Hopp til innhold

Vil la Kystvakten overta slepebåtberedskapen

– Det er en god løsning å la Kystvakten overta den svindyre statlige slepebåtberedskapen, mener Bellona og Norges Fiskarlag.

Slepebåt "BETA"

Slepebåten «Beta» på vei inn til kai i Sortland. Den er Kystverkets mest aktive slepebåt – og har hatt 12 slepeoppdrag de siste 5 årene.

Foto: NRK-tipser

I går fortalte NRK at staten de siste fem årene har brukt over en milliard kroner på å leie inn fire til fem store slepebåter som stort sett ligger ved kai.

Ordningen ble opprettet etter grunnstøtinga til «Full City» i Frierfjorden i 2009, men slepebåtene har ikke hatt noen alvorlige oppdrag siden da.

I perioden 2010 til 2014 utførte Kystvakten 271 slep – seks ganger flere oppdrag enn Kystverkets innleide slepebåter i samme periode. Det gjorde de uten å være en del av den nasjonale slepebåtberedskapen. Nå tar kommandørkaptein Steve Olsen til orde for at Kystvakten kan overta denne beredskapen.

– For staten Norge må det være bedre å utnytte oss og våre ressurser, og vi er også til stede der havariene faktisk skjer, sier Olsen.

Kystvakten får støtte

Lederen i Norges Fiskarlag, Kjell Ingebrigtsen

– Det vil være lurt å gi pengene og oppdraget til Kystvakten i stedet, sier leder av Norges fiskarlag, Kjell Ingebrigtsen.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK

Det et forslag både miljøorganisasjonen Bellona og Norges Fiskarlag støtter.

– Det vil være lurt å gi pengene og oppdraget til Kystvakten i stedet. Kystvakten gjør en god jobb, og er av oss fiskere sett på som havets barmhjertige samaritan. De har hjulpet oss ut av mange kinkige situasjoner. De ute på havet 365 døgn i året. Det er større sjanse for at en kystvaktbåt er i nærheten av en alvorlig situasjon, enn en båt som ligger ved kai, sier leder av Norges fiskarlag, Kjell Ingebrigtsen.

– Ikke bortkastede penger

Sigurd Enge

Ansvarlig for skipssikkerheten hos Bellona Sigurd Enge støtter forslaget til Kystvakten.

Foto: Bellona

Ansvarlig for skipssikkerheten hos Bellona Sigurd Enge støtter forslaget til Kystvakten, men synes likevel ikke pengene har vært bortkastet.

– At du avverger et giganthavari har du betalt beredskapen i mange år rent samfunnsmessig sett.

Men Enge innser at pengene må brukes smartere for å hindre at Stortinget på sikt fjerner hele beredskapen. Og da syns han styrking av Kystvakta er en god erstatning for dagens innkjøpte slepebåtberedskap.

– For å utnytte de ganske store summene som brukes på dette litt smartere, tror jeg Kystvakten kan bidra til i stort monn, sier Enge.