Alf E. Jakobsen - Hammerfestordfører Alf E Jakobsen er bekymret over at Aker Seafoods vil selge seg ut av seks produksjonsanlegg i Finnmark. - Foto: Arbeiderpartiet /

Hammerfestordfører Alf E Jakobsen er bekymret over at Aker Seafoods vil selge seg ut av seks produksjonsanlegg i Finnmark.

Foto: Arbeiderpartiet

Frykter for fiskeindustrien

Ferskfisk- og filetindustrien i nord, vil forsvinne dersom Aker Seafoods skiller ut Norway Seafoods. Det sier Hammerfest-ordfører Alf E Jakobsen.

Jakobsen er svært bekymret over at Kjell Inge Røkkes Aker Seafoods vil selge seg ut som eier av seks produksjonsanlegg i Finnmark.

– Det vil i verste fall bety at fiskeindustriarbeidsplasser på land forsvinner. Vi ser tendenser til at de ikke leverer fersk fisk nå. I beste fall fryser de fisken de to siste dagene før de leverer. Resten er frossenfisk, som de selger ut av landsdelen.

– Er nødt til å tjene penger
Thomas Farstad - Konsernsjef Aker Seafoods, Thomas Farstad. - Foto: Baard Ek / Marine Harvest

Konsernsjef Aker Seafoods, Thomas Farstad.

Foto: Baard Ek / Marine Harvest

Konsernsjef Aker Seafoods, Thomas Farstad skjønner at Jakobsen og andre er bekymret, men sier at bedriften har tapt store summer på landanleggene.

– I perioden 2006 til 2010 tapte vi 70 millioner på foredling av fisk i Norge. Det kan ikke fortsette, og det tror jeg alle forstår. Jeg forstår også at noen er bekymret, men vårt mål er å gjenreise lønnsomheten ved foredling av fisk, også i Finnmark.

Les også: Mindre overskudd i Aker Seafoods

Les også: Aker Seafoods delt i to

Inviterer til møte

I midten av november skal det være et møte i Tromsø, der Aker Seafoods har invitert ordførere fra berørte kommuner i nord. Også fiskeriminister Lisbeth Berg Hansen skal delta.

– Vi inviterer alle involverte, både tillitsvalgte og politikere til en prosess og dialog. Vi må snu alle steiner i vår virksomhet for å finne nye og gode løsninger, sier Farstad.

Og selv om han er en av de inviterte politikerne er Hammerfestordfører Alf E Jakobsen skeptisk til hva som kommer til å bli sagt på møtet.

– De kommer sikkert til å si at dette gjøres av økonomiske grunner, eller at de fortsatt har en ferskfiskstrategi og at dette gjøres for å berge arbeidsplasser. Men det er i alle fall ikke for å berge industrien på land.

Flere nyheter

Flere nyheter

TV-reportasjer

8. klassingene i Hammerfest er blant de tusenvis av skoleelever i en rekke land som nå skal vise hva de kan med lego.
Og når årets tema for First Lego League er naturkatastrofer, så føler finnmarkingene seg "på hjemmebane".
Hekla Stålstrenger spiller live låten 37,5 i NRK studio.
Jens Kloster spiller på sin kopi av en 3.000 år gammel bronselur. Spesielt med dette instrumentet er at munnstykket er helt likt munnstykker som brukes på dagens horn. Instrumentet er også stemt i samme tone som dagens instrumenter, noe som er et lite mysterium ifølge Kloster.