Hopp til innhold

Nå kan du stemme på Årets Nordlending

Nå kan du hjelpe juryen å velge hvem som skal bli årets Nordlending.

Kåringen av årets nordlending 2015 er i gang.

Juryen har lagt ned et grundig arbeid for å finne fram til de ti kandidatene.

Årets Nordlending er et samarbeid mellom NRK Nordland og Avisa Nordland. Målet er å løfte fram prestasjoner, gjerninger og engasjement hos folk fra, eller bosatt i, Nordland.

Juryen har valgt ut ti kandidater, noe som skal ha vært en krevende jobb da det var sendt inn mange kandidater.

– Med 150 gode forslag har det ikke vært lett å komme fram til den endelige lista. Men vi klarte det! Jeg synes vi har flotte kandidater. Det er mennesker i forskjellig alder og ulike bransjer, men det de har til felles, er at de har gjort noe ekstraordinært som er blitt lagt merke til av andre og av oss, sier Tone Kunst, distriktsredaktør i NRK Nordland.

Hvem som kan titulere seg som Årets Nordlending i år offentliggjøres like før jul. Juryen ønsker hjelp fra leserne våre, og nå er avstemningen derfor åpnet. Du kan stemme frem til fredag 11. desember klokken 12.

Jan-Eirik Hanssen fra juryen håper folk vil si sin mening om hvem som bør vinne.

– Vi har en kvart million mennesker å velge blant og står igjen med ti veldig sterke kandidater som på ulike områder har gjort seg bemerket i år. Nå oppfordrer jeg folk til å si sin mening.

Trykk her for å stemme.

Du kan også stemme via SMS.
Send tekstmelding med kodeord ANnordlending og kandidatnummer til 2005. Stemmer du ved bruk av SMS koster det kr. 3,- per stemme.

Ekempel: ANnordlending 5 til 2005 for å stemme på kandidat nr. 5

1. Tor B. Jørgensen

Tor B. Jørgensen
Foto: Håkon Jacobsen / NRK

Tor Berger Jørgensen har gjennom sine år som biskop i Sør-Hålogaland vært en uredd, engasjert og markant samfunnsdebattant, også langt utenfor kirkens rammer. Han er kontroversiell og har i en årrekke framstått som en av kirkens mest tydelige og uredde stemmer.

Han har tatt de svakeste parti og gitt solidaritet et ansikt og en stemme. Han har utfordret etablerte standpunkter på en rekke områder. Som biskop har han tatt oppgjør med konservative krefter og vært en forkjemper for å endre kirkens syn på homofili. Med sin vinnende personlighet og rause væremåte har han likevel vært en sterk skikkelse og en samlende kraft som nordlendingene har trukket til sitt bryst.

Fra årsskiftet er en epoke over. Tor B. Jørgensen blir pensjonist.

2. Caroline Meier, Sortland

Caroline Meyer
Foto: Avisa Nordland

Caroline Meier fra Sortland jobber til daglig i Deadline Media. Hun var en drivkraft for at VG-lista kom til Sortland i fjor. Hun er en av initiativtakerne til etableringen av «Fæsterålen». Festivalen er blitt en stor suksess. I år mottok hun den første nordnorske kommunikasjonsprisen.

Meier fikk prisen for å utøve kommunikasjon med sterk identitet. Hun har skapt oppmerksomhet rundt Nord-Norge gjennom god visuell kommunikasjon. Caroline har gjort seg bemerket med kreative løsninger og innfallsvinkler som utfordrer og utvikler. Hennes motto er at vi må bli bedre til å fortelle om Nord-Norge. Og at vi må være rause når vi forteller historiene.

Caroline Meier har også kommunisert svært åpent om tapet av broren og begge foreldrene.

