Hopp til innhold

Aker Seafoods delt

Sjømatgiganten blir til to selskaper.

Fra et av Aker Seafoods anlegg

I dag ble Kjell Inge Røkkes Aker Seafoods delt i to.

– Selskapet har gjennomført en grundig prosess for å finne nødvendige grep for forbedringer. Resultatet er at sjømatkonsernet videreutvikles i to selvstendige selskaper, skriver styreleder i Aker Seafoods, Frank O. Reite i en pressemelding.

Fiskeribedriftene som befinner seg under selskapets paraply i Norge, kommer nå under ledelse av den nye selskapet, Norway Seafoods. Norway Seafoods vil ha operativ drift på 11 fabrikker og mottak i Norge, 3 anlegg i Danmark og 2 anlegg i Frankrike. Totalt er det ca. 1200 ansatte, hvorav 670 i Norge. Driftsinntektene er i overkant av to milliarder kroner per år.

Trålerflåten skal derimot fortsatt være under Aker Seafoods ledelse. Fangstvirksomheten består av 12 trålere i Norge og 2 i Spania, og totalt ca. 400 ansatte. Driftsinntektene er ca. 600 millioner kroner per år.

Under dagens styremøte ble også Thomas Farstad ansatt som ny konsernsjef i Aker Seafoods ASA.

– Vi er svært fornøyd med ansettelsen av Farstad som konsernsjef. Han har inngående kunnskap om sjømatnæringen og ledererfaring fra børsnoterte selskaper. Dette er viktige kvalifikasjoner i arbeidet med å bedre lønnsomheten i Aker Seafoods, skriver styreleder Frank O. Reite i en pressemelding.

Farstad kommer fra stillingen som konstituert konsernsjef i Marine Harvest, og tiltrer som konsernsjef i Aker Seafoods i løpet av året.

Frykter svekkelse

Alf E. Jakobsen

Hammerfest-ordfører Alf E. Jacobsen (Ap)

Foto: Arbeiderpartiet

Hammerfest kommune eier 40 prosent av fiskerifabrikken i Rypefjord, og ordfører Alf E. Jacobsen (Ap) er ikke glad for spilttelsen.

– Jeg er bekymret for at dette vil svekke både land- og sjøsiden, og det er en av betingelsene at de to skal høre sammen.

Jacobsen at Aker Seafoods vil utnytte utskillingen av trålerflåten til å utvanne leveringsforpliktelsene.

– Nå er kvotene til kystfiskerne brukt opp, og dersom man ytterligere svekker sammenhengen mellom mottak og trålere, så vil industriarbeiderne på land kanskje måtte permitteres lange deler av høsten.

NRK har ikke lyktes med å få en kommentar fra selskapet om saken, men i en pressemelding skriver selskapet at restruktureringen ikke vil berøre trålernes leveringsforpliktelser eller andre konsesjonsvilkår. Fiskeri- og kystdepartementet ønsker heller ikke å kommentere saken før de får en henvendelse fra Aker Seafoods.