Hopp til innhold

Frp i Bodø: – Haster å innføre tiggerforbud

Senterpartiet og regjeringen er enige om at det allerede i sommer skal bli opp til hver enkelt kommune å forby tigging. – Fra neste år kan forbudet bli nasjonalt, sier Bodøs varaordfører.

Varaordfører Tom Cato Karlsen (t.h.) ga selv romfolkene i Gråholten beskjed om at de ikke lenger fik

Varaordfører Tom Cato Karlsen (t.h.) ga i 2012 romfolkene i Gråholten i Bodø beskjed om at de ikke lenger fikk oppholde seg der.

Foto: Steinar Rostad Breivik / NRK

Regjeringen fikk med seg Senterpartiet på en hasteordning med kommunale tiggeforbud fra 1. juli. Neste år blir det et nasjonalt forbud mot tigging.

Høyre, Fremskrittspartiet og Sp er enige om at det allerede i sommer skal bli opp til hver enkelt kommune å forby tigging gjennom politivedtektene. Samtidig ber de regjeringen fremme en proposisjon til Stortinget om et nasjonalt forbud som skal iverksettes innen neste sommer.

Tror på forbud i Bodø neste år

Varaordfører Tom Cato Karlsen (Frp) i Bodø, som også er sentralstyremedlem i Fremskrittspartiet applauderer enigheten som nå foreligger.

– Jeg er meget fornøyd med at Senterpartiet nå sørger for et tiggerforbud sammen med FrP og Høyre. Så snart det er mulig å forby tigging vil jeg be om at vi får oss forelagt en sak vedrørende et kommunalt tiggerforbud i Bodø.
Jeg satser på at vi får et nasjonalt tiggerforbud innført av regjeringen til neste sommer, sier Karlsen til NRK.no.

I 2012 sørget varaordføreren for å få bortvist sju rumenske tiggere fra Bodø.

I fjor ble det innført registreringsplikt av tiggere i kommunen. Politiet i Salten er allerede i gang med å registrere de om lag 20 tiggere som har kommet til byen.

– Offensiv tigging

Harald Jacobsen

Politioverbetjent Harald Jacobsen er leder av utelendingsforvaltningen i Salten politidistrikt.

Foto: Simen Follesø Røiseland

– Alle er fra Romania, sier politioverbetjent Harald Jacobsen, som er leder av utelendingsforvaltningen i Salten politidistrikt.

Han forteller at noen av tiggerne har vist en aggressiv form for tigging på nattestid i helgene.

– De kommer svært tett innpå folk og er mer offensive. Det setter ikke vi stor pris på. Det kan eskalere til helt andre ting enn de pengene de måtte få, sier Jacobsen til NRK.no.

Dersom det innføres tiggerforbud er Harald Jacobsen innstilt på at politiet får oppryddingsjobben.

– Vi kommer til å forvalte det regelverket vi til enhver tid er satt til forvalte.

– Tigging vil ikke forsvinne

Gruppeleder Svein Olsen i Rødt i Bodø har ingen tro på at tiggerforbud vil føre til færre tiggere i gatene.

– Det er ikke mulig å forby tigging, bare skjule det. Jeg vet ikke hvordan bystyret vil reagere på et forslag om forbud, men det er jo lov å håpe på at et slikt forslag ikke vil få flertall, sier Svein Olsen til NRK.no.

Sosiale tiltak for tiggere

Senterpartiet har hele tiden ønsket seg et nasjonalt tiggeforbud. Frps partiprogram går inn for et nasjonalt tiggeforbud, og også Høyre ønsker i utgangspunktet nasjonale regler.

Regjeringens støttepartier Venstre og Kristelig Folkeparti er imidlertid imot å forby tigging.

Det nye trekløveret bestående av regjeringen og Sp er foruten kommunale tiggeforbud enige om å innføre målrettede sosiale tiltak for tiggere, samt å bruke EØS-midler på land i Øst-Europa hvor flest tiggere kommer fra, ifølge Aftenposten.

– Skammelig usosialt

Verken Venstre eller KrF legger fingrene imellom når de karakteriserer resultatet av den nye alliansen.

– Jeg synes det er oppsiktsvekkende at Senterpartiet lar seg bruke for å gi regjeringen flertall for et kommunalt forbud. Vi er sentrumskamerater, og jeg hadde trodd de ville legge seg på en annen linje, sier KrFs Kjell Ingolf Ropstad.

Skammelig usosialt er dommen fra det andre av regjeringens støttepartier.

– Venstre har liten tro på quick fix-løsninger for å løse problemer med tigging og fattigdom. Man må bekjempe sosial nød og fattigdom, men det gjør vi ikke ved å forby tigging, sier Venstres justispolitiske talskvinne, Iselin Nybø, i en pressemelding.

Hun sier partiet frykter at en «uverdig og hard debatt» i kommunestyrene vil forverre situasjonen for romfolk, fattige og folk på gata.

Omstridt spørsmål

Spørsmålet om tiggeforbud er omstridt. En rekke høringsinstanser har motsatt seg et forbud, blant annet Advokatforeningen, Frelsesarmeen og Kirkens Bymisjon. Politidirektoratet og Oslo politidistrikt ønsket et nasjonalt forbud, mens regjeringens valgte løsning blant annet får støtte av statsadvokatene i Hordaland og Oslo.

Det nasjonale forbudet mot tigging i Norge ble opphevet i 2005.