3. Sverre Håkon Evju, Narvik

Sverre Håkon Evju
Foto: Fritz Hansen / Fremover

Sverre Håkon Evju er fastlege i Narvik. Han er en av dem som har engasjert seg sterkest i regjeringens forslag om å kutte i beredskapen ved lokalsykehusene. Evju etablerte kampanjen «Blør vi saktere?» da det første forslaget om svekking av akutthjelpen kom.

Siden har bloddråpen blitt symbolet som brukes for å spre budskapet på sosiale medier, på tusenvis av t-skjorter og på buttons. Responsen har vært enorm fra hele landet. Evju er sentral i Sykehusalliansen som ble etablert med støtte fra lokalt næringsliv i Narvik i vår.

Siden har han jobbet faktaorientert for å informere sentrale beslutningstakerne om lokale forhold. Evju er også kåret til Nordlandsdoktoren 2015, nettopp for sitt engasjement i kampen for at alle lokalsykehus fortsatt skal ha full akuttberedskap.

4. Astrid Linerud, Hattfjelldal

Astrid Linerud var Norges yngste grenselos
Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK

Astrid Linerud fra Hattfjelldal var bare ni år gammel i 1943. Hennes far var aktiv i motstandsmann. Astrid var allerede en erfaren kurer med illegale brev fra motstandsbevegelsen da hun debuterte som grenselos, som den den yngste grenselosen i Norge.

En mye brukt fluktrute til Sverige gikk like forbi hjemgården Linerud. Med høy risiko og fare for eget liv loset hun nordmenn på rømmen fra nazistene under krigen. Tyske soldater var jevnlig på gården. Unge Astrid var flere ganger nær ved å bli avslørt. Hun ble utsatt for kryssforhør, men klarte å holde tett.

For sin store innsats ble 81 år gamle Astrid i år hedret med minnemedalje på frigjøringsdagen 8. mai i år. «Norge takker deg for innsatsen 1940-1945», står det på medaljen.

5. Brynjar Forbergskog, Brønnøy

Brynjar Forbergskog
Foto: Hildegunn Tjøsvoll / Avisa Nordland

Konsernsjefen i Torghatten ASA har i 25 år vært sentral i utviklingen av Torghatten ASA, fra et lite lokalt selskap til en nasjonal og internasjonal aktør. I november i år kjøpte selskapet opp Fjord1.

Torghatten ASA blir dermed Norges største transportselskap, med base i Brønnøysund. Selskapet har gjennom sitt eierskap i Widerøe vært en viktig bidragsyter til at flyselskapet fortsatt er på nordnorske hender med hovedkontor i Bodø.

Brynjar Forbergskog gikk nylig helt til topps i Ernst & Youngs konkurranse «Entrepreneur Of The Year 2015». Han skal nå representere Norge i den internasjonale finalen i Monaco. Brynjar Forbergskog er beskjeden på egne vegne og raus med å dele æren med sine medarbeidere.

6. Marcus & Martinus, Grane

Marcus & Martinus
Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

2015 har vært et magisk år for tvillingene Marcus og Martinus (13) fra Trofors. Høydepunktene har stått i kø med opptreden på VG-lista foran 80 000 mennesker på Rådhusplassen, førsteplass på VGs albumliste med debutalbumet «Hei» som lå 40 uker på samme liste, 17 uker på VGs singelliste og på topp 50 på Spotify med sangen «Elektrisk».

De energiske guttene solgte nylig ut Oslo Spektrum to ganger og opplever en eksplosjonsartet interesse fra stadig nye publikumsgrupper og mediene. Låten «Elektrisk» er streamet mer enn åtte millioner ganger, og musikkvideoen har over 5 millioner visninger.

Av Sony Musics topp 20 mest solgte artister ligger Helgelands-tvillingene på andreplass etter Kygo. For alle fans i hele Norden er nok Trofors det mest kjente stedet i Norge akkurat nå.

7. Aino Olaisen, Lurøy

Aino Olaisen, Lovund
Foto: Øystein Nygård / NRK

Aino Olaisen viderefører arven etter sin far, oppdrettspioneren Steinar Olaisen. Hun er aktiv medeier i Nova Sea som er blitt en av Norges største lakseprodusenter fra basen på øya Lovund.

Aino brenner for Lovund og har i mange år engasjert seg i utviklingen av hjemstedet langt utenfor bedriftens rammer. Hun har vært varaordfører i Lurøy, utviklet innovative prosjekter som leppefiskoppdrett, etableringen av Alex Sushi-kjeden, fått egen vannforsyning til øya, finansiert nye boliger til ansatte og finansiert flerbrukshall og squashbane. Hennes filosofi er at lokal verdiskaping skal komme lokalsamfunnet til gode.

Hun har tidligere vært kandidat til nasjonal bygdeutviklingspris. For henne har det aldri vært aktuelt å selge bort eierskapet til verken bedriften eller hjemstedet.

8. Sondre Justad, Vågan

Sondre Justad
Foto: Helge Grønmo / Avisa Nordland

Sondre Justad fra Henningsvær i Lofoten er nominert til Årets Nordlending for andre år på rad. I 2015 har 25-åringen toppet suksessen fra fjoråret og levert hitlåter på løpende bånd. «Nu har du mæ», coverversjonen «Stay with me» og «Tilbake» har vært blant de mest spilte i alle radiokanaler gjennom hele året.

Sondre er gjenganger i mediene, selger ut alle konsertene og har gitt ut debutalbumet «Riv i hjertet» til gode kritikker. Sondre synger på dialekt og tekstene er svært personlige. Allerede som 13-åring staket han ut kursen og spilte inn sin første låt. Mens kompisene sparte til båt eller bil, brukte Sondre pengene han tjente på tungeskjæring til å finansiere musikkdrømmen.

Selv om han har suksess, er han fortsatt jordnær og ekte nordlending!

9. Anne Jorid Gjertsen, Moskenes

Anne-Jorid Gjertsen, leder i Moskenes kirkelige fellesråd
Foto: John Inge Johansen / NRK

Anne Jorid Gjertsen jobber som ambulansefagarbeider i Moskenes. De siste 15 årene har hun vært aktiv i Menighetsrådet og nå også bispedømmerådet i Sør-Hålogaland. Hun er opptatt av å ha en mangfoldig folkekirke med stor takhøyde, som verner om de svake i samfunnet.

Hun er kjent for selv å stille opp for andre. Hun er også en mester i å hente ut dugnadsånden hos folk flest - for eksempel når slåtten skal tas på kirkegårdene rundt fjordene. Da Reine kirke ble truet av vinterstenging som følge av dårlig økonomi, fikk hun hele Reine-samfunnet med på innsamlingsaksjon.

Dermed ble det både lys og strøm i kirka. Anne Jorid har en positiv personlighet, og er en drivende ildsjel og et lysende eksempel på hverdagsheltene som skaper glede og bolyst i mindre lokalsamfunn.

10. Trond Olsen, Bodø

Trond Olsen
Foto: Torbergsen, Mats / NTB scanpix

31-åringen fra Lyngen leverte i 2015 sin kanskje beste sesong noensinne. Han var en av de viktigste faktorene bak Glimts mesterlige snuoperasjon. Trond Olsen bidro med 13 scoringer og mange målgivende pasninger.

Lynvingen har framstått som en flott ledertype, både på og utenfor banen, gjennom hele året. Han er elsket av Aspmyra-publikumet og fryktet blant motspillere i hele Norge. Trond Olsen er inne i sin tredje periode som Glimt-spiller. Han har prøvd seg både i Lillestrøm, Rosenborg og Viking, men har alltid kommet «hjem» til Aspmyra og lyktes i Glimt. Hans første scoring i eliteserien for Glimt kom i 2001.

Den foreløpig siste i festforestillingen hjemme mot Stabæk i siste seriekamp. Trond Olsen kommer til å gjøre livet surt for motstanderne også i 2016.