Hopp til innhold

Politiet grep inn da akjsonister ville stoppe Hurtigruten

– Det gikk ikke så bra. Politiet kom og jagde oss bort, sier en skuffet bondelagsleder.

Bønder i Sandnessjøen stoppet av politiet da de ville hindre hurtigruta å legge til kai

HIT, MEN IKKE LENGER: Bønder i Sandnessjøen stoppet av politiet da de ville hindre hurtigruta å legge til kai. - Skuffende, sier bondelagslederen.

Foto: Yngve Erikstad

Bøndene i Alstahaug skulle markere sin misnøye med statens tilbud i jordbruksoppgjøret med å forhindre at hurtigruteskipet «Finnmarken» la til kai i Sandnessjøen mandag formiddag.

– Planen var at vi skulle stille oss opp med traktorene og sperret tilgangen til pullertene hvor hurtigruteskipet fester trossene, forteller Bjarne Erikstad i Alstahaug bondelag.

Men før de kom så langt, ble aksjonistene stoppet av politiet.

– Bønder må holde seg til trafikkreglene de som alle andre. Dette er et avsperret område hvor publikum ikke har lov å kjøre når hurtigruten skal laste og losse gods, sier operasjonsleder Egil Pettersen ved Helgeland politidistrikt til NRK.no.

Fikk slippe om bord

Ifølge politiet på Helgeland var ikke bondeaksjonen varslet.

– Vi har også fått meldinger fra misfornøyde bilister på Tjøtta, som opplevde at veien var sperret av rundballer mandag morgen. Men etter ett kvarter ble rundballene fjernet, sier Pettersen.

Bøndene i Alstahaug måtte la traktorene stå, men fikk slippe inn på MS «Finnmarken» da de tok beina fatt.

– Nå har vi delt ut løpesedler til passasjerene. Vi har også fått møte ordførerne i Alstahaug og Leirfjord, som begge uttrykte støtte til bøndene. Det er vi godt fornøyd med, sier Erikstad.

Han er ikke like fornøyd med Senterpartiet i regjering.

– De sier de blir overkjørt av Arbeiderpartiet. Men de har gått bort fra det som står i Landbruksmeldingen. Det er merkelig, sier Erikstad.

Fortsetter i morgen

Det er ventet at mandagens traktoraksjon vil bli fulgt opp av nye aksjoner tirsdag. Nordland bondelag sier de har planlagt aksjoner i tre faser.

– Regjeringa har selv bidratt til å bygge opp forventningene blant bønder over hele landet ved å si at jordbruksoppgjøret skulle konkretisere landbruksmeldinga med offensive tiltak. Da kan det ikke komme overraskende at vi bryter årets forhandlinger på et lavt og defensivt tilbud. Årets jordbruksoppgjør handler om å sikre forbrukeren trygg mat også framtida, sier leder Bernt Skarstad i Nordland bondelag.

Protester over hele landet

Bernt Skarstad Styreleder Nordland Bondelag

– Norges Bondelag kan ikke ta Årets jordbruksoppgjør handler om å sikre forbrukeren trygg mat også framtida, sier leder Bernt Skarstad i Nordland bondelag.

Foto: Privat

Etter at det lørdag ble brudd i jordbruksoppgjøret har frustrerte bønder over hele landet markert sin misnøye mot statens tilbud. Søndag var det flere mindre aksjoner satt i gang av enkeltbønder. Staten leverte sitt tilbud i årets oppgjør med en total ramme på 900 millioner kroner onsdag. Kravet fra Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag var på 2,2 milliarder kroner.

– Norges Bondelag kan ikke ta ansvar for en jordbruksavtale som ikke tar Stortingets vedtak om økt matproduksjon på alvor, understreker Bernt Skarstad, fylkesleder i Nordland Bondelag.

– Vårt krav var et godt grunnlag for å oppfylle Stortingets vedtak – staten har i sitt tilbud ikke tatt dette målet på alvor. Tilbudet gir derfor ikke grunnlag for å gå inn i forhandlinger, påpeker Skarstad.

Stortinget har slått fast at norsk matproduksjon skal økes, og at inntekt er det viktigste virkemidlet for å nå de landbrukspolitiske målene om å øke matproduksjonen i takt med befolkningsveksten og sikre rekruttering til yrket.

Staten har tilbudt knapt 13.000 kroner per årsverk mens andre grupper får over 17.000 kroner.

– Både regjeringa og vi er enige om at inntekt er avgjørende. Da kan vi ikke forhandle på et tilbud som svekker inntektsutviklingen i forhold til andre grupper.