Hopp til innhold

Rektor forsvarer «badestudier»

Rektor Sven Erik Forfang ved Høgskolen i Nesna mener kunnskapsministeren bommer når han truer med å legge ned utenlandsstudier lagt til eksotiske strøk.

Rektor Sven Erik Forfang ved høgskolen i Nesna - Bali

Rektor Sven Erik Forfang ved høgskolen i Nesna forsvarer studietilbudet på Bali.

Foto: AFP Photo/Sonny Tumbelaka - Høgskolen i Nesna

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen varsler et oppgjør med de norske høgskolene som tilbyr utdanning ved eksotiske badedestinasjoner som Bali, Brasil og Sør-Afrika.

– Disse studiene kan ikke begrunnes med kvalitet, ikke med god internasjonalisering og det er heller ikke god bruk av skattebetalernes penger. Derfor må vi nå sette ned foten slik at dette ikke brer seg videre, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) til Aftenposten.

I overkant av 1.000 studenter studerer i år ved eksotiske destinasjoner gjennom seks ulike norske høgskoler. Høgskolen i Nesna tilbyr 12 ulike studier i utlandet i samarbeid med kommersielle aktører, blant annet i Bali, skriver avisen.

Rektor Sven Erik Forfang kjenner seg ikke igjen i kritikken til kunnskapsministeren.

– Det har vært karakterisert av enkelte som badestudier. Vi ser ikke sånn på det, og jeg syntes det er synd at denne typen studier kan bli stoppet. Det er tilbud for norsk ungdom som har lyst å oppleve verden, og samtidig få med seg en relevant utdannelse i utlandet, sier Forfang til NRK.

Populære studier

Høgskolen i Nesna sine utenlandsstudier er et solid trekkplaster for å få studenter til studiestedet på Helgelandskysten. Mens 29 personer har satt skolens årsstudium i idrett på Bali som førstevalg til høsten, har bare årsstudiet i idrett i Nesna tre førstevalgssøkere. 26 personer har søkt på den samme linjen i Sydney i Australia gjennom høgskolen i Nesna, skriver Dagens Næringsliv.

– Det er et helt ordinært studium med undervisning, oppgaver og eksamen. Noe som har vært viktig for oss er at vi også har hatt muligheten til å rekruttere studenter fra Bali til Nesna. De har tatt første semester idrett på Bali og andre semester på Nesna. slik at de har fått seg et årsstudium, og vi har fått rekruttert ungdom på 19-20 år til Nesna, sier Forfang ved Høgskolen i Nesna.

Blant studiene høgskolene tilbyr i varmere strøk er blant annet «Vitenskap, menneske og samfunn», «vintersport og frikjøring», «sommeridretter», «fysisk aktivitet og helse», samt utdanning for å bli personlig trener, skriver Aftenposten.

(artikkelen fortsetter under)

Torbjørn Røe Isaksen

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen vil ha slutt på såkalte «badestudier» i utlandet.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Vil stramme inn

Kunnskapsminister Røe Isaksen mener imidlertid høgskolene har fått utvikle disse studiene altfor lenge uten noen kritisk gjennomgang. Nå vil regjeringen pålegge høgskolene å legge ned flere av tilbudene, sier han.

– Det er helt sikkert at vi kommer til å pålegge høgskolene å avvikle mange av disse studiene. Jeg er sterkt i tvil om den faglige kvaliteten er god nok og jeg har svært vanskelig for å se den faglige relevansen ved en rekke av disse studiene, sier Røe Isaksen.

For Høgskolen i Nesna kan dette bety nedbemanning, om ikke ledelsen ved høgskolen finner andre tilbud som kan trekke studenter til institusjonen.

– Vi må i en dialog med departementet om hvilke studier det er snakk om. Men dette vil kunne bety et inntektstap for oss som lever av at studenter tar eksamener. Da må vi jobbe for å kompensere med andre typer studier, eller så må vi redusere antall ansatte for å tilpasse oss de inntektene vi har, sier Forfang.

– Like bra som å studere i Norge

Kunnskapsministeren er ikke den første som har kritisert de norske tropiske utenlandsstudiene. NHO-direktør Kristin Skogen Lund mener det finnes for mange studietilbud av denne typen i Norge, og peker på det tropiske idrettsstudiet ved Høgskolen i Finnmark som et eksempel.

– Motivasjonen er selvsagt at skolen får studenter de ellers ikke ville fått. For Høgskolen i Finnmark vil det lønne seg, men for samfunnet er det ikke like lønnsomt. Det er på tide å spørre om vi overinvesterer i utdannelse og har for mange tilbud. Det er sløsing samtidig som vi ikke klarer å få tilstrekkelig kvalitet i så mange tilbud sa Skogen Lund nylig til Dagens Næringsliv.

Men Sven Erik Forfang i Nesna er overbevist om at studier i varmere strøk er like gode som studietilbudene her hjemme.

– Vi har jobbet mye de siste årene for å ha kvalitet i disse studiene. Vi bruker i stor grad egne lærere som vi sender fra Nesna ned til Bali som underviser studentene. Vi har god oppfølging med kvalitetssystem og eksamen, og har lagt oss veldig i selen for å oppfylle de kvalitetsstandardene som gjelder innenfor høyere utdanning. Dette er ikke noe dårligere tilbud vi har der enn det vi har her i Norge, sier Forfang.

(artikkelen fortsetter under)

Høgskolen i Nesna

Høgskolen i Nesna tilbyr 12 studier i utlandet.

Foto: Billy Jacobsen / NRK

Vil vurdere å be om kompensasjon

Foreløpig er det uklart hvilke studier regjeringen vil til livs. Kunnskapsministeren sier departementet nå vil gå kritisk gjennom tilbudene og avtalene som gjelder, før de vil diskutere saken med utdanningsinstitusjonene til høsten.

– Jeg kan ikke gå inn i hvert enkelt studietilbud og institusjonene skal få sjansen til å argumentere for studier de mener er av faglig høy kvalitet og relevans. Men utgangspunktet vårt er å få slutt på dette, slik at vi heller kan bruke ressursene på reell internasjonalisering, sier Røe Isaksen til Aftenposten.

Kunnskapsministeren understreker at studenter som har søkt på studier til høsten, vil få gjennomføre de som planlagt. Rektor ved Høgskolen i Nesna venter spent på konklusjonene til Kunnskapsdepartementet, og avviser ikke at det kan bli aktuelt å be om kompensasjon om de må kutte ut studier de tjener på i dag.

– Det kan bli aktuelt. Vi har ansatte og samarbeidspartnere vi må ivareta forpliktelsene våre til. Men vi trenger først og fremst noe tid til å eventuelt avvikle tilbudene, og vil gå i dialog med departementet for å avklare veien videre.