Hopp til innhold

Frigjøringa av Øst-Finnmark – en rask innføring

I dag er det 70 år siden tyske styrker trakk seg ut av Øst-Finnmark og tvangsevakuerte befolkningen. Samtidig rykket sovjetiske styrker inn fra Litzafronten i Russland og frigjorde Finnmark. Her får du en rask innføring i de viktige kamphandlingene.

Frigjøringen av Finnmark

Norske soldater fra 2. bergkompani marsjerer inn i Bjørnevatn i Øst-Finnmark i november 1944. Da hadde allerede sovjetiske styrker presset tyskerne ut fra Øst-Finnmark.

Foto: Scanpix

Tre års stillingskrig

Etter tre år stillingskrig ved Litsa-elva i Russland, der tyske tropper på grunn av uframkommelige landskapet og sterk sovjetisk motstand gikk inn i stillingskrig, angrep sovetiske tropper tyskerne. Frem til da hadde dette avsnittet de høyeste tapene på hele østfronten med titusener døde soldater på begge sider.

Minnesmerke over falne soldater i Pechenga

Blomsterkranser er lagt ned ved minnesmerke over falne soldater i Pechenga i Russland, under markeringa av 70-årsjubileet for frigjøringa av Øst-Finnmark.

Foto: Susanne Hætta / Finnmark fylkeskommune

Sovjetisk offensiv

7. oktober 1944 - 28. oktober 1944.

På Denne datoen 1944 gikk Den røde arme til motoffensiv mot tyskerne med full styrke langs hele fronten i nord.

Sovjetisk offensiv

Ordre om tilbaketrekning av tyske styrker fra Nord-Finland og Nord-Norge. Tilbaketrekning av tyske styrker på cirka 200.000 mann fra Petsamo i Finland til Norge.

Foto: Wikipedia

Operasjon «Nordlys»

7. oktober 1944.

Samme dag startet tyskerne sin operasjon «Nordlys». Det betydde en tilbaketrekning av tyske styrker fra Nord-Finland Russland og Nord-Norge, helt til Lyngen.

Tilbaketrekningen omfattet cirka 200.000 mann , tusenvis av krigsfanger, 20 000 kjøretøy, 60 000 hester. Tyskerne hadde ved denne operasjonen 8263 falne, mens russerne hadde 6.084 falne.

Nedskutt sovjetisk fly

Tyskerne klarte også å skyte ned en del fly i forbindelse med Petsamo-Kirkenesoperasjonen i 1944. Her er det et brennende sovjetiske fly av typen Polikarpov PO-2 som ble skutt ned ved Santajärvi 10. oktober.

Sovjetiske styrker krysser den norske grensa

18. oktober 1944 - 22. oktober 1944.

Sovjetiske soldater tar seg inn over den norske grensa. Dette skjedde uten at den Norske Londonregjeringa var informert, og man lurte på hvor langt inn i Norge russerne ville gå, og hvor lenge de ville bli stående.

For 70 år siden var han med på å frigjøre Øst-Finnmark fra tysk okkupasjon. Idag var han tilbake for å hedre sine russiske medsoldater som ofret livet i Kirkenes. Det ble et rørende øyeblikk for den 88 år gamle russiske veteranen

Den russiske krigsveteranen Ivan Moskovshenko (t.h.) får et håndtrykk og en takk fra statssekretær Øystein Bø i Forsvarsdepartementet under markeringen av frigjøringsjubileet i Kirkenes torsdag.

Russerne befrir Kirkenes

25. oktober 1944.

Styrker fra Sovjetunionen tar Kirkenes, men dette skjedde etter harde kamper. Da sovjetiske styrkene gjorde det endelige forsøket på å erobre Kirkenes hadde om lag 6400 mennesker fremdeles tilhold i Kirkenes-Bjørnevatn-traktene. 4000 hadde søkt ly for bomberegn og mitraljøseild i en av gruvegangene til gruveselskapet A/S Sydvaranger ved Bjørnevatn.

Tunnelen blir befridd

Video Frigjøringen av Finnmark - Kirkenes 1944

Bilde fra frigjøringen i Øst-Finnmark da de som hadde søkt tilflukt ved Bjørnevatn fikk sin frihet takket være sovjetiske soldater.

Foto: Nyhetsspiller

25. oktober 1944.

Klokken kvart over to natt til 25. oktober står fire soldater fra den røde arme i tunnelåpningen og sier til de mange tusen som hadde søkt tilflukt i tunnelen: «Dere er frie, heis det norske flagget».

Russiske styrker Når Tana

28. oktober 1944.

Sovjetiske styrker frigjør Øst-Finnmark fram til Tanaelva.

De første norske styrkene ankommer

Olaf Hansen fra Båteng i Tana var kun 18 år da tyskerne startet brenningen av Finnmark. Sammen med to brødre lå han og ventet på tyskerne med rifler og hagler – klare til å møte tyskerne til kamp.

Olaf Hansen fra Båteng i Tana var kun 18 år da tyskerne startet brenningen av Finnmark. Sammen med to brødre lå han og ventet på tyskerne med rifler og hagler – klare til å møte tyskerne til kamp.

11. november 1944.

2. Bergkompani av Den norske brigade i England ankommer Kirkenes i Finnmark. Det er en liten styrke på 260 mann. De hadde dårlig utstyrt, ikke kjøretøyer, ikke noen forsyninger.

De kaller finnmarkingene for " dårlige Nordmenn", fordi finnmarkingene har "pleid" for tett kontakt med okkupantene. Det førte til "krig" mellom Bergkompaniet og finnmarkinger. Hør dokumentaren Bestemors krig under :

Alle snakker om andre verdenskrig, men hva skjer når du bærer på en krigshistorie som ingen vil høre? Ei historie du ikke kan fortelle, fordi de som hylles som helter i andre fortellinger fra krigen, er skurkene i din.

Radiodokumentaren "Bestemors krig".

Her kan du også få en rask innføring i selve tvangsevakueringa i Nord-Troms og Finnmark.

Tvangsevakueringa i Nord-Troms og Finnmark

Flere nyheter fra Troms og Finnmark