Hopp til innhold

Foretok keisersnitt på hund uten tilstrekkelig bedøvelse – får fortsette som dyrlege

Veterinæren skar opp en hund to ganger ekstra for å lete etter valper – den siste gangen uten tilstrekkelig bedøvelse. Nå lar Mattilsynet veterinæren beholde autorisasjonen.

Kinesisk nakenhund keisersnitt

PÅFØRTE HUND STORE SMERTER: I august i fjor utførte veterinæren tre keisersnitt på en kinesisk nakenhund, det siste inngrepet uten tilstrekkelig bedøvelse. Noe som førte til at hunden hadde store smerter.

Foto: Privat

– Måten veterinæren gjennomførte dette keisersnittet er et grovt brudd på plikten om forsvarlig behandling og oppfølging av dyr. Det sammenholdt med at han ikke har ført journal, som han også er pliktig til, gjør at han har fått en formell advarsel fra oss. Dette er det sterkeste virkemidlet regionkontoret kan gi, sier seniorrådgiver Asle-Håvard Miklegard ved Mattilsynets regionkontor i Nordland til NRK.

Vanskelige døgn med fødsel

Det var i august 2013 at dyreeieren ankom veterinærklinikken i Nordland med sin kinesiske nakenhund. Tispen hadde født to valper, men fødselen hadde stoppet opp.

Det oppstod da en diskusjon mellom hundeeier og veterinæren, der man ble enig om sende hunden hjem.

Neste dag utførte dyrlegen keisersnitt hjemme hos hundeeieren, etter dennes ønske, og det ble funnet én død, og to levende, men svake, valper, som ble tatt ut.

Åpnet livmoren på nytt

Etter å ha lukket operasjonssåret, ble veterinæren usikker på om det lå flere valper igjen, og måtte åpne livmoren på nytt. Han fant da en død valp som ble tatt ut.

To dager senere oppstod det ny usikkerhet om det lå en valp igjen, og åpnet hunden, men uten å finne en valp. Dette siste inngrepet ble gjort uten tilstrekkelig bedøvelse, noe som førte til at hunden hadde store smerter.

«Det beskrives fra eier at hunden ikke var anestesert (bedøvet, red.anm.) nok og måtte holdes med makt for at inngrepet skulle bli gjennomført», ifølge rapporten fra Det veterinærmedisinske rettsråd.

Rådet konkluderer med at dyrlegen har påført en hund unødvendige lidelser i forbindelse med et keisersnittet.

Avviser kritikken

Dyrlegen ønsker ikke å bli intervjuet, men skriver i en e-post til NRK at han avviser kritikken fra Mattilsynet og mener han ikke har gjort noe kritikkverdig.

– Det verste jeg har vært borti

Hundeeieren ønsker å være anonym, men sier til NRK at opplevelsen er det verste hun har vært borti i løpet av 45 år som hundeeier, og at hun krever en unnskyldning og erstatning for to av valpene som døde etter operasjonene.

– Hunden bærer preg fortsatt preg av det hele. Buken er uthulet og hun ser vanskapt ut. Etter det som skjedde tar jeg ikke sjansen på å få valper på henne igjen, sier hundeeieren.

Selv om Mattilsynets rapport konkluderer med at dyrlegen har handlet sterkt kritikkverdig, får han beholde autorisasjonen. Hundeeieren reagerer sterkt på at dyrlegen får fortsette.

– Det burde ikke vært mulig. Det minste han burde ha gjort var å beklage det som har skjedd og dekke tapet på de døde valpene, sier hun til NRK.

Tre har mistet autorisasjonen på ti år

På de ti siste årene har tre dyrleger i Norge mistet autorisasjonen etter grove lovbrudd. Mattilsynet, som har behandlet saken konkluderer med at veterinæren beholder autorisasjonen.

– Det henger ganske høyt å miste autorisasjonen. Men jeg vil tro at dersom den samme dyrlegen opptrer på en slik måte at det er uforsvarlig praksis, så kan han i ytterste konsekvens miste retten til å være dyrlege, sier seniorrådgiver Asle-Håvard Miklegard ved Mattilsynets regionkontor i Nordland til NRK.