Hopp til innhold

– Folk tok ikke seg selv så alvorlig for 100 år siden heller

Over 100 bilder etter en av Norges første kvinnelige portrettfotografer ble nylig funnet på et loft på Helgelandskysten. – En fotoskatt, sier fotograf.

Bilder fra Barbara Baarsen Bostrøm

Kvinner i nattserk. Trolig er det Barbara Baarsen Bostrøm selv som står i midten.

Foto: Barbara Baarsen Bostrøm
Fotografier av Barbara Baarsen Bostrøm

Portrett av lita jente i pelskåpe.

Foto: Barbara Baarsen Bostrøm
Bilder av Barbara Baarsen Bostrøm

Tre kvinner hos fotografen.

Foto: Barbara Baarsen Bostrøm
Bilder av Barbara Baarsen Bostrøm

Liten pike hos fotografen.

Foto: Barbara Baarsen Bostrøm
Bilder av Barbara Baarsen Bostrøm
Foto: Barbara Baarsen Bostrøm
Bilder fra Barbara Baarsen Bostrøm

Liten pike hos fotografen.

Foto: Barbara Baarsen Bostrøm
Bilder av Barbara Baarsen Bostrøm

Mor og barn?

Foto: Barbara Baarsen Bostrøm
Bilder av Barbara Baarsen Bostrøm

Søstre eller venninner hos fotografen.

Foto: Barbara Baarsen Bostrøm

– Wow! det var det første jeg tenkte da jeg fikk se disse bildene, forteller fotograf John-Tore Gundersen fra Mo i Rana til Rana Blad.

Boksen med de over 100 glassplatene ble oppdaget under rydding på et loft på Tonnes på Helgelandskysten. Fotografens tippoldebarn tok kontakt med Nasjonalbiblioteket i Mo i Rana, som har digitalisert bildene.

– Dette er en fotoskatt. Dette er uvurderlige kulturhistoriske bilder. Barbara Baarsen Bostrøm var en av Norges aller første kvinnelige portrettfotografer, og man trodde disse bildene var gått tapt, sier Gundersen til NRK.no.

Bildene som nå er kommet til rette er bare en liten del av 40 år med fotovirksomhet. Resten av den omfattende fotosamlingen ble ødelagt

– Vi tror flere av disse bildene er Baarsen Bostrøms private bilder. Noen av barna på bildene er trolig hennes egne barn, sier fotografen.

Barbara Baarsen Bostrøm livnærte seg som fotograf på Helgeland i første halvdel av forrige århundre. Hun ble født i Bergen i 1876, men hennes mor var født i Sigerfjorden i Vesterålen.

Mann i damehatt

– Familien forteller at hun hadde en karakteristisk framtoning med hatten på snei. Hun hadde humør og stort pågangsmot. Dersom folk var nervøse for å bli fotografert, stilte hun gjerne opp på bildet sammen med dem for å gjøre dem trygge.

Mange av bildene er forbausende humørfylte i forhold til hva man kunne forvente fra denne tiden.

– Dette er 100 år gamle bilder, men folk har skikkelig glimt i øyet. Det er også flere tullebilder i samlingen. Vi ser tre kvinner i nattserk og en mann med damehatt. På nesten alle bildene ser folk naturlige ut. Det viser at folk ikke tok seg selv så alvorlig på den tiden heller, sier Gundersen til NRK.no.

Fotografen har forstørret noen av Barbara Baarsen Bostrøms bilder opp til en meter.

– Glassplantene har veldig høy teknisk kvalitet. Og Nasjonalbiblioteket har gjort en god jobb med digitaliseringen, sier Gundersen.

Ville bli kunstmaler

Ifølge en artikkel om Bostrøm på Torstein Finnbakks blogg står det at unge Barbara tidlig viste kunstnerisk talent. Hennes far likte ikke at datteren ville bli kunstmaler. Hun måtte i det minste lære seg et håndverk. Hun begynte derfor i lære hos en anerkjent bergensfotograf. I 1903–04 steg hun i land i Mo i Rana, og etablerte et fotoatelier.

Etter hvert ble hun en kjent og aktet fotograf i søndre del av Nordland. I tillegg til portrettbilder dokumenterte hun samfunnslivet i regionen – både det gryende industrieventyret, jordbruk og fisket ved kysten.

– Livet hennes besto av både opp- og nedturer. Hun var gift med en sykelig mann, og forsørgelsesbyrden falt på Barbara. Hun fikk sju barn, men tre av dem døde, forteller John Tore Gundersen til NRK.no.

På 1920-tallet ble hun rammet av nedgangstidene, og Bostrøm måtte legge ned atelieret sitt. Familien flyttet ut til kysten, og bodde på Træna og i Lurøy kommune.

– Hele tiden reiste Barbara rundt og fotograferte. Hun hadde med seg ateliertelt, kamera og framkallingsutstyr. På mange av turene hadde hun også med seg ungene, forteller Gundersen.

I 1927 flyttet hun tilbake til Mo i Rana, hvor hun leide et hus med fotoatelier. Her bodde hun helt til sin død. Barbara Baarsen Bostrøm døde av kreft i 1943 – 67 år gammel.

  • Barbara Baarsen Bostrøm bilder stilles ut nå ut gjennom Promo Foto i Mo i Rana.