Hopp til innhold

Svensk gruvegigant legger ned - arbeidere i Narvik mister jobben

Den siste malmen fra Northland Resources fraktes ned med tog fra Sverige til Narvik i løpet av uka. Snart stenger selskapet sin virksomhet og flere arbeidere i Narvik mister jobben.

Narvik

Ved utskipningsanlegget i Narvik er 9 personer oppsagt, og 13 andre står i fare for å miste jobben etter at gruveselskapet Northland Resources legger ned sin virksomhet.

Foto: Kjell Mikalsen / NRK

– Nå frakter vi ned malmen fra fjellet og til Narvik. Transporten har gått veldig bra den siste tida, så hvis det går som vi tror er vi ferdige snart, sier daglig leder i selskapet Grieg Terminals, Einar Andersen, som har ansvaret for malmlager og utlasting.

Tirsdag i forrige uke kom meldingen om at gruveselskapet Northland Resources legger ned sin virksomhet. Selskapet stanser med det sin malmutvinning i Pajala i Sverige på ubestemt tid.

– Når frakten er ferdig, starter vi med lastingen av to båter. Vi har nå om lag 100.000 tonn med malm, sier Andersen.

Permitteringer

Ved utskipningsanlegget i Narvik er 9 personer oppsagt, og 13 andre står i fare for å miste jobben. Permitteringsvarslene sendes snart ut.

Einar Andersen

Einar Andersen sier de ikke aner hvor lenge stoppen vil vare.

Foto: Kjell Mikalsen / NRK

– Vi har hatt møter med tillitsvalgt, og vi har blitt enige om at vi går ut med et permitteringsvarsel til samtlige ansatte. Når vi har fått kartlagt oppgavene vi skal gjøre, og Northland har godkjent disse, vil vi vurdere hvilken type bemanning vi trenger for å ta vare på anlegget den tida det står.

Da vil de ansatte det gjelder få tilbakekalt permitteringsvarselet. Når siste malmbåt er lastet rundt 21. oktober, tar arbeiderne fatt på oppryddingsarbeidet.

– Gruveindustrien sliter

Rekordlave mineralpriser gjør at gruvebransjen på Nordkalotten sliter. Prisen på jernmalm er nå den laveste på flere år.

Økonomiprofessor Erik Seenfeldt Reinert tror ikke prisene på jernmalm vil bedre seg på en god stund, og er dermed svært skeptisk til mineralsatsingen i nordområdene.

Reinert sier at de små forekomstene på Nordkalotten er veldig avhengige av prisnivået for å være lønnsomme, og mener det heller ikke er noen bedring i sikte.

– Vi ser både at veksten i Kina ikke er så rask som før, og det er også tydelig at amerikanske banker har fått seg en smekk. Bankene driver litt mindre med spekulasjon i råvarer. Begge disse elementene tyder på at prisene vil svekke seg ytterligere.

Store sparetiltak

Og det er ikke bare Northland Resources som sliter. Den svenske gruvegiganten LKAB må nå innføre betydelige sparetiltak.

I andre kvartal i år tapte selskapet 319 millioner svenske kroner før skatt. Det står i sterk kontrast til samme periode i fjor hvor selskapet tjente 1.383 millioner kroner, ifølge SVT.

En av hovedårsakene er stor nedgang i prisen på jernmalm. Direktør Lars-Eric Aaro, sier selskapet må snu på alle steiner for å bruke mindre penger.

– Vi må bremse i eksisterende virksomhet hvor vi har investert 50 milliarder kroner de siste ti årene. Vi innfører ansettelsesstopp med øyeblikkelig virkning og håper vi kan bemanne de tre nye gruvene interne folk, sier Aaro til Sverige radio.

Planlegger for en lengre stans

Hvert år går det ut 18 millioner tonn malm fra havna i Narvik. Allerede i fjor søkte Northland Resources, som har gruvevirksomhet både i Nord-Sverige og Finland, om konkursbeskyttelse.

– Northland jobber med et prosjekt som heter «Stop and Go». Det betyr at når siste båt har gått, skal vi jobbe en uke med å ta vare på anlegget og gjøre alt klart slik at vi er forberedt på å gå inn i en vinter.

Men hvor lenge anlegget vil stå uten virksomhet, er Andersen usikker på.

– I og med at vi ikke vet hvor lenge denne stoppen vil vare, planlegger vi for en lengre stans, avslutter han.

Stans i Northland Resources fører til permitteringer i Narvik.