene, hvis kommunalt eierskap er til hinder for å utvikle Haldde som turistmål.

På den måten vil man kunne søke Innovasjon Norge og Riksantikvaren og andre instanser om penger til å utvikle turistmålet. Med kommunen som eier er det regler som hindrer denne tyepn økonomisk støtte.

Reiselivsgründer Nygård er ikke i tvil om at turistene elsker nordlys.

– Jeg synes det er rørende å se. Du ser tårene trille og de kan si at dette er noe de har drømt om i femti år, sier han.