Hopp til innhold

Oddveig (27) studerer på Bali: – Vi synes ministeren er utrolig respektløs

Idrettsstudent Oddveig Jorunsdotter Andersen på Bali frykter at det blir vanskelig å søke jobb etter at kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) sa at han vil ha slutt på norske «badestudier» i utlandet.

De norske studentene på Bali

I overkant av 1.000 studenter studerer i år ved eksotiske destinasjoner gjennom seks ulike norske høgskoler. Her har idrettsstudentene på Bali akkurat avsluttet en lagkonkurranse mot lærerne.

Foto: Privat

– Vi som studerer her på Bali synes det er utrolig respektløst av vår kunnskapsminister å omtale studiene vi går på på den måten han har gjort, skriver Oddveig Jorunsdotter Andersen (27) på mail fra den lille øya i Indonesia.

Oddveig Jorunsdotter Andersen

Bali-student Oddveig Jorunsdotter Andersen synes kunnskapsministeren er respektløs.

Foto: Privat
Torbjørn Røe Isaksen

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen vil ha slutt på såkalte «badestudier» i utlandet.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Det var i går at Torbjørn Røe Isaksen (H) varslet et oppgjør med de norske høgskolene som tilbyr utdanning ved eksotiske badedestinasjoner som Bali, Brasil og Sør-Afrika.

– Disse studiene kan ikke begrunnes med kvalitet, ikke med god internasjonalisering og det er heller ikke god bruk av skattebetalernes penger. Derfor må vi nå sette ned foten slik at dette ikke brer seg videre, sa ministeren til Aftenposten.

I overkant av 1.000 studenter studerer i år ved eksotiske destinasjoner gjennom seks ulike norske høgskoler.

Oddveig Jorunsdotter Andersen er en av dem og hun forstår lite av hva ministeren mener.

Vil bli personlig trener

– At han sier studiene ikke kan begrunnes med kvalitet synes jeg også er ille. Foreleserne våre underviser også på Høgskolen i Hedmark, er det slik at kvaliteten på deres undervisning synker fordi de flyr til Bali, spør hun.

Andersen studerer til personlig trener under ett semester på Bali i regi av Høgskolen i Hedmark. Hun har allerede fullført en bachelor i ernæringsfysiologi. Hun får 30 studiepoeng for semesteret på Bali som er et samarbeid mellom høgskolen og Active Eduvation.

– Vi har ikke mer fritid enn vi ville hatt om vi hadde tatt studiet hjemme, og vi har akkurat like mange innleveringer og eksamener, skriver hun.

– I tillegg har vi et fantastisk læringsmiljø på Bali. Vi er mange studenter med samme interesse samlet på ett sted. I Norge gjennomføres som oftest PT-utdanning som helgebaserte samlinger. Her er vi sammen, trener sammen, snakker sammen og jobber sammen for å utvikle oss på best mulig måte til å bli gode personlige trenere.

Populære studier

Høgskolen i Nesna er blant lærestedene hvor utenlandsstudiene er et solid trekkplaster. Mens 29 personer har satt skolens årsstudium i idrett på Bali som førstevalg til høsten, har bare årsstudiet i idrett i Nesna tre førstevalgssøkere. 26 personer har søkt på den samme linjen i Sydney i Australia gjennom høgskolen i Nesna, ifølge Dagens Næringsliv.

– Det er et helt ordinært studium med undervisning, oppgaver og eksamen. Noe som har vært viktig for oss er at vi også har hatt muligheten til å rekruttere studenter fra Bali til Nesna. De har tatt første semester idrett på Bali og andre semester på Nesna. slik at de har fått seg et årsstudium, og vi har fått rekruttert ungdom på 19–20 år til Nesna, sier rektor Sven Erik Forfang ved Høgskolen i Nesna.

Blant studiene høgskolene tilbyr i varmere strøk er blant annet «Vitenskap, menneske og samfunn», «vintersport og frikjøring», «sommeridretter», «fysisk aktivitet og helse», samt utdanning for å bli personlig trener, skriver Aftenposten.

Vil stramme inn

Kunnskapsminister Røe Isaksen mener imidlertid høgskolene har fått utvikle disse studiene altfor lenge uten noen kritisk gjennomgang. Nå vil regjeringen pålegge høgskolene å legge ned flere av tilbudene, sier han.

– Det er helt sikkert at vi kommer til å pålegge høgskolene å avvikle mange av disse studiene. Jeg er sterkt i tvil om den faglige kvaliteten er god nok og jeg har svært vanskelig for å se den faglige relevansen ved en rekke av disse studiene, sier Røe Isaksen.

– En annerledes hverdag

Det håper Oddveig Jorunsdotter Andersen ikke skjer.

– Jeg valgte Bali fordi jeg ønsket en annerledes hverdag, samtidig som jeg ønsket en utdanning med god kvalitet som jeg vet Active Education kan tilby. 14 uker så langt hjemmefra får oss til å sette ting i perspektiv. Du lærer deg respekt for enkeltmennesker og deres tro. Vi har også hatt auksjoner og innsamlinger til Gatebarn her nede, og vi har arrangert aktivitetsdag for gatebarn. Dette må da vel kunne kalles både kulturelt og internasjonalisering, undrer hun.

Om studiet på Bali koster samfunnet mange penger, tror hun det kan lønne seg på sikt.

– Fedmeepidemien som brer seg i Norge, alle livsstilssykdommer, lårhalsbrudd og forverret psykisk helse koster samfunnet vanvittig mye penger. Gjennom vår utdanning, og at vi har fått ta del i et utrolig bra læringsmiljø, og har lært av hverandre, kan vi hjelpe mennesker i slike situasjoner. Det vil spare mye mer skattepenger enn om støtten til studiet blir fjernet, sier Andersen som nå frykter at hun vil møte et vanskelig arbeidsmarked.

– Jeg er takknemlig for hver eneste dag jeg har hatt på Bali, og håper mange etter meg får muligheten. Men den gleden jeg kunne hatt nå når studiet er helt i oppspurten, har Røe Isaksen tatt en god bit av. Nå er jeg mer bekymret for mine jobbmuligheter etter at studiene her er omtalt som «badestudier».