Hopp til innhold

Dømt oppdrettssjef fikk redusert straff

Høyesterett kutter straffen produksjonssjefen i Grieg Seafood Finnmark må sone for feilrapportering av lakselus med en tredel. Hun må likevel sitte i fengsel i 30 dager.

Flakstadvåg oppdrettslaks

Den kvinnelige oppdrettssjefen rapporterte at merdene var større enn de egentlig var. Nå er hun dømt til fengsel av Høyesterett.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Produksjonssjefen ble i lagmannsretten dømt til 90 dagers fengsel, hvorav 60 dager ble gjort betinget. Høyesterett har kommet til at straffen skal settes til 60 dagers fengsel, hvorav 30 dager gjøres betinget.

Les også: Oppdrettsansatt løy om lakselus - Troms og Finnmark
Les også: Millionbot til Grieg Seafood - Troms og Finnmark

Feilrapporterte om lakselus

Kvinnen la alle kortene på bordet da hun måtte svare for en siktelse for bevisst feilrapportering av lakselus ved Grieg Seafoods oppdrettsanlegg i Finnmark. Hun ga ifølge Høyesteretts dom «ved en rekke anledninger» uttrykk for at det ikke var lus på fisken i merdene, selv om hun visste at det ikke engang var blitt talt opp lus.

Hun rapporterte at merdene var større enn de i realiteten var.

Både kvinnen og Økokrim anket dommen i Hålogaland lagmannsrett. Økokrim mente en mindre del av straffen skulle vær gjort betinget, mens kvinnen ville ha hele straffen gjort betinget.

Høyesteretts dom denne uka, innebærer at kvinnen uansett må sone 30 dager i fengsel, selv om den samlede straffen ble redusert. Selskapet har allerede vedtatt en foretaksbot på 2,3 millioner kroner.

Les også: – Dette er veldig alvorlig - Troms og Finnmark

– Alvorlig

Da saken kom opp i fjor fortalte Statsadvokat Aud Slettemoen i Økokrim til NRK at hun mente slik feilrapportering er alvorlig.

– Økokrim mener at dette er en alvorlig sak, i og med at det er gitt uriktige opplysninger til myndighetene som er satt til å kontrollere oppdrettsnæringen, fortalte hun.

– Systemet for kontroll med oppdrettsnæringen er basert på rapportering fra oppdrettsnæringen. Dette systemet er avhengig av at rapportene fra næringen er lojale og korrekte, sa Slettemoen.

Vedtok bot

Saken mot den Grieg Seafood-ansatte startet ifølge Slettemoen med en anmeldelse mot oppdrettsselskapet fra Mattilsynet.

Ifølge Slettemoen har det parallelt med etterforskningen av kvinnen også vært etterforsket to lakserømninger fra Grieg Seafoods anlegg i 2010.

– Det har vært avgjort i et forelegg mot selskapet, og som selskapet har vedtatt, sier Slettemoen.

Boten var på 2,3 millioner kroner.

– Ville bli ferdig med saken

Administrerende direktør Morten Vike i Grieg Seafood ønsker ikke å kommentere rettssaken mot den ansatte på nåværende tidspunkt.

– Det blir galt å gjøre det nå, rett før saken skal til rettsbehandling, sier han.

At Grieg Seafood vedtok boten for lakserømning hevdet administrerende direktør Morten Vike ikke var fordi selskapet mente de hadde gjort noe feil.

– Vi ønsket å bli ferdig med saken og gå videre, sa han til NRK.

(NTB/NRK)