Hopp til innhold

Gjør deg klar til meteorsverm i natt

I natt kan det komme opp til 20 stjerneskudd i timen.

Leonidene og nordlys på Andøya

STJERNESKUDD OG NORDLYS: Kenneth Pettersen fra Andøya fanget meteorsvermen Leonidene gjennom kameralinsa for noen år siden.

Foto: Kenneth Pettersen

– Leonidene kan ses over hele landet bare det er klarvær, sier astronom Jan-Erik Ovaldsen til NRK.

Hvert år rundt 17. november kommer jorden inn i halen av kometen Temple-Tuttle. Deler av støvet etter kometen, som passerer hver 33. år og sist i 1998, kommer inn jordas atmosfære og brenner opp.

Nordlys på nattehimmelen ved Roksøy i Vesterålen, 16. november

Nordlys på nattehimmelen ved Roksøy i Vesterålen, 16. november.

Foto: Benny Høynes

Fenomenet kalles for Leonidene, og er du riktig heldig kan du se mellom 15 -20 stjerneskudd i timen. Stjerneskuddene skyldes små kosmiske partikler som kommer inn i jordatmosfæren i opptil 250 000 km/t.

Det er på østhimmelen det skjer seint i kveld og fram til morgengry tirsdag, ifølge nettsiden himmelkalenderen.com som er drevet av astronom Jan-Erik Ovaldsen.

Det er som regel flere meteorer å se i timene før morgengry enn om kvelden.

Best i nord

Det er nordlendingene som har de beste forholdene for å se meteorsvermen.

– Jo lenger nord man befinner seg, desto tidligere kommer Løven over horisonten. Forholdene er således ørlite bedre for nordlendingene, sier Ovaldsen.

Værutsiktene for Nord-Norge er kanskje ikke optimale, men mange bør kunne få muligheten til å få med seg et stjerneskudd eller to.

– I Nord-Norge er de beste forholdene sør i landsdelen. På Helgeland og i Salten blir det tilnærmet stjerneklart. Fra Vestfjorden og nordover ligger det an til overskyet vær i natt, sier vakthavende meteorolog Matilda Hallerstig ved Værvarslinga for Nord-Norge.

Meteorene kan sees like godt fra Sør-Norge – de stedene det er klarvær, vel og merke, ifølge astronom Jan-Erik Ovaldsen.

  • Blir det stjerneklart hos deg? Sjekk yr.no.

15 meteorer i timen

Leonidemeteorer fotografert fra Italia i 1998

Leonidemeteorer fotografert fra Italia i 1998.

Foto: Lorenzo Lovato

– I natt står månen opp om lag tre timer etter midnatt, og siden bare en liten skalk er opplyst, vil den ikke forstyrre himmelobservasjonene i særlig grad. Aktiviteten kan på det meste komme opp i rundt 15 meteorer i timen, skriver han.

Også i desember skjer det spennende ting på himmelen. 14. og 15. desember blir det fine forhold for å se Geminidene, som er en de flotteste og mest pålitelige av alle årvisse svermer.

– Ta en titt begge nettene, lyder oppfordringen på Himmelkalenderen.

Og er du lite grann overtroisk må du huske å ønske deg noe når du ser stjerneskuddene.