Hopp til innhold

– Hvis de gir oss to år, møter vi kriteriene

Høgskolen i Nesna mangler faglig begrunnelse for å få fortsette med såkalte badestudier, sier Kunnskapsdepartementet. – Gi oss litt tid, svarer rektoren.

Et klasserom på Bali

Et klasserom på Bali fullt av norske studenter tilknyttet Høgskolen i Nesna.

Foto: Patrick Lumbanraja / Høgskolen i Nesna

I går ble det kjent at Kunnskapsdepartementet ikke godtar Høgskolen i Nesna sin plan om å avvikle sine utenlandsstudier i løpet av tre år.

Høgskolen står dermed i fare for å tape flere millioner kroner, men avdelingsdirektør Rolf L. Larsen, sier departementet ikke kan gjøre unntak.

Rolf L.Larsen

Avdelingsdirektør Rolf L. Larsen i Universitets- og høyskoleavdelingen hos Kunnskapsdepartementet.

Foto: Kunnskapsdepartementet

– Det ville vært en urimelig forskjellsbehandling mellom Nesna og de andre institusjonene som har tilsvarende studier i utlandet og er tvunget til å avslutte disse med en gang.

– Mangler faglig begrunnelse

Høgskolen i Buskerud og Vestfold og Høgskolen i Oslo og Akershus har fått dispensasjon for å fortsette med utenlandsstudier, det synes rektor Sven Erik Forfang ved Høgskolen i Nesna er urettferdig. Larsen i Kunnskapsdepartementet er ikke enig.

– Kunnskapsdepartementet mener det ikke er naturlig at norske institusjoner gir ordinær norsk utdanning til norske studenter på eksotiske steder.

Han sier Høgskolen i Nesna ikke har den faglige begrunnelsen som må være på plass for å få dispensasjon.

– De to institusjonene som har fått dispensasjon, har et faglig, utdanningsmessig og forskningsmessig samarbeid med de utenlandske institusjonene der studiene er lokalisert. Det kan ikke Høgskolen i Nesna vise til, sier Larsen.

– Hvis de gir oss to år møter vi kriteriene

Sven Erik Forfang

Rektor Sven Erik Forfang ved Høgskolen i Nesna mener de greier å møte departementets kriterier innen to år.

Foto: Høgskolen i Nesna

Rektor ved Høgskolen i Nesna Sven Erik Forfang sier det stemmer at de ikke har kommet like langt som andre Høgskoler.

– Men vi holder på med å utvikle slike samarbeid. Både på Bali og i Sydney er det prosjekter under utvikling, sier Forfang.

Han tror ikke de greier å komme i mål før høsten.

– Men i løpet av to år hadde vi møtt kriteriene fra departementet. Vi har hele tiden hatt en dialog med dem om hvordan vi ønsker å utvikle dette videre og synes det er strengt at de ikke vil gi oss tiden vi trenger.

Høgskolen har i dag bedt om et møte med departementet.