Hopp til innhold

Norsk gulløks hovedattraksjon på British Museum

– De er glade for at de får vise den ekstremt sjeldne øksa fra tidlig 1000-tallet fram, sier konservator.

Gulløks

Den norske gulløksa blir trolig sett av flere hundre tusen besøkende mens utstillingen varer.

Foto: Privat

I mars åpner en stor utstilling om vikinger på The British Museum i London.

Dette er et av verdens største og mest berømte museer, og utstillingen «The Vikings are coming» er den største utstillingen om vikinger siden 1992,

– Det er lånt gjenstander fra alle områder der det var vikinger, fra Irland i vest til Russland i øst, sier gjenstandskonservator Julia Dammann ved Tromsø Museum til NRK.

Dammann har fulgt den svært unike øksa av gull fra Tromsø og hele veien til London der den skal være en av hovedattraksjonene på utstillingen.

– Gulløksa er en jernøks med gullblikkbeslag som er dekorert med dyremotiver. Det er brukt en spesiell teknikk som tyder på at den ikke er laget i Nord-Norge, men importert. Det er en praktgjenstand som trolig har tilhørt en rik stormann, sier konservatoren.

Julia Dammann

Konservator Julia Dammann henger opp gulløksa i The British Museum.

Foto: Privat

Fra tidlig 1000-tallet

Øksa, som trolig er fra tidlig 1000-tallet, ble funnet i Botnhamn på Nord-Senja en gang mellom 1915 og 1920.

Det nøyaktige årstallet øksa ble funnet er litt uklart siden øksa kom til Tromsø Museum først i 1992. Øksa ble da gitt som en gave til museet av etterkommerne etter hun som fant øksa på Senja.

– Gulløksa er en svært sjelden gjenstand, og det britiske museet spurte spesielt om å få ha den med i utstillingen. Det er funnet en lignende øks med sølvbelegg på Jylland i Danmark, og en med gull- og sølvbelegg i Russland. Det er en praktgjenstand som vi ikke tror er blitt brukt i kamp, men heller vært et statussymbol, sier Dammann.

Julia Dammann

Øksa, som ble funnet på Senja, er svært sjelden og blir derfor behandlet særdeles forsiktig.

Foto: Privat

Nervepirrende tur

Hun sier det var spennende å følge øksa hele veien til London.

– Øksa er svært sjelden, og jeg var nervøs for at det skulle skje den noe på veien. Det er et stort ansvar å være kurer. De syntes øksa var en veldig flott gjenstand, og de er glade for å få vise den fram. Øksa er nok en av de tre mest fantastiske gjenstandene i utstillingen.

– Hva tenker britene om vikingene? Er de fascinert av dem den dag i dag?

– Jeg tror alle er fascinert av vikingene. Og tv-serier som The Vikings på HBO har trolig også skapt en fornyet interesse nå, sier hun.

– Når får vi øksa tilbake?

– Utstillingen varer fra mars til juli. Og etter det henter vi øksa tilbake til Tromsø Museum. Men utstillingen skal også settes opp i Berlin, og dit skal også øksa etter hvert, avslutter konservatoren.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark