Hopp til innhold

Denne kommunen har landets dårligste valgdeltagelse - nå skal NRK hjelpe

Etter flere år på taperlista håper Moskenesværingene å kare seg opp fra bunnplasseringa på lista over kommuner med lav valgoppslutning.

Moskenes, Pål Plassen

Pål Plassen og Norgesglasset stikker til Moskenes på valgdagen for å se om de greier å få sofasliterne over dørstokken til valglokalet.

Foto: Wikimedia commons/NRK

Forrige stortingsvalg hadde Moskenes i Nordland dårligst valgdeltagelse av alle kommunene i Norge. Ifølge Statistisk sentralbyrå var det bare 63,5 prosent av de med stemmerett i kommunen som benyttet seg av den.

I år flytter Norgesglasset like greit hele radiosendinga dit på valgdagen for å se om de greier å få de lateste opp av sofaen og inn i valglokalene.

Akkurat dette valget tror jeg det er viktig at vi som kommer fra langt ute i havet sender en stemme inn til fastlandet og sier hva vi ønsker.

Hans Erik Dyvik Husby

– Vi drar dit for å få opp entusiasmen, og se om de greier å få Moskenes opp fra bunnen av statistikken, sier programleder Pål Plassen.

Radiostudioet blir dermed flytta til rådhuset, og en utegående reporter reiser rundt i kommunen i «valgbussen» for å hjelpe folk til stemmelokalet.

– Norgesglasset vil dessuten speile landet og derfor vil vi gi lytterne et bilde av valgdagen fra et sted som ikke allerede er midt i medienes søkelys, sier Plassen.

– Vil ikke være dårligst igjen

– Jeg skulle ønske flere ville stemme. Vi ønsker jo ikke å være dårligst i landet, sier ordfører Lillian Rasmussen.

Hun tror det er flere grunner til at folk har holdt seg hjemme de siste valgene.

– Jeg har jo spekulert litt i årsakene. Jeg tror det bunner i en del usikkerhet, og at folk tenker «nytter det hva jeg stemmer, hjelper det hva jeg stemmer og hva skal jeg stemme».

Jehovas vitner trekker ned

Hun tror også at den relativt store menigheten av Jehovas vitner i kommunen bidrar til å trekke valgdeltagelsen ned. De stemmer nemlig ikke i politiske valg. I en liten kommune utgjøre de 28 personene i menigheten med stemmerett hele 3,7 prosent.

Men hvis absolutt alle andre med stemmerett i kommunen stemmer kan de likevel få 96,3 prosent valgdeltagelse.

Hjelper det med litt kjendisfaktor?

Moskenes kan ikke bare skilte med vakker natur, og kjip valgdeltagelse. De har selvfølgelig også sin egen kjendis.

Jesus: Hans-Erik Dyvik Husby

POLITISKE ANER: Bestefaren til Hans Erik Dyvik Husby (også kjent som Hank von Helvete) tok Moskenes med storm på 70-tallet og ble ordfører etter et skikkelig valgskred. I år skal Husby stemme for første gang på lenge, men han har flyttet bort fra barndommens paradis, så det blir nok ikke utslagsgivende for valgdeltagelsen i hjemkommunen. (Her i rollen som Jesus).

Foto: Sigurd Fandango Kapperud, Det norske Teateret

Hans Erik Dyvig Husby, også kjent som Hank von Helvete i Turboneger, har selv vært sofasliter på valgdagen i mange år, men i år har han faktisk allerede forhåndsstemt.

Nå oppfordrer han innbyggerne i hjemkommunen til å gjøre det samme.

– Jeg vil si til mitt eget folk i Moskenes at jeg forstår godt at når man er i Moskenes så tar man et skritt tilbake fra det som skjer på fastlandet og lar politikk være politikk.

– Men kanskje akkurat i år ved dette valget foreslår jeg at vi gjør en innsats ved valgurnene, for ved akkurat dette valget tror jeg det er viktig at vi som kommer fra langt ute i havet sender en stemme og sier hva vi ønsker.

– Slik får du opp valgdeltagelsen

Jarle Nilsen

DELER TIPS: Tidligere ordfører i Utsira, Jarle Nilsen, deler gjerne sine tips for å få opp valgdeltagelsen.

Foto: Rune Solevåg / NRK

Flinkisen i klassen, Utsira, troner øverst på lista over valgdeltagelse i kommunene i 2009. Tidligere ordfører Jarle Nilsen tror ikke det er tilfeldig, og deler gjerne sine tips for å få folk opp av sofaen.

  1. Det er viktig at man har saker som engasjerer folk i valget
  2. Sørg for kortest og greiest vei til stemmelokalet
  3. Kjør forhåndsstemming i helgene
  4. Åpningstider ved valglokalene etter arbeidstid
  5. Premier den beste bygda
  6. Få ungdommer på listene, da vil flere unge stemme

Han frykter ikke at tipsene kan føre til at hans kommune nå rykker ned på flinkislista over valgdeltagelse.

– Hvis jeg kan bidra til at Moskenes slår Utsira så får jeg vel akseptere at Moskenes vinner.

Beregnet ut ifra tallene fra 2009, må i så fall 92,5 prosent av moskenesværingene stemme.

De som stemmer får bestemme

Ordfører Lillian Rasmussen håper folk vil troppe opp i stemmelokalene på mandag, og føre Moskenes vekk fra bunnlista.

For å komme seg over de nest dårligste på lista fra 2009, Kautokeino (65,5 prosent valgdeltagelse), trenger ordføreren bare at 23 flere stemmer i år enn ved forrige stortingsvalg.

Men det er de som stemmer som bestemmer, og det er jo ikke alle som ønsker å være med på avgjørelsene.

– Det er jo sånn med valg og demokrati at det er de som vil som stemmer. Det er en stemmerett og ikke en stemmeplikt.

– En sjanse til å si fra

To moskenesværinger som allerede har benytta seg av den retten er studentene Anniken Møller og Ingvild Jensen som benyttet siste mulighet for å forhåndsstemme i Trondheim fredag ettermiddag.

Ingvild Jensen og Anniken Møller

TO STEMMER I KASSA: Ingvild Jensen og Anniken Møller sørget fra Moskenes sørget for å forhåndsstemme fredag ettermiddag.

Foto: NRK

– Jeg vil være med å påvirke framtida mi. Spesielt i dette valget er det store spørsmålet oljeboring. Da er detviktig for meg å si hva jeg mener om det når jeg nå først får sjansen, sier Jensen

Hun syns ikke noe om at hjemkommunen hadde dårligst valgoppslutning i Norge ved forrige valg.

– Vi var egentlig litt overraska. Vi er jo ganske engasjerte folk, det er for eksempel ikke noe vanskelig å få med folk på dugnad og sånt, sier hun.

Les også: