Hopp til innhold

Snoren klippet for harryhandel i Hemavan

Det er ikke de 300 innbyggerne i den svenske grensebyen som skal holde liv i Systembolaget og det nye kjøpesenteret.

Den røde løperen var klar da Systembolaget åpnet sine dører for publikum i den svenske grensebyen Hemavan i dag.

Nordmenn sto i kø da Systembolaget åpnet dørene i Hemavan i dag.

Berit Aas

Berit Aas jubler for åpningen.

Foto: Frank Nygård / NRK

Den røde løperen var klar da Systembolaget i dag åpnet sine dører for publikum i den svenske grensebyen Hemavan.

At alkoholutsalget nå etablerer seg i grensebyen ti mil fra Mo i Rana, er mange glade for.

– Jeg synes det er kjempeflott! Det er billigere enn i Norge også er det kortere å kjøre hit. Nå slipper jeg å bestille over internett, sier Berit Aas.

Bruker milliarder på harryhandel

Et hundretalls svensker og nordmenn hadde møtt opp for å få med seg åpningen, for det var ikke bare Systembolaget som åpnet dørene. Snoren ble også klippet for et 3.000 kvadratmeter stort nytt kjøpesenter.

Men det er ikke de 300 innbyggerne på lille svenske stedet som skal fylle kasseapparatene.

– Handelen har ikke hengt med i Hemavan, men nå har vi et handelssenter hvor turister og nordmenn kan komme for å handle, sier kjøpmann Nils Wikberg.

Kunder fra Norge brukte i fjor over 13 milliarder kroner på dagligvarer og syv milliarder kroner på forbruksvarer i Sverige.

Det viser tall fra Svenske HUI Research, som tre år på rad har kartlagt grensehandelen og analysert utviklingen for handelen med Danmark, Norge og Finland.

(artikkelen fortsetter under)

Kjøpesenteret Bayhill i Hemavan

Kjøpesenteret Bayhill er 3.000 kvadratmeter stort og har kostet 60 millioner kroner. I fjor la nordmenn igjen 20 milliarder harrykroner i Sverige i fjor.

Foto: Frank Nygård / NRK

– Gammel drøm

Nils Wikberg

Kjøpmann Nils Wikberg mener Hemavan har hatt et ubenyttet potensial for grensehandel.

Foto: Frank Nygård / NRK

Wikberg har bodd og jobbet i Hemavan i mer enn 20 år og har sett hvordan handelen har økt. Nå mener han tiden er inne for å satse alt på et nytt kjøpesenter til 60 millioner kroner.

– Det er en gammel drøm jeg har hatt som vi har planlagt i mange år. Vi tror veldig på dette og føler vi ikke har tatt vare på norgeshandelen.

At Systembolaget også har valgt å etablere seg var ikke avgjørende, men Wikberg legger ikke skjul på at det er positivt for kjøpesenteret.

– Utviklingsmotor

Tradisjonelt er det natur og alpinbakker som har lokket turister og nordmenn til Hemavan. Senere har ferieleiligheter vært med på å gjøre stedet til et attraktivt reisested. Med alkoholutsalg og nytt kjøpesenter på plass håper kommunen å kunne være attraktiv hele året.

– Dette er en kjempesatsing for Storuman kommune. Investeringen i nytt senter og Systembolaget kommer til å være en utviklingsmotor for Hemavan og Tärnaby. Jeg tror dette kommer til å bety utrolig mye, sier ordfører Tomas Mörtsell i Storuman kommune.

Lenger sør i Sverige valfarter nordmenn over grensen. 17. mai tok senterleder Ståle Løvheim ved Nordby Shopping Center imot 25.000 nordmenn.

Ordfører Mörtsell i Storuman håper handel skal hjelpe kommunen i riktig retning.

– Tradisjonelt sett har utviklingen i innlandet i Västerbotten gått i gal retning. At to unge gründere bruker 60 millioner på å bygge opp en ny virksomhet er stort. Man må lete lenge etter entreprenører i Västerbottens innland som satser i denne klassen.

Men det er ikke bare i Sverige nordmenn reiser for å handle billig mat og alkohol. I november i fjor dro mer enn 2.500 nordmenn over den norskrussiske grensen for å dra kortet.

Billig bensin og diesel trekker nordmenn over grensa.

Bli med på shopping i øst