Espen Barth Eide - Forsvarsministeren avkrefter at Evenes kun får to kampfly. - Foto: Tore Meek / Scanpix

Forsvarsministeren avkrefter at Evenes kun får to kampfly.

Foto: Tore Meek / Scanpix

Barth Eide lover mange kampfly på Evenes

– De nye kampflyene vil få en balansert fordeling mellom Ørlandet og Evenes, sier forsvarsminister Espen Barth Eide.

Lørdag ble både ordførere og andre i Nord-Norge skremt av meldingen om at 45 fly skal stå på Ørlandet og tre på Evenes. Opplysningene stammet fra et brev til Stortingets forsvars og utenrikskomité gjengitt i avisen Fremover .


– Det jeg har forklart komiteen i Stortinget er at det på Evenes alltid skal være en QRA-beredskap. Quick Reaction Alert betyr at to fly alltid står klar til avgang med et tredje som reserve, sier forsvarsministeren.


I dag gjelder samme QRA-beredskap for F 16 i Bodø. Der skal det også til enhver tid stå to fly klar til å ta av.


Han sier at Ørlandet ikke vil ha et slikt krav på grunn av beliggenheten. Barth Eide sier det ikke er aktuelt å la Stortinget treffe detaljerte beslutninger om hvor kampflyene til enhver tid skal befinne seg, men QRA er en spesiell oppgave som knyttes til Evenes. Forsvarsministeren viser til at Evenes ble valgt på grunn av beliggenheten og fordi det her finnes en infrastruktur som beskytter flyene.

Han sier brevet til Stortinget er blitt misforstått fordi QRA er blitt oppfattet som en normalsituasjon.


– Det riktige er at dette er en minimumsbemanning. Øvelser og andre oppgaver vil føre til at kampflyene befinner seg på forskjellige steder til forskjellig tid, men jeg kan forsikre at beskyttelsen som flyene har i fjellhallene på Evenes er forhold som inngår i den militære planlegging.

(NTB)

Flere nyheter

Flere nyheter

TV-reportasjer

8. klassingene i Hammerfest er blant de tusenvis av skoleelever i en rekke land som nå skal vise hva de kan med lego.
Og når årets tema for First Lego League er naturkatastrofer, så føler finnmarkingene seg "på hjemmebane".
Hekla Stålstrenger spiller live låten 37,5 i NRK studio.
Jens Kloster spiller på sin kopi av en 3.000 år gammel bronselur. Spesielt med dette instrumentet er at munnstykket er helt likt munnstykker som brukes på dagens horn. Instrumentet er også stemt i samme tone som dagens instrumenter, noe som er et lite mysterium ifølge Kloster